Szia Vendég! (5778 Chesván 2)
Előételek | Levesek | Húsételek | Halak | Köretek | Főzelékek | Mártások | Saláták
Egytálételek | Húspótlók | Tésztafélék | Édességek | Kompótok | Ünnepi ételek

Tésztafélék

Alma palacsintában
Tejes étel, Ros Hásáná - Új év
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók:

Tésztához
1 evőkanál cukor
½ dl tej
½ dl tejszín
2 db tojás
3-4 evőkanál liszt
csipet só
reszelt citromhéj


Alma töltelék
3 db közepes alma
1 cs. vaníliás cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
kevés porcukor


1. A tésztához valókat a tojásfehérjék kivételével masszává keverjük.

2. A 2 tojás fehérjét habbá verjük és a kikevert masszát a habverővel 1-es fokozaton hozzáelegyítjük.

3. Olajjal kikent közepes méretű , kerek, kicsit előmelegített jénai tálba a tészta egyik felét beleöntjük, és a hámozott, kimagozott, karikára vágott almákat több sorban ráfektetjük fahéjas, vaníliás cukorral soronként meghintve.

4. 2-3 percig mint egy palacsintát a tészta megkötéséig a főzőlapon hevítjük.

5. A tetejére öntjük a tészta másik felét és 180 fokos sütőben sütjük, amíg a teteje megpirul (kb. 30 perc)

Egyszerű porcukorral is szórhatjuk, de vaníliaöntettel is finom. Cikkelyekre vágva tálaljuk.

Izraeli sajtos fokhagymás pogácsa
Tejes étel
Tésztafélék
Beküldte: László Edit

Hozzávalók: Hozzávalók (kb. 20 pogácsához)

• 100 g puha vaj
• 125 g 9%-os sajt
• 1 kocka (250 g) reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt
• 1 pohár (200 ml) tejföl
• 2 pohár liszt (280 g)
• 1 nagy tojás
• 1/4 kiskanál őrölt fekete bors
• 7 gerezd hámozott és zúzott fokhagyma
• még egy tojás (a kalácsok tetejére)
• 3 evőkanál szezámmag

Elkészítés

1. Belehelyezzük az összes tésztához valót (a szezámmagot és plusz tojást leszámítva mindent) egy tálba, és kanállal addig keverjük, míg homogén keveréket nem kapunk. Egy óráig a hűtőben tároljuk.

2. Előmelegítjük a sütőt (200 fok) és pergamennel kibéleljük a tepsit.

3. A hideg tésztapépből szilva nagyságú köröket készítünk, belehelyezzük a serpenyőbe, aztán kicsit lelapítjuk őket.

4. Egy felvert tojással megkenjük a kis lepényeket és a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Körülbelül 20 percig sütjük, amíg aranyló pogácsákat kapunk. A sütés alatt a pogácsák kevés folyadékot engednek ki, ami normális dolog, nem kell megijedni.

5. Melegen szolgáljuk fel.




Jeruzsálemi Kugli
Parve (semleges) étel, Szombat
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: englender [8720]

Hozzávalók: 400 gram vékony tészta
4 tojás
1 pohár cukor
1 pohár olaj
3 evőkanál őrölt bors
1 kávéskanál só

Felforralunk 3 liter vizet 1 kávéskanál sóval. Betesszük a tésztát a vizbe és főzzük 7-8 percig. Leszűrjük a tésztát és lemossuk hideg vizzel (ne ragadjon össze).
Összekeverjük a tésztát, a tojásokst, cukort, olajat, borsot és a sót. A keveréket betöltjük egy 3-4 literes magas tepsibe. Bátakarni a tetejét pergament papirral hogy ne égjen le.

Sütjük 20 percen keresztül közepes hőmérsékleten előre bemelegitett sütőben.

Melegen tálalni.

Jó étvágyat

Kevert meggyes lepény
Parve (semleges) étel
Tésztafélék
Beküldte: Helen [6453]

Hozzávalók:

18 dkg nem tejes margarin,
25 dkg cukor,
4 tojás,
25 dkg liszt,
1 cs.sütőpor,
fél liter kimagozott meggy,
a tepsi kikenéséhez a fenti margarin és liszt,
a tálaláshoz porcukor.









.




















Habosra keverni a nem tejes margarint a tojások sárgájával, meg a cukorral, hozzáadni a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások kemény ahbbá felvert fehérjét. Kikent és kilisztezett tepsibe önteni és meghinteni a kimagozott meggyszemekkel. A forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. A tepsiben hagyjuk kihülni és még langyosan kockára vágjuk. A tálon porcukorral hintjük meg.

Krumlis levesbevaló
Parve (semleges) étel, Pészáh
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 6 tojás

1 csésze víz (2,5 dl)

22 dkg burgonyaliszt

2 ek. olaj sütéshez

só, bors ízlés szerint

Ha a maceszgombóc után kis változatosságra vágysz, akkor próbáld ki ezt. Már csak azért is, mert előre elkészíthető és fagyasztható.



A tojásokat, sót, borsot ½ csésze vízzel kézi habverővel felverjük. Hozzáadjuk és csomómentesen elkeverjük a burgonyalisztet, ha szükséges, annyi vizet adagolunk még, hogy palacsinta sűrűségű legyen. ½ órát pihentetjük és kis serpenyőben forró olajban palacsintácskákat sütünk belőle.

Amikor kihűltek, akkor feltekerve egyenként keskeny szeletekre vágjuk.

Ha Pészahra előre készítjük , akkor dobozba szórva mélyhűtjük és a felhasználás napján reggel kivesszük szobahőmérsékletre . Forró levest ráöntve tálaljuk.

Mapensz
Parve (semleges) étel, Pészáh
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: RUBINSOSI [11365]

Hozzávalók: 100 gr. dio kicsire osszevagva
100 kokusz
4 kanal krumpliliszt
! citrom reszelt heja
4 tojas kulonvalasztva
150 gr.cukor
Tetejere-porcukor

Egy talban osszekeverjuk a diot, kokuszt, krumplilisztet es a citromhejat.

A tojasfeherjet jol fekverjuk a cukorral. Egy masik talban jol kikeverjuk a tojasfeherjeket. A feherjehez hozzakeverjuk a sargajat nagyon ovatosan. Azutan beletesszuk a szaraz adalekot, s lassan osszekeverjuk.

Mapensz sutoben sutjuk 180 c fokon 25 percet.

Kiprobalt recept. Jo etvagyat.

peszahi zsomle
Parve (semleges) étel, Pészáh
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: RUBINSOSI [11365]

Hozzávalók: 3 pohar mace liszt
1 peszahi sutopor
3 pohar viz
1 kaveskanal so
1/4 kavaskanal bors
3/4 pohar olaj
5 tojas

Egy talban osszekeverjuk a macelisztet a sutoporral.

A vizet, olajat, sot, borsot felfozzuk.Mikor felfott raontjuk a lisztes keverekre,s jol osszedolgozzuk.Hagyjuk jol kihulni. Mikor kihult egyenkent beledolgozzuk a tojasokat. Gombocokat formalunk beloluk, s kozepes langon 50 percet sutjuk.

Kiprobalt recept, s nagyon finom.Jo etvagyat es peszah kaser szameah.


Peszáchi galuska
Parve (semleges) étel, Pészáh
Tésztafélék, Ünnepi ételek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: 3 tojás
4 evőkanál maceszliszt

A tojások sárgáját egy kis kanál sóval és a meceszliszttel nagyon finoman eldolgozzuk, majd a kemény habbá felvert fehérjét hozzákeverjük. Pihentetés után apró galuskákat szaggatunk, és forrásban lévő levesben kifőzzük.

Sajtos rúd
Tejes étel
Tésztafélék
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 21 dkg liszt,
14 dkg margarin,
17 dkg reszelt sajt,
2 dkg élesztő, só,
1 db tojás,
1 evőkanál tejföl.

A leírás hosszú, a készítés gyors:

a lisztet 7 dkg reszelt sajttal, az élesztővel és sóval elmorzsoljuk. A szobahőmérsékletű margarinnal és egy evőkanál tejföllel összegyúrjuk egy öblös tálban és néhány órára fóliában hűvösre tesszük pihenni (fridzsider).

A hűvös tésztát két részre osztjuk és egy-egy részt lisztezett deszkán kinyújtunk kb. 3 mm vastagra és egy tepsi hátára fektetjük. A tetejét felvert tojással megkenjük és egy lapra 5 dkg reszelt sajtot szórunk. Derelyevágóval kb. 3×3 cm négyzeteket vágunk belé és betesszük a sütőbe.

Kb. 20 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha a teteje zsemleszínű, akkor kivesszük és a bevágások mentén még melegen széttörjük.

Készíthetjük sajtos rúdként: a lapot kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Meleg késpengével 1 cm vastag és 8-10 cm hosszú rudacskákra vágjuk, majd a rudakat 2 cm távolságra egymástól elhelyezzük a tepsiben.

Kb. 20 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben amíg a teteje zsemleszínű lesz.

Általában dupla adagot érdemes sütni

Túrógombóc
Tejes étel
Tésztafélék
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 1 kg túró

5 db egész tojás

15 evőkanál búzadara

2 púpozott evőkanál finomliszt

1-2 evőkanál sovány tejföl

csipet só

A túrót a búzadarával és a liszttel villával összetörjük, majd a nedvességétől függően hozzáadunk 1 v. 2 evőkanál tejfölt. Beleütjük az 5 egész tojást és egy csipet sóval eldolgozzuk a villával. Legalább 1/2 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten.

Forrásban lévő sós vízbe főzzük be a nedves kézzel készített közepes méretű gombócokat, amiket a felszínre úszás után további 5 percig fedő alatt főzünk lehajtott lángon készre.

Leszűrés után vajba, vagy pirított zsemlemorzsába szedjük ki.

Ízlés szerinti édes, vagy sós ízesítéssel egyaránt jó.



E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló


Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7140 nő | 6461 férfi

Legutóbb regisztrált:
KatzDavid [20163]


Jelenleg 20 vendég és 2 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu