 |
Hozzávalók: Tésztához 1 evőkanál cukor ½ dl tej ½ dl tejszín 2 db tojás 3-4 evőkanál liszt csipet só reszelt citromhéj Alma töltelék 3 db közepes alma 1 cs. vaníliás cukor 1 késhegynyi őrölt fahéj kevés porcukor
|
1. A tésztához valókat a tojásfehérjék kivételével masszává keverjük.
2. A 2 tojás fehérjét habbá verjük és a kikevert masszát a habverővel 1-es fokozaton hozzáelegyítjük.
3. Olajjal kikent közepes méretű , kerek, kicsit előmelegített jénai tálba a tészta egyik felét beleöntjük, és a hámozott, kimagozott, karikára vágott almákat több sorban ráfektetjük fahéjas, vaníliás cukorral soronként meghintve.
4. 2-3 percig mint egy palacsintát a tészta megkötéséig a főzőlapon hevítjük.
5. A tetejére öntjük a tészta másik felét és 180 fokos sütőben sütjük, amíg a teteje megpirul (kb. 30 perc)
Egyszerű porcukorral is szórhatjuk, de vaníliaöntettel is finom. Cikkelyekre vágva tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: Hozzávalók (kb. 20 pogácsához)
• 100 g puha vaj • 125 g 9%-os sajt • 1 kocka (250 g) reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt • 1 pohár (200 ml) tejföl • 2 pohár liszt (280 g) • 1 nagy tojás • 1/4 kiskanál őrölt fekete bors • 7 gerezd hámozott és zúzott fokhagyma • még egy tojás (a kalácsok tetejére) • 3 evőkanál szezámmag |
Elkészítés
1. Belehelyezzük az összes tésztához valót (a szezámmagot és plusz tojást leszámítva mindent) egy tálba, és kanállal addig keverjük, míg homogén keveréket nem kapunk. Egy óráig a hűtőben tároljuk.
2. Előmelegítjük a sütőt (200 fok) és pergamennel kibéleljük a tepsit.
3. A hideg tésztapépből szilva nagyságú köröket készítünk, belehelyezzük a serpenyőbe, aztán kicsit lelapítjuk őket.
4. Egy felvert tojással megkenjük a kis lepényeket és a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Körülbelül 20 percig sütjük, amíg aranyló pogácsákat kapunk. A sütés alatt a pogácsák kevés folyadékot engednek ki, ami normális dolog, nem kell megijedni.
5. Melegen szolgáljuk fel.
|
|
|
|
Hozzávalók: 400 gram vékony tészta 4 tojás 1 pohár cukor 1 pohár olaj 3 evőkanál őrölt bors 1 kávéskanál só |
Felforralunk 3 liter vizet 1 kávéskanál sóval. Betesszük a tésztát a vizbe és főzzük 7-8 percig. Leszűrjük a tésztát és lemossuk hideg vizzel (ne ragadjon össze). Összekeverjük a tésztát, a tojásokst, cukort, olajat, borsot és a sót. A keveréket betöltjük egy 3-4 literes magas tepsibe. Bátakarni a tetejét pergament papirral hogy ne égjen le.
Sütjük 20 percen keresztül közepes hőmérsékleten előre bemelegitett sütőben.
Melegen tálalni.
Jó étvágyat |
|
|
|
Hozzávalók: 18 dkg nem tejes margarin, 25 dkg cukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, 1 cs.sütőpor, fél liter kimagozott meggy, a tepsi kikenéséhez a fenti margarin és liszt, a tálaláshoz porcukor.
.
|
Habosra keverni a nem tejes margarint a tojások sárgájával, meg a cukorral, hozzáadni a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások kemény ahbbá felvert fehérjét. Kikent és kilisztezett tepsibe önteni és meghinteni a kimagozott meggyszemekkel. A forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. A tepsiben hagyjuk kihülni és még langyosan kockára vágjuk. A tálon porcukorral hintjük meg. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás
1 csésze víz (2,5 dl)
22 dkg burgonyaliszt
2 ek. olaj sütéshez
só, bors ízlés szerint |
Ha a maceszgombóc után kis változatosságra vágysz, akkor próbáld ki ezt. Már csak azért is, mert előre elkészíthető és fagyasztható.
A tojásokat, sót, borsot ½ csésze vízzel kézi habverővel felverjük. Hozzáadjuk és csomómentesen elkeverjük a burgonyalisztet, ha szükséges, annyi vizet adagolunk még, hogy palacsinta sűrűségű legyen. ½ órát pihentetjük és kis serpenyőben forró olajban palacsintácskákat sütünk belőle.
Amikor kihűltek, akkor feltekerve egyenként keskeny szeletekre vágjuk.
Ha Pészahra előre készítjük , akkor dobozba szórva mélyhűtjük és a felhasználás napján reggel kivesszük szobahőmérsékletre . Forró levest ráöntve tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 100 gr. dio kicsire osszevagva 100 kokusz 4 kanal krumpliliszt ! citrom reszelt heja 4 tojas kulonvalasztva 150 gr.cukor Tetejere-porcukor |
Egy talban osszekeverjuk a diot, kokuszt, krumplilisztet es a citromhejat.
A tojasfeherjet jol fekverjuk a cukorral. Egy masik talban jol kikeverjuk a tojasfeherjeket. A feherjehez hozzakeverjuk a sargajat nagyon ovatosan. Azutan beletesszuk a szaraz adalekot, s lassan osszekeverjuk.
Mapensz sutoben sutjuk 180 c fokon 25 percet.
Kiprobalt recept. Jo etvagyat. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 pohar mace liszt 1 peszahi sutopor 3 pohar viz 1 kaveskanal so 1/4 kavaskanal bors 3/4 pohar olaj 5 tojas |
Egy talban osszekeverjuk a macelisztet a sutoporral.
A vizet, olajat, sot, borsot felfozzuk.Mikor felfott raontjuk a lisztes keverekre,s jol osszedolgozzuk.Hagyjuk jol kihulni. Mikor kihult egyenkent beledolgozzuk a tojasokat. Gombocokat formalunk beloluk, s kozepes langon 50 percet sutjuk. Kiprobalt recept, s nagyon finom.Jo etvagyat es peszah kaser szameah. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 tojás 4 evőkanál maceszliszt só |
A tojások sárgáját egy kis kanál sóval és a meceszliszttel nagyon finoman eldolgozzuk, majd a kemény habbá felvert fehérjét hozzákeverjük. Pihentetés után apró galuskákat szaggatunk, és forrásban lévő levesben kifőzzük. |
|
|
|
Hozzávalók: 21 dkg liszt, 14 dkg margarin, 17 dkg reszelt sajt, 2 dkg élesztő, só, 1 db tojás, 1 evőkanál tejföl. |
A leírás hosszú, a készítés gyors:
a lisztet 7 dkg reszelt sajttal, az élesztővel és sóval elmorzsoljuk. A szobahőmérsékletű margarinnal és egy evőkanál tejföllel összegyúrjuk egy öblös tálban és néhány órára fóliában hűvösre tesszük pihenni (fridzsider).
A hűvös tésztát két részre osztjuk és egy-egy részt lisztezett deszkán kinyújtunk kb. 3 mm vastagra és egy tepsi hátára fektetjük. A tetejét felvert tojással megkenjük és egy lapra 5 dkg reszelt sajtot szórunk. Derelyevágóval kb. 3×3 cm négyzeteket vágunk belé és betesszük a sütőbe.
Kb. 20 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha a teteje zsemleszínű, akkor kivesszük és a bevágások mentén még melegen széttörjük.
Készíthetjük sajtos rúdként: a lapot kb. ½ cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Meleg késpengével 1 cm vastag és 8-10 cm hosszú rudacskákra vágjuk, majd a rudakat 2 cm távolságra egymástól elhelyezzük a tepsiben.
Kb. 20 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben amíg a teteje zsemleszínű lesz.
Általában dupla adagot érdemes sütni |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg túró
5 db egész tojás
15 evőkanál búzadara
2 púpozott evőkanál finomliszt
1-2 evőkanál sovány tejföl
csipet só |
A túrót a búzadarával és a liszttel villával összetörjük, majd a nedvességétől függően hozzáadunk 1 v. 2 evőkanál tejfölt. Beleütjük az 5 egész tojást és egy csipet sóval eldolgozzuk a villával. Legalább 1/2 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Forrásban lévő sós vízbe főzzük be a nedves kézzel készített közepes méretű gombócokat, amiket a felszínre úszás után további 5 percig fedő alatt főzünk lehajtott lángon készre.
Leszűrés után vajba, vagy pirított zsemlemorzsába szedjük ki.
Ízlés szerinti édes, vagy sós ízesítéssel egyaránt jó. |
|
|
|
|  |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7499 nő | 6739 férfiLegutóbb regisztrált: Bridzs52 [21216]
Jelenleg 7 vendég és 1 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|