|
Hozzávalók: 2 kg hal 3 tojás 2 hagyma 2 nagy sárgarépa 1 zeller só és cukor |
A halat először ledaráljuk, majd össze turmixszoljuk 3 tojással, 1 hagymával, 1 sárgarépával. Hozzá kell adni 2 evőkanál sót és 2 evőkanál cukrot, majd gombóccá formálni és forrásban lévő vízbe tenni. A vízbe kell még tenni 1 répát, 1 fej hagymát, 1 zellert, 1-2 evőkanál sót, 2 evőkanál cukrot. Gyakran kevergetve egy másfélóráig főzzük kis tűzön. Ha elforrja a vizet, akkor hozzá kell adni. |
|
|
|
Hozzávalók: nyolc szelet pontyfilé
öt-hat kisebb paradicsom
öt evőkanál étolaj
öt gerezd fokhagyma
négy nagy fej vöröshagyma
egy citrom
só,tört feketebors (ízlés szerint) |
A megtisztított vöröshagymát vékony karikára vágjuk,vagy szálasra.Olajon,fedő alatt üvegesre pároljuk,majd belekeverjük a zúzott fokhagymát.Sózzuk,borsozzuk,majd tepsibe terítjük,rátesszük a karikára vágott paradicsomot,aztán az előre megsózott pontyszeleteket.Citromlével megcsurgatjuk.Ez utóbbi elhagyható.
A tepsit lefedjük,forró sütőbe (180-200 fok)toljuk.Kb. 25-30 percnyi párolás után levesszük a fedőt (foliát) és addig pirítjuk,amíg a felesleges lé el nem párolog.Túl sok lé esetén le lehet önteni alóla.
Próbáltam sokféle halból,nekem pontyból volt a legjobb!
Jó étvágyat kívánok! |
|
|
|
Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál darált dió, 1 evőkanál paradicsom püré, kevés só. |
A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a margarinon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 4 fehér halfilé vagy 4 szelet hal só bors 1 csésze citromlé 3 evőkanál mogyoróolaj 1 adag szegfűszeg, fokhagyma kockázva 1 darabolt zöldpaprika 1 nagy hagyma, kockázva 1 kanál erős indiai fűszerkeverék 1 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve vagy 1 doboz paradicsomszósz 1 adag bazsalikom 1 vékonyra szeletelt gyömbér cukor kakukkfű |
A halat megtisztítjuk. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Tíz percig álni hagyjuk, majd forró olajon kisütjük. A halakat kivesszük, és az olajhoz hozzáadjuk a fokhagymát, majd mikor már puha, hozzáadjuk a zöld borsot és a hagymát és lepirítjuk. Hozzáadjuk az erős indiai fűszert, a paradicsomot és bazsalikomot. Tíz percig fedő alatt hagyjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt gyömbért, kakukkfüvet, cukrot és további 10 percig főzzük. A szósz mellé tálaljuk a halat. |
|
|
|
Hozzávalók: - két kiló ponty
- hagyma
- só, bors, paprika |
Ha a hal két kilós lehet, három középnagyságú hagy¬mát fél főre elvágni és egy négy literes lábosba tenni. Most a haldarabokat szépen belerakjuk, csak annyi vizet töltütik, amig a hal van, nem szabad, hogy ellepje, kis sót, kis csipős borsot és három-négy kockacukrot adunk hozzá. Befedve, lassan egy órát főzzük. Főzés közben még egy kis hideg vizet hozzá teszünk. Mielőtt levesszük egy fél kávéskanál paprikát teszünk hozzá és azzal is forrni hagyjuk Most a levét leszűrjük egy más edénybe, a halnak a fél fejét a tál közepére tesszük, a másik fél fejét a tál végére. A haldarabokat szépen egymásután rakni a fején át, hogy a közepe magasabb legyen ugy, hogy egy halat ábrázoljon. A levet rátöltjük és hideg helyre teszszük, hogy megkocsonyásodjon. A megmaradt levét külön edénybe tesszük megfagyni, ha kész, a kocsonyát papirtölcsérbe tesszük és tálalás előtt a halat feldíszítjük. Lehet citrommal és zöld petrezselyemmel is disziteni.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: 1-3 apróra szeletelt fehér húsú hal 1-2 paradicsom 2-3 gerezdek fokhagyma víz zöld vagy piros bors só sáfrány olaj |
Megtisztítjuk a halat, a paradicsomnak és a fokhagymának lehántjuk a héját, majd felaprítjuk. Nagy tálba alulra pakoljuk a zöldségeket, majd a haldarabokat a tetejére rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Előmelegített sütőbe rakjuk, és mikor a víz felforr, hozzáadjuk a fűszereke, majd lassú tűzön 50-50 percig sütjük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, és a zöldségekből mixerben szószt is készíthetünk.
|
|
|
|
Hozzávalók: • 2 tojás • 1 / 2 csésze víz • 1 csésze liszt • 1 tk só • 1 tk olaj • bors, kömény koriander ízlés szerint • 0,5 kg a sütni való hal • olaj sütéshez
Citrom, petrezselyem tálaláshoz |
A két tojásokhoz adjuk hozzá a fél csésze vizet. Keverjük össze és adjuk hozzá apránként a lisztet és a sót, fűszereket, majd óvatosan az olajat. A halat megmártjuk a keverékben, majd forró olajban kisütjük. Sütés után papírtörlőre téve leitatjuk a felesleges olajat. Citromkarikával és petrezselyemmel tálalható.
Hagyományosan Szombat déli étel. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 tonhal konzerv 1 kis fej aprított hagyma 1 hámozott, aprított alma 2 evőkanál majonéz 2-3 evőkanál aprított dió Só, bors |
A hozzávalókat összekeverem, hűtőbe teszem. Másnapra érik össze. |
|
|
|
Hozzávalók: - csuka
- hagyma
- sárgarépa
- petrezselyem, zeller, torma
- 2 tojás
- só, bors, cukor |
A csukát, ha megtisztítottuk, a nyakánál kereken vágjuk. Ujjunkkal a bőrét a hústól leválasszuk és ugy végig egészben lehúzzuk. A halnak a belső részét kiveszszük, lemossuk, egy kevés cukorral vegyitett sóval besózzuk. így egy óra hosszáig állni hagyjuk. Ha ez megvan, a húst a csontjairól letisztítjuk és husőrlőn átőröljük, hogy ne maradjon szálkásan. Deszkán egy hagymát nagyon apróra vágunk, hozzáadunk egy fél sárgarépát, ugyanannyi petrezselymet, kevés zellert, egy nagyon kevés tormát hozzáreszelni. Két egész tojást, két tojás fehérjét összekeverni és késsel olyan finomra vagdalni, mig egész pépes lesz. Hozzáadunk fél kávéskanál csipős borsot, ha a hal húsától nem elég sós, egy kevés sót, egy-két kockacukrot, nagyon jól összekeverni és ezzel a hal bőrét teletölteni. A megmaradt húst vekni alakba gömbölyiteni, vizes kézzel lesimítani és a hal mellé tenni. A lábos aljára hagymát, mindenféle zöldséget teszünk. Hideg vizzel feltölteni, hogy a halat ellepje. Fedő alatt egy órát főzni. Főzés közben a lábost kissé megforgatva megrázni, mielőtt levesszük, a levébe két-három kockacukrot, borsot és paprikát teszünk, hogy kellemes ize legyen. Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: 1 nagyobb csuka, 1 zsemle, 1 tojás, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 3 kanál morzsa, só, cukor, bors, petrezselyem zöldje. |
A megtisztított csuka bőrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba főni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedővel lefedve lassú tűzön főzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük. |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7489 nő | 6741 férfiLegutóbb regisztrált: Mirjan56 [21200]
Jelenleg 13 vendég és 5 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|