|
Hozzávalók: 8 db alma 1 db krumpli 6 tojás cukor, só olaj fahéj |
Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. A krumplit lereszeljük és hozzáadjuk a tojást, egy kis kanál sót és fahéjat, fél csésze cukrot, majd mindet összekeverjük és olajozott tepsiben 1 órán át sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 7 tojás 1 csésze cukor 1 citrom kifacsart leve 1/2 csésze forró víz 3/4 csésze krumpliliszt 1/2 csésze vágott dió 2 vékonyra szeletelt alma |
Különválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk fél csésze cukrot. A sárgáját a fél csésze cukorral, a citromlével, vízzel, krumpliliszttel és a dióval eldolgozzuk. Összekeverjük a kapott masszát a tojáshabbal, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt almát. Olajjal megkent tepsibe tesszük és alacsony hőfokon mintegy 3/4 óráig sütjük. Óvatosan kiborítjuk és kihűtjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 25 dkg reszelt alma 25 dkg liszt 1 tojás 1 csomag sütőpor fahéjas cukor sütéshez olaj |
Összekeverjük a hozzávalókat. Forró olajban sütjük ki, miután evőkanállal kis pogácsákat készítettünk a tésztából. Fahéjas porcukor illik hozzá.
A fánkok kevesebb olajat szívnak be, ha a tészta belehelyezése előtt nagy lánggal forróra hevítjük, majd a lángot mérsékelve sütjük fedő alatt az egyik oldalt, majd megfordítás után fedő nélkül folytatjuk. Kivétel után háztartási papírral itatjuk fel a felesleget. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre olaj
2 kk. fahéj
2 mk. szódabikarbóna
(vagy fele sütőpor, fele szódabikarbóna)
4 egész tojás |
Az egészet géppel összekeverni, majd belekeverni a masszába a reszelt almát (kb. 35-40 dkg).
Tejmentes margarinnal kizsirozott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben megsütni. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás 1 pohár olaj 3 pohár liszt 1 cs sütőpor 1 pohár narancslé 3-4 alma cukros fahéj. |
A cukrot, a tojásokat és az olajat jól összekeverjük, hozzátesszük az átszitált lisztet, a sütőport és a narancslevet. A tepsi aljára öntjük a massza kétharmadát, ráfektetjük a megpucolt, szeletekre vágott almát, meghintjük cukros fahéjjal, majd a maradék masszát öntjük a tetejére. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 1+2 dl tej 2 dkg élesztő 1+2,5 evőkanál cukor 0,25 teáskanál só 0,25 teáskanál őrölt szerecsendió 0,25 teáskanál fahéj 1 tojás 4 dkg vaj 27, 5 dkg liszt sütéshez olaj |
Az 1dl enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejbe tesszük a maradék tejet, cukrot és a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztából 12 gombócot készítünk, amit 10 percig tovább kelesztünk. Sütés előtt a gombócok közepébe lisztes ujjal lukat fúrunk, amit köröző mozdulatokkal kitágítunk, míg a donuts-okra jellemző formát megkapjuk. (Szaggatni is lehet: az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából egy 10 és 3 cm átmérőjű kiszúró segítségével.) Forró olajban 2 perc alatt, mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Belehempergethetjük fahéjas cukorba, vagy tehetünk rá citrom illetve csoki mázat.
Citrom máz: 15 dkg porcukrot 3 evőkanál citromlével kikeverjük, a fánkra kenjük, majd hagyjuk megszáradni.
Csoki máz: 15 dkg csokit összevágunk, 4 evőkanál vízzel és 7, 5 dkg porcukorral állandóan kevergetve megolvasztjuk. Picit hűlni hagyjuk a mázat és ebbe mártjuk a fánkokat. |
|
|
|
Hozzávalók: Mérőeszköz: 2,5 dl bögre és kávéskanál
6 db. barnára érett (kicsit lottyadt) banán 4 bögre finomliszt 1,5 bögre kristálycukor 1 bögre dió 1 bögre aszalt sárgabarack, vagy mazsola (helyette lehet 10 dkg étcsoki, akkor tejessé válhat!) 4 db tojás 1 csomag vaníliás cukor 2 kávéskanál szódabikarbóna 2 kávéskanál sütöpor 1 csipet só |
A banánokat a cukorral, szódabikarbónával, sóval és a 4 egész tojással összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és habverővel maximum fokozaton két percig habosra keverjük. A folyékony masszába óvatosan egyenletesen elkeverjük a felaprított diót és aszalt gyümölcsöt, majd 2 db kikent, lisztezett őzgerinc formába osztjuk a masszát.
Közepes lángon (175 C fok) 40-50 percig kell sütni. (40 percnél érdemes tűpróbát csinálni!)
Előnyei: nem kiszáradó fajta, és minőségvesztés nélkül lehet mélyhűtve tárolni, ezért a két adagból az egyiket érdemes eltenni, mert mindig jó gyorssegély lehet.
Sárgabarack lekvárral, vagy vanília öntettel is finom. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 egész tojás 2 pohár cukor 1 pohár olaj 2 villával összetört banán 2,5 teáskanál szódabikarbóna 1 pohár teljes kiőrlésű liszt 1,5 pohár finom liszt 1 pohár forró víz |
A tojásokat, cukrot, olajat, banán, szódabikarbónát össze kell keverem. A lisztet leszitálás után a keverékkel összeforgatom, majd forró vizet teszek hozzá. Tepsibe öntöm, 170 C fokon kb 1,5 órát sütöm. |
|
|
|
Hozzávalók: - 7 tojás - 250g porcukor - 200g keményítő - 1 kávéskanál narancsvirág aroma (szerintem helyettesítő más aromával) |
1. Felmelegíteni a sütőt 180° fokra (5-ös)
2. Kiolajozni a formát, megszórni cukorral
3. Tojásfehérjét és sárgáját szétválasztani
4. Erősen összekeverni a sárgáját, a cukrot és a narancsvirágot
5. Belekeverni a keményítőt óvatosan.
6. Felverni a fehérjét, és mikor félig kemény, belekeverni 20 g cukrot, majd tovább felverni.
7. Óvatosan belekverni a fehérjehabot az első keverékbe, alulról felülre keverve lágyan.
8. Azonnal beleönteni a formába, és sütni 30 percig
9. Már langyosra hűlve lehet a formából kiborítani. |
|
|
|
Hozzávalók: - 3 tojás - 1 pohár olaj - 125 g porcukor - fél narancs héja (reszelve) - 1 csomag vaníliás cukor - 2 zacskó élesztő - 600 g liszt (attól függ mennyit vesz fel) - 200 g mazsola - 50 g mandula (egész) - szezámmag |
1. Előmelegítjük a sütőt.
2. Mindent összekeverni kivéve a szezámmagot, és pár szem mandulát
3. A tésztának lágynak kell lenni.
4. Kis kenyeret formázunk, formát kikenjük.
5. Pár szem mandulával és szezámmaggal díszítjük.
6. 40 percig sütjük, késpróba kell (megszúrni, hogy kész e, tisztán kell kijönnie, akkor kész) |
|
|
|
Hozzávalók: 25dkg olvasztott margarin(persze csak tejmentes margarinnal lesz parve) 40 dkg cukor 6 dkg cukrozatlan kakaópor (ha több, az se baj) 1 vaníliás cukor 2 db kissé felvert tojás 22 dkg liszt |
Unalmas, esős, barátságtalan avagy magányos napokon, vagy éppen egy jó kis vendégség előtt ragadjunk fakanalat és süssük meg ezt a hihetetlenül egyszerű, gyors, ám nagyon finom sütit. Ez nem a fogyókúrázók süteménye!
Az itt leírt mennyiség egy kisebb tepsire elég, én rögtön legalább a dupláját készítem.
Célszerű ebben a sorrendben összekutyulni az egészet, majd tepsibe borítani és kb 200 fokra melengetett sütőben addig sütni, míg összeáll. Ha már nem tűnik folyósnak a közepe, akkor jó. Tűpróbára nem alkalmas!!! Ragadnia kell, főleg melegen.
Tehetünk hozzá reszelt csokit, mazsolát, mogyorót is.
Hideg téli esték igazi csemegéje! |
|
|
|
Hozzávalók: 4 tojás 20 dkg főtt, áttört burgonya 2 evőkanál kakaó 3 dkg margarin 3 kanál finom maceszliszt |
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük. |
|
|
|
Hozzávalók: (4-6 adaghoz):
5 nagy burgonya, meghámozva 1 nagy fej vöröshagyma 3 tojás ⅓ csésze liszt 1 teáskanál só ¼ teáskanál őrölt feketebors ¾ csésze olaj a sütéshez
A sütéshez használjunk 25 cm átmérőjű nyeles serpenyőt. |
Reszeljük le a burgonyát és a hagymát. Szűrőedénybe rakva, nyomkodjuk ki a fölösleges vizet a lereszelt burgonya-hagyma keverékből. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és a fűszereket, majd az egészet keverjük jól össze. Forrósítsunk fel a serpenyőben ½ csésze olajat, majd vegyük kisebbre a lángot és helyezzünk egy nagy evőkanálnyi masszát a sistergő olajba (egyszerre mindig csak egy kanálnyit). Süssük körülbelül 5 percig, amíg aranybarna színt nem kap, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 2-3 percig. Vegyük ki a serpenyőből, és itassuk le róla a fölösleges olajat. Folytassuk a sütést, amíg a masszánk tart, közben szükség szerint pótolva a serpenyőben az olajat. Tálaláskor adjunk mellé almaszószt.
Más változat: Cukkinis vagy sárgarépás latkesz: a burgonyát helyettesítsük 5 közepes cukkinival illetve 5 közepes sárgarépával. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 száraz zsemle vagy 6 szelet kenyér 4 evőkanál libazsír vagy margarin 4 evőkanál cukor 4 tojás 1,5 kávéskanál fahéj csipet só 1 lereszelt citromhéj marék mazsola 2 golden alma 2,5 dl víz 2,5 dl maceszdara 1 dl búzadara kevés olaj |
A zsírt vagy margarint, 3 evőkanál cukrot és a négy tojás sárgáját fehéredésig keverjük. Beletesszük a fahéjat, sót, citromhéjat, mazsolát és a lehámozott és apróra vágott alma kockákat.
A száraz zsemlekockákat vízbe áztatjuk, a felesleget kinyomkodjuk majd a keverékhez tesszük. Hozzáadjuk a darákat, majd 10 percig pihentetjük. A tojásfehérjéket 1 kanál cukorral kemény habbá verjük. A habot két részletben óvatosan hozzákeverjük. Olajjal kikent tepsiben 50 percig sütjük, rácsra borítva hűtjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 csomag réteslap 15 dkg margarin 20 dkg darált dió 20 dkg porcukor 2 kávéskanál őrölt fahéj 25dkg porcukor 4 dl víz 1 evőkanál citromlé |
Öntet:
Porcukrot vízzel és citromlével nagy lángon 10-15 percig forraljuk. Sűrűsödik. Félretenni.
Egy tálban a töltelékhez összekeverjük a diót, 20 dkg porcukrot, és fahéjat.
Magas peremű tepsit (32*20 cm ha van otthon) kikenünk margarinnal. Belefektetünk 4 réteslapot félbehajtva, kis peremet is hajtogatva.
Bekenjük olvasztott margarinnal (5 dkg), majd rá a töltelék, és beborítjuk a többi réteslappal.
A tetejét is bekenjük olvasztott margarinnal (5 dkg)
Előmelegített sütő.
Közepes hőfok...170 C kb.
15 percig sütni.
Kihúzni óvatosan és éles késsel bevagdosni (mintha szeletelnénk)
A maradék margarint (10 dkg) felolvasztva ráönteni egyenletesen.
10-15 perc még, és aranybarna lesz.
Kész. Sütőből kihúzva a forró sütire ráöntjük a hideg szirupot, állni hagyjuk utána fél órát.
("levecses" süti lesz)
Többször sütöttem már, mandulával is ajánlják, de diósan is remek.
Együtt a ropogós rétestészta részletek, és a diós márc...laktató!
:)
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
|
Hozzávalók: 15 dkg dióbél 10 tojásfehérje 2 evőkanál citrom Fél citrom leve |
A tojásfehérjébe beleteszem a cukrot és felverem habossá. 7-8 dkg diót ledarálok, és beleteszem a habba. Elkeverem, kivajazom és habkinyomóba teszem a habot, majd kis piramisokat nyomok a tepsibe, 5-5 cm távolságra egymástól. Utána a dióbelet ráteszem egyenként mindegyik tetejére. A sütőt előmelegítem, 10 perccel utána beleteszem, és 10 percig sütöm. |
|
|
|
Hozzávalók: A tésztához 4 egész tojás 25 dk cukor 10 kanál víz 20 dk liszt 1 csomag sütőpor 5 dk dió 4 evőkanál kakaópor
A krémhez 5 evőkanál liszt fél liter tej 1 kockamargarin 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor |
Tészta
A tojásokat kettéválasztjuk, de nem tetszőleges módon, hanem a sárgát a fehérjétől, majd a sárgákat a cukorral, a dió, a kakaópor és a víz hozzáadásával habosra keverjük. (Nem a mosogatószer habjához kell hasonlítania!). Ezután a lisztet a sütőporral elegyítjük, majd apránként az imént elkészített tojásos keverékhez szitáljuk és a tojások habját könnyedén hozzákeverjük. Kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, és közepes tűznél készre sütjük. (Ne várjuk, hogy aranysárga legyen, mivel van benne kakaó)
Krém
A lisztet csomómentesre elkeverjük a tejjel, majd lassú tűzön folytonos kevergetés mellett besamel mártást főzünk belőle. A sűrű mártást hagyjuk teljesen kihűlni, de nem árt néha megkevergetni, hogy ne bőrösödjön be. Mindeközben a hűtőből jó előre eltávolított és így kellően megpuhult margarint a cukorral és a vaníliás cukorral simára, habosra kikeverjük. A kihűlt besamellel alaposan összevegyítjük, majd a már szintén kihűlt tésztára kenjük, végül az egészet a hűtőbe suvasztjuk, hogy a kívánatos állagát elérje.
A csokimázhoz: 1 tábla (10 dkg) csokoládé. Az eredeti recept Szerencsi csokit írt, azt a sárga papírosat, de mivel olyat már nem lehet kapni, bármilyen hasonló jellegű megteszi, esetleg tortabevonó, 1 csomag vaj, 2-3 evőkanál kakaópor.
A hozzávalókat gőzfürdő fölé illesztjük (természetesen egy megfelelő méretű edényben), és addig hagyjuk ott (persze felügyelet mellett), míg egynemű egyveleget képeznek egymással. Ekkor jól irányzott mozdulattal a krém tetejére zuttyantjuk, megfelelő eszközzel egyenletesre elsimítjuk. A máz megszilárdulása után szeleteljük, kínáljuk.
Változat: A krém fellogisztikázása előtt a tésztát kirakjuk (lehetőleg) magozott meggybefőttel (művészi hajlamúak kedvenc festményük megjelenítésével is próbálkozhatnak), a krém tetejére a csokimáz helyett tortadarát hintünk. |
|
|
|
Hozzávalók: 30-35 mini fánkhoz: 25 dkg fehér liszt (pl. tönköly liszt) 4 tojás 7,5 dkg puha vaj csipet só 1 ek porcukor (pl. fehér nádcukor) 2 kk őrölt fahéj 1 zacskó száraz élesztő víz olaj a sütéshez |
A lisztet keverjük össze az élesztővel.
A tojásokat verjük fel, akár egy rántottát, majd adjuk hozzá a fahéjat, cukrot, sót.
A puha vajat is keverjük a tojásos masszába.
Majd keverjük fakanál segítségével a lisztet a tojásos keverékbe.
Ha jól veszi fel a liszt a nedvességet, akkor egy hagyományos, rugalmas kelt tészta alapot kell, hogy kapjunk.
Ha morzsalékos marad, akkor hideg vízzel (evőkanalankénti mennyiséggel) lazítsuk a tésztát.
Dagasszuk ki, majd lefedve kelesszük a kétszeresére.
Ha ezzel megvagyunk, vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk 1 cm vastagságúra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Bő zsiradékban minden oldalukat süssük 1-2 percig arany barnára.
TIPP: Fahéjas porcukorral, és lekvárral kínáljuk. Legjobb frissen fogyasztva.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu |
|
|
|
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, másfél dl rum, késhegynyi só, fél kg liszt.
|
Az élesztőt összekeverjük a porcukorral, a langyos tejjel és felfuttatjuk. A lisztet mély tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a sót, a rumot, a tejes élesztőt, majd jól összekeverjük. Vigyázzunk, minden hozzávaló szobameleg legyen. Géppel jól kidolgozzuk, amíg a tészta lágy nem lesz. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük. Széles serpenyőbe olajat hevítünk, majd belerakjuk a fánkokat, fordítva, mint a deszkán voltak. Lefedjük a serpenyőt, majd amikor a fánk alja megpirult, szűrőkanállal megfordítjuk. A másik oldalát fedő nélkül sütjük. Amikor piros, kivesszük az olajból és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. Forró lekvárral tálaljuk.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj. |
A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába. |
|
|
|
Hozzávalók: 200 gr margarin
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál cukor
1 kkanál neskafe
200 gr keserű csoki
4 tojás
1 kkanál rum |
Egy lábosba tesszük a margarint, kakaót,cukrot, neskafet és a csokoládét. Gőzfürdőre tenni és felolvasztani. Lassan belekeverni a 4 tojás sárgáját a rumot és a 4 tojás felvert fehérjét óvatosan.
Jénai tálba alúl lerakunk kekszet,amit előzőleg borba mártottunk/el szabad hagyni/ráönteni a csokoládés masszát .
Betenni mélyhűtőbe 20 percet.
Felverünk 1 pohár tejszínt, s elkészítünk 1 csomag vanilias pudingport 3/4 pohár tejjel, ezt a kettőt összekeverni. Melyhűtőből kivenni a masszát és ráönteni a felvert édességet.
Hűtőben tárolni étkezésig.
Jó étvágyat. |
|
|
|
Hozzávalók: Negyed kg cukor, 4 tojássárgája, l egész tojás, 1 dkg őrölt gyömbér, negyed kg liszt. |
A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, kikent, lisztezett tepsire tesszük, 2 óra hosszat állni hagyjuk, majd gyenge tűznél sütjük. Napokkal korábban kell készíteni, mert eleinte kemény.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz, 2 evőkanál málna- vagy barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió, kockára vágott étcsokoládé, liszttel megszórva. |
A cukrot, a mézet, a dzsemet a tojássárgájával felverjük, beleöntjük a tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy őzgerincformába töltjük, s utólag beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztő, 10 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék. |
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 pohár cukor
1/3 pohár olaj
1/3 pohár margarin
3 tojás
1/2 pohár narancslé
4 pohár liszt
1 tk só
1 felvert tojás
töltelék: mák, lekvár, dió stb. |
Összekeverjük a cukrot az olajjal és a margarinnal. Hozzáadjuk a 3 tojást és a narancslevet. Eldolgozzuk a sós liszttel és egy nagy golyót gyúrunk. Ezt elosztjuk három felé. Lisztes gyúródeszkán nagyon vékonyra simitjuk ki a tésztát. Majd egy pohárral sok kört készítünk. A körökbe tesszük a tölteléket, majd három helyen kicsit megcsípjük a kört és az összenyomott csípéseket a kör közepére nyomjuk. Így háromszögletű lesz a süti. A felvert tojással bekenjük a tetejét. Közepes lángon 15-20 percig sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: - 60 dkg liszt - 30 dkg margarin (tejmentes) - 20 dkg cukor - 1 dkg élesztő - csipet sütőpor - 2 kanál rum
|
A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió vagy mák töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben sütjük. Dió, mák töltelék a flódninál található.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: A tésztához 3/4 pohár olvasztott margarin 2 pohár átszitált liszt 1/3 pohár cukor 1 tojás 1 tojás sárgája.
A töltelékhez 2 tojás 1 tojásfehérje csipetnyi só 1 és 3/4 pohár cukor 1 és 1/2 pohár kókuszreszelék 3/4 pohár darált dió 1 cs. vaníliás cukor. |
A tészta A hozzávalókat összekeverjük, eloszlatjuk a tepsi alján.
A töltelék A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, eloszlatjuk a tészta tetején. Közepes lángon tűpróbáig sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 1 kg liszt 1 egész tojás 3 tojás sárgája 1 kávéskanál só 3,5 evőkanál cukor 3 dl langyos víz 1 dl bor 6 dkg meleg margarin (vagy zsír) olaj a sütéshez |
A cukros langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt, a tojást és a sárgákat, sót, a langyos vizet és bort. Finom tésztát dagasztunk, hozzáadjuk a forró zsiradékot és tovább dagasztunk. Kelni hagyjuk (45-60 percig). A kelt tésztát gyúródeszkára téve ujjnyi vastagra nyújtjuk, vizespohárral köröket szaggatunk. Néhány percig tovább kelesztjük.
Készíthetjü töltve is: két kiszaggatott korong közé dzsemet tesszük, a szélét ujjainkkal könnyedén körbenyomkodjuk, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük és így sütjük ki.
Forró zsírban lefedve sütjük, majd megfordítás után fedő nélkül.
Tálaláskor porcukorral meghintjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 kisebb narancs 3 ek. cukor 1 ek. rum 1 ek. Horváth Rozi féle zselatin 3 dl tejszín 2 dl natúr joghurt |
Könnyed joghurthabos narancszselé
Péntek esténként mielőtt zsinagógába indulunk, mindennel el kell készülnöm, ha hazaérünk, már csak a sabati vacsora elfogyasztására legyen gondunk. Mindig sok a tennivalóm, ezért jól jön egy ilyen egyszerűen elkészíthető, de döbbenetesen finom desszert.
Meghámoztam a narancsokat, és egészben leturmixoltam egy kanál cukor és egy kanál rum kíséretében. Kivettem egy csészébe kb. egy decit, elkevertem benne a zselatint, és felmelegítettem a mikróban, majd a többi narancshoz kevertem. Poharakba adagoltam, és egy órára hűtőbe tettem. Közben két kanál cukorral felvertem a tejszínhabot, majd óvatosan beleforgattam a joghurtot. Amikor a narancszselé kissé megszilárdult - ennyi zselatintól nem lesz túl kemény - rákanalaztam a joghurthabot, és tálalásig visszatettem a hűtőbe. Az egész narancs leturmixolva teljesen más minőséget eredményez, mint a facsart narancslé, érdemes kipróbálni. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 kanál maceszliszt, 2 kanál darált dió. |
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük.
Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.
Diókrém: hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, fél csésze darált dió, 25 dkg margarin.
A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sűrű, kevés vizet öntünk hozzá.
Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 pohár /2dl/ liszt
1 1/2 pohár cukor
3/4 pohár kakaó
1 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
2 tojás
1 pohár tej
1/2 pohár olaj
vanilia esenc
1 pohár forróviz |
Összekeverjük az összes alapanyagot a vizen kivűl mikszerrel.
Beletesszük a forróvizet, s újra keverjük.
Tepsibe tesszük, s 30 percet sütjük 180 fokon.
Melegen tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 pohár liszt 1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 evőkanál kakaópor 2 tojás 1 pohár mez 1 pohár cukor 1 pohár forró víz 1/2 pohár olaj |
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Egy tálba tesszük a tojásokat, mézet, cukrot, olajat és jól kikeverjük. Lassan hozzáadjuk lassú keverés mellett a száraz adalékokat. Mikor összeállt a tészta hozzáadjuk a forró vizet lassanként, és tovább keverjük. Mikor ez kész kiolajozott és lisztezett kuglóf formába ontjuk.
25-30 percet sütjük.
Fogpiszkálóval megvizsgáljuk. Mikor kihűlt, porcukorral meghintjük.
Sana tova, és jó étvágyat. |
|
|
|
Hozzávalók: Kb. 35 darabhoz: -18+7 dkg kristálycukor -4 tojásfehérje -1 csipet só 2 ek instant kávépor
A krémhez: -5 dkg ét-tortabevonó - ½ dl tejszín -3 dkg vaj -1 kk finomra őrölt kávé -1 késhegynyi fahéj -2 ek rum vagy ½-ed fiola rumaroma |
Habcsókmasszát a legjobb úgynevezett meleg módszerrel készíteni. A 18 dkg kristálycukrot két evőkanál vízzel forrósítsa fel addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Kezdje el felverni a tojásfehérjét sóval, és apránként adja hozzá a maradék 7 dkg cukrot, majd verje kemény habbá. Ezután folyamatosan tovább verve vékony sugárban öntse hozzá a cukorszirupot. Verje egész addig a habot, amíg kemény, fényes masszát nem kap. Az instant kávét oldja fel 2 ek hideg vízben, majd dolgozza bele a habba. Kb. 1 cm átmérőjű, sima csőrrel ellátott nyomózsákból nyomjon egyforma nagyságú halmokat a sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
100 C-ra felmelegített sütőben süsse egy órán egy órán keresztül, majd kitámasztott sütőajtónál kikapcsolt sütőben további 2-3 órán át hagyja szikkadni.
A krémhez aprítsa fel a csokoládét, és olvassa össze meleg vízfürdőben a tejszínnel és a vajjal. Adja hozzá a darált kávét, a rumot és a fahéjat. Keverje össze, majd tegye 2 órára hideg helyre.
A megszikkadt habcsókot szedje le a sütőpapírról, aljukat vékonyan kenje meg a krémmel, és kettesével ragassza őket össze. Hűvös száraz helyen sokáig eláll, de ne tegye hűtőszekrénybe.
Változat:
A habcsókmasszából formáljon kisujjnyi vastag, 4-5 cm hosszú rudakat. A fent leírt módon süsse meg és szárítsa ki őket. Kettesével ragassza össze őket a krémmel, majd a végüket mártsa olvasztott tortabevonóba.
A krémet 5 dkg finomra darált dióval vagy mogyoróval is dúsíthatja, de a csokoládé felét is helyettesítheti mogyorókrémmel. |
|
|
|
Hozzávalók: Alsó réteg 7 tojás sárgája 7 ek cukor 4 dkg margarin 7 ek liszt kis sütőpor
Felső réteg 7 tojás fehérje 20 dkg darált dió 18 dkg cukor 1 ek kakaó 1 ek morzsa |
Alsó réteg A 7 tojás sárgáját a 7 ek cukorot valamint a 4 dkg margarint habosra keverjük és utána a 7 ek lisztet és kis sütőport hozzákeverjük. Ezt a masszát a kimargarinozott, lisztezett tepsibe tesszük, tetejére lisztet szórunk és a tésztát kisimitjuk. A tetejére vékonyan lekvárt kenünk.
Felső réteg A 7 tojás fehérjét felverjük, majd belekeverjük a 20 dkg darált diót, 18 dkg cukrot, 1 ek kakaót és az 1 ek morzsát. Ráhelyezzük a lekváros rétegre.
Előmelegített sütőbe kell tenni, pár percig erős lángon, majd közepesen sütni, kb. 45 percig. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 piskótatorta 3 részre vágva, 3 db narancs, 3 csapott ek. kr. cukor, 1 pohár tejföl, 1,25 dl tejjel felvert habpor (Dr.Oetker), csepp só |
1-1,5 narancs héját lereszeljük. A narancsokat cikkekre bontjuk, majd keresztben vékony szeletekre vágjuk. A tejfölt a cukorral és a reszelt narancshéjjal alaposan összeturmixoljuk. A tejszint nagyon keményre felverjük, majd a tejfölt apránként folyamatosan belecsorgatjuk, az egészet keményre verjük. Óvatosan összekeverjük a feldarabolt naranccsal, majd megtöltjük és bevonjuk a tortát. A narancs darabolásánál keletkezett levet is hozzákeverhetjük a krémhez.
Fogyasztás előtti napon készítsük. Lefagyasztani is lehet. |
|
|
|
Hozzávalók: 250 ml víz, 125 ml olaj, 4 tojás, 500 g darált macesz, 1 kanál cukor, 1 kávéskanál só.
Töltelék; lekvár |
Forrald a vizet es olajat eggyutt, keverd bele a maceszlisztat, tojast cukrot sot. Jol keverd meg. Hutoszekrenybe vard meg amig kemeny lesz. Csinalj gombocokat. Sutobe 320 c. fokon sussed egy orat. Ha akarod, akkor megötlheted lekvárral is.
Sütöd, majd szórj rá porcukrot. Ezt a receptet ,"Tobb mint maces' szakacskonyvbol irtam ki. A konyv Amerika Atlantaban irta a fiam anyosa. Valtozattossa tenni a passovert. Sok recept van benne. Ha valakit erdekli tudok kuldeni tobbet. |
|
|
|
Hozzávalók: 7 egész maceszlap 1 kg hámozott, reszelt alma 3 tojás 15 dkg darált dió 15 dkg cukor fél kávéskanál fahéj fél kávéskanál őrölt szegfűszeg 4 dl bor 2 evőkanál libazsír. |
A tojásfehérjét felverjük, majd belekeverjük a darált diót, és a három kanál cukorral kikevert tojássárgáját. A reszelt almát cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Egy tepsi aljába bezsírozott, borral locsolt maceszlapot helyezünk, rátesszük a diós töltelék harmadát, lefedjük egy újabb maceszlappal. Erre is kevés bort öntünk, és rászórjuk az alma harmadát. Egy borral locsolt maceszlap, egy adag diótöltelék, macesz és almatöltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó maceszlapot újra megzsírozzuk, kicsit több bort öntünk rá, hogy sütés közben meg ne száradjon. Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágjuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 4 tojás csipetnyi krumpliliszt só olaj |
A tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. A lazán felvert sárgájába belekeverjük a sót. A sárgáját óvatosan bekeverjük a tojáshabba, és legvégül hozzáadjuk a krumplilisztet. Kiskanállal forró olajba szaggatjuk, és kisütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 nat. joghurt 2dl 3 db köz. tojás fél csom. sütöpor, egy késhegy szódabikarbóna 1,5 poh. cukor 1 poh. rizsdara 1,5 poh. f. liszt 0.5 poh.olaj vagy olasztott vaj
ízlés szerint egy poh.friss gyümölcs, vagy dió, csoki,túró, a fantáziádra bízva ananászt kókuszt is....
a fűszer némi fahéj és gyömbérpor
(jelenleg vettem milka rudit 2 csom. ,és friss szilvát, ha kosherben kellene milky wayt javaslom tuti!) egy sütőforma kilisztezve. |
Fogok egy keverőtálat és beleöntöm a joghurtot, csipetnyi sót is teszek bele majd a cukrot ráöntöm és a sütőport, bikarbónát, és egyenként a leütött tojásokat. Kissé összekeverem, majd a rizst ledarálom otthon, ehelyett lehet sima lisztet alkalmazni vagy búzakorpát, búzagrízt, végül a lisztet és elkeverem egy kanállal, ha félig meddig sima a tésztamassza jöhet a fűszer és az ízesítő, szilva és csokis túró. Óvatosan belekverem a darabokra vagdosott gyümölcsöt és csokit/túró rudit.
Az előzőleg kikent formában úgy közepes tűzőn fél óra alatt készre sül, de a tűpróba nem árt, ha nem ragad a közepén akkor kész.
Több napig kiadós, és hűtést nem igényel.ha kihűlt, felszeletelve tálalom ...
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojásból gáztepsiben készült piskóta (36x32), 3-4 dkg mazsola, 5 dkg dió, 10 dkg cukor, 10 dkg (tejet nem tartalmazó) margarin, 1 pupos ek. kakaó, rum v. aroma |
A piskótát még melegen betekerjük és 7-8 cm-t levágunk mind a két oldaláról, hogy alagút nagyságú tészta maradjon és bekenjük baracklekvárral. A levágott részeket feldaraboljuk és összekeverjük a fél dl rummal (rumaromás teával) és a benne áztatott mazsolával. Fél dl víz vagy feketekávéval felfözzük a cukrot és a kakaót, ha langyos hozzáadjuk a margarint és jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vagdalt diót és piskótadarabokat (babapiskótával lehet szaporítani a tölteléket). Sürű masszát nyerünk, melyet hosszúra formázva a piskótára helyezünk és szorosan feltekerjük.
Jó fogyasztás előtt legalább egy nappal elkészíteni és alufóliába csomagolva hütőben tartani. |
|
|
|
Hozzávalók: 4-5 közepes méretű répa 2 csésze liszt 1 és fél csésze cukor 3 tojás 2 evőkanál sütőpor 2/3 csésze narancslé 3 evőkanál citromlé 1 evőkanál fahéj |
Darabold fel a répát. Tégy mindent egy turmixgépbe. Ömleszd a keveréket egy tepsibe. Süsd 280 fokon 45 percig. |
|
|
|
Hozzávalók: - darált dió, vagy mogyoró - 1 evőkanál méz - 3 evőkanál porcukor - 1 citrom leve és héja reszelve - őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék |
A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fűszereket forralja fel. Ez után folyamatos keverés mellett főzze annyi dióval és mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg őket reszelt csokoládéban. |
|
|
|
Hozzávalók: 5 dl teljes kiőrlésű liszt 2 teáskanál sütőpor 2 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál őrölt fahéj 0,5 teáskanál őrölt gyömbér 0,25 teáskanál őrölt szegfűszeg 0,25 teáskanál őrölt szerecsendió vanília ízlés szerint (1 rúd belseje vagy aroma) 1 teáskanál só 1,25 dl cukor 4 evőkanál margarin 1,25 dl tökpüré de akár 2 dl is 2 egész tojás 2 sárgája 0,8 dl rizstej olaj a sütéshez |
A lisztel elkeverjük a sütőporokat és a fűszereket. A margarint elkeverjük a cukorral, utána a tojásokkal, majd a sütőtökkel és a rizstejjel. Ezt a masszát belekeverjük a lisztes keverékbe. A kapott ragacsos, sűrű masszát 3 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk, nagy vizespohárral szúrjuk ki, a belsejét kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval. Forró olajban 1-2 perc alatt megsül.
A tökös fánk jóval sötétebb színű és porhanyósabb!
Forrás: www.ritakonyhaja.hu |
|
|
|
Hozzávalók: 1 tasak vagy doboz leveles tészta (fagyasztott) porcukor a tészta szóráshoz 3 tojás sárgája 2 dl tejszín (lehet főző is, de én habtejszínből készítettem) 1 dl tej 1 csomag vaníliás cukor fél citrom reszelt héja kristálycukor a krémhez izlés szernt ( 7-8 dkg) |
Én muffin sütőben készítettem, de lehet sima tepsiben is, de akkor kell hozzá muffin papír a formázáshoz. Ha muffin sütőt alkalmazol, akkor a formákat ki kell alaposan vajazni, ne ragadjon bele a tészta.
Krém elkészítése 3 tojás sárgáját kikeverem a tejszínnel, tejjel, kristálycukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral. Alacsony lángon állandó habkeverővel való kevergetés közben felhevítem, de nem forralom, mert akkor rántotta lesz. Addig veregetem a tűzön a habverővel, még el nem kezd sűrűsödni és majdnem forr. Akkor lekapom a tűzről és még 5 percig a habverővel kavargatom. Kihűtöm langyosra.
A tészta formázása
A kiolvadt (levegőn, nem mikróban) leveles tésztát kinyujtom úgy kb. 5 mm-re, hogy mindig szórom porcukorral.kb.10-12 cm átmérőjű kört szaggatok, vagy vágok késsel nem baj, ha nem szabályos. Ezt a kört vagy amuffin sütő egyik csészéjébe, vagy papírformába nyomkodom hogy kis csésze alakú legyen.Ebbe a tészta "kosárkába" öntöm a krémet, de ne legyen túl tele , úgy valamivel több, mint a háromnegyed része. Kb. 12 db jön ki, de lehte hogy több. Előmelegített sütőben 180 C -on állandóan ellenőrizve rózsaszín-pirosra sütöm, nem szabad elégetni. |
|
|
|
Hozzávalók: A tésztához: 6 db tojás 12 dkg cukor 12 dkg liszt
A krémhez: kb 1 kg sütnivaló sonkatök 40 dkg túró 5 dkg vaniliás cukor kristálycukorból cukorszörp a tök édességétől függően de legfeljebb 20 dkg |
A tészta receptjénél leirtakból a szokásos módon piskotát készitünk.
A sütnivaló sonkatököt megsütjük,majd még melegen héja nélkül, villával összetörjük. Amikor kihült, akkor összekeverjük az áttört túróval és cukorral, habosra keverjük.
A piskotát kétfelé vágjuk és megtöltük a krémmel. A tetejére is az átlagosnál vastagabb krémet teszünk. Gyermekek és gyomorbántalmakban szenvedők is bátran ehetik. Nagyon sok a vitamin benne! |
|
|
|
Hozzávalók: 20 darabhoz:
Töltelék: 120 ml (fél csésze) dióbél 50 g (negyed csésze) cukor 1 tojás 1 csipet fahéj
Tészta: 120 ml (fél csésze) olaj 60 (negyed csésze) víz liszt csipet szódabikarbóna
Szirup: 120 ml (fél csésze) méz 120 ml (fél csésze) cukor 120 ml (fél csésze) víz 1 evőkanál citromlé |
A töltelékhez mindent összekeverni (a dió nem porszerű, annál darabosabb). Hűvösre tenni.
Tészta (előmelegített sütő 180 C fokra) A vizet, olajat, cukrot összekeverni jól. A lisztet apránként (a szódab.val) amennyit felvesz, a lényeg, hogy finom felületű legyen, jól összeálljon. Fakanállal jobb, mint kézzel...lisztezett deszkán kinyújtani 2-3 mm-esre. Egy pohár szájával, vagy formával kör alakúra szaggatni, 5-6 cm átmérőjű.
Kávéskanálnyi töltelékkel tölteni, összehajtani félbe.
kb. 30 perc sütés, míg aranyszínű lesz.
Kihül.
Szirup:
Felforralni a mézet, cukrot, vizet és a citromlét, míg a cukor feloldódik teljesen. BELEDOBNI 2, 3 db. sütit a forró szirupba és pár percet (max.3) benne hagyni. Kivenni lukas kanállal és tányérra tenni.
Kihülni hagyni.
Hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolni.
(nem hűtőben)
Erősebb változat:
-karamellel megcsíkozni a tetejét még ezen felül
-dió helyett mandula, mogyoró
|
|
|
|
Hozzávalók: - kb másfél liter tej - a citrom reszelt héja - vaniliáscukor - vaj, kb 10 dkg - búzadara kb 15 dkg - zsemlemorzsa 20 dkg - egy zacskó főzés nélkül készithető vanilia puding - cukor izlés szerint |
A tejet megaltatom a savó egyrészét/nem mindet/ leszűröm a megmaradt savós-aludttejet felforralom. Amikor forr állandó keverés közbe beleteszem a búzadarát és a reszelt citromhéjat,meg vaniliás cukrot. Sűrű pépnek kell lennie!Félrerakom kihűlni. A vajon megpiritom a zsmelemorzsát aranysárgára-hagyom kihülni.
A főzés nélkül készithető vailiapudingot/kicsi kevesebb tejjel mint irva van/csomomentesre keverem. Amikor kihült az aludttejes tejbegriz.gombócókat formálok belőle/ezért kell sűsűnek lennie/s ezeket a vajas piritott morzsában meghempergetem.Tálaláláskor vaniliaöntetettel leőntöm.Senki nem veszi észre hogy nem túróból készült,nem keényedik meg másnapra/ha véletlenségből maradna belőle!/Könnyebben emszthető mint az eredeti!!!! |
|
|
|
Hozzávalók: a tésztához: szokásos módon piskótát készitünk. de lehet kevert tésztából is! 6 db tojás 12 dkg liszt 12 dkg cukor 2 evőkanál kakaó ami sötét/nem cukrozott! icipici sütőpor 25 dkg cukor/a karamellhez/ 30dkg túró |
a tojásfehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük/keményebb a hab ha a tojás hideg és ha egy evőkanál hidegvizet teszünk hozzá felverés előtt!/ehhez állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a sárgáját és együtt habbá verjük.
A lisztet és a kakaót,valamint a picike sütőport elkeverjük,hogy nagyjából egyforma szinű legyen.
Óvatosan hozáadjuk a tojáshabhoz/egyik kezünkkel lassan forgassuk a tálat a habverőt lenyomva a tál aljára folyamatosan és óvatosan kintről befelé forgassuk,igy elkerülhető,hogy "összetörjön"a hab.Előmelegitett forró sütőbe teszük a bélelt formát,vagy lábast amibe a masszát beleöntjük.Tiz percig ne nyissuk ki és ekkor is csak tegyük a sütőt alacsonyabb fokozatra.Huszonötpercután forditsuk meg a tepsit.Negyven perc mulva fekjezzük be a sütést,de ne vegyük rögtön ki!Akkor jó ha egy tűt a közepébe szurunk és nem ragad rá a piskóta.
A 25 dkg cukorból égetettcukrott készitünk/folyamatosan keverve addig ameddig arasárga nem lesz.Ezután nagyon ovatosan mert kicsap a gőz egy evőkanál vizzel fél percig forraljuk/igy ha kihül akkor is lehet dolgozni vele!
Áttört túróhoz hozzáadjuk a hideg.folyékony karamellát és megtöltjük a piskótát.
Ma próbáltam ki!Fantasztikus izkavalkád és különleges!!Örülnék a visszajelzésnek. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 db tojás
12 dkg cukor/6 evőkanál/
12 dkg sima liszt/6 evőkanál/
krémhez: 20 dkg margarin
40 dkg cukor/por,vagy szörpnek elk./
60 dkg áttört túró
2 csom van.cukor
l citrom reszelt héja |
Hagyományos piskota tortát sütünk/lehet kerek vagy téglalapalaku.
Ha kihült akkor három felé vágjuk és megtöltkük a habosra kevert fenti krémmel.
Nem tulságosan édes,könnyen emészthető különleges édesség.
Ha bárkinek kérdése van akkor ételkészitéssel illetve sütéssel kapcsolatban szivesen válaszolok ezen a forumon. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 dl. Őrölt mák 2,5 dl tej 10 dkg vaj 25 dkg cukor 3 tojás 50 dkg liszt 1 kanál sütőpor 1 kanál szódabikarbóna fél kanál só 1 kanál vanilia kivonat 3 kanál citrom lé 1 kanálcitrom héja |
Készítési idő : 30 perc Sütés: 40 perc 1. A mákot a tejjel forrásig melegitjük mielőtt elkezd forrni levesszük és hűtjük legalább 15 percig.
2. előmelegítjük a sütőt és bevajazzuk a tepsit
3. Össze keverjük a vajat a cukorral egy nagy keverő tálban, egyenként hozzáadva a tojásokat és mindegyik után tovább verjük.
4. Keverjük össze a száraz adalékokat a végére hagyva a vanilia és citrom lét.
5. Ezt hozzáadjuk a vajas keverékhez és a mákhoz úgy, hogy kezdjük és befezezzük a száraz adalékkal, csak megfelelően összekeverjük,már nem kell verni!
Beletesszük a tepsibe és 40 percig sütjük.
Nagyon finom, könnyű sütemény!
JÓ ÉTVÁGYAT! |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7481 nő | 6735 férfiLegutóbb regisztrált: Akos [21175]
Jelenleg 15 vendég és 1 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|