Szia Vendég! (5784 Ijjár 15)
Kérdezd a Rabbit!


Kérdésed van a JMPoint rabbijához? Akkor csak rajta, itt felteheted. Amennyiben másokat is érdekelhet a kérdés és a válasz, akkor az olvasható lesz majd ezen az oldalon is, de Te minden esetben megkapod a választ egy személyes üzenetben.

Már 1090 kérdés és válasz
olvasható ezen az oldalon!
Kérdezd a RabbitA "Kérdezd a Rabbit!" szolgáltatás ideiglenesen szünetel...A kérdéseket Radnóti Zoltán (razo [2015]) válaszolta meg. Bővebben Radnóti Zoltánról.


Keresés a kérdések és válaszok között

  


oldal:  [1] 2 3 4 5 ... 55 tovább

Az eddig érkezett kérdések és válaszok1090. Kedves Rabbi!

Nagyon szeretném de sajnos nem tudom visszavezetni a származásom.
Anyai nagymamám Ürögdi Emilia volt
Zsidó barátaim szerint arc berendezésem, gesztikulálásom szerint zsidó származású vagyok/lehetek.
Hogy tudnék ennek utána nézni?
Arcról is lehet valamennyire eldönteni.
Köszönöm előre is válaszát.

Üdvözlettel:
Viktória


Kedves Viktória,a levéltárak nyilvánosak, és a vallás minden 1947 előtti bejegyzésnél megtalálható. Keresse meg a nagyszüleit és a dédszüleit, a helyileg illetékes önkormányzatnál és a levéltárban.
Gesztusok, hajszín, orrforma, stb alapján nem lehet senkiről se megállapítani, milyen származású.


1089. Nem olyan régen megtudtam, hogy zsidó származású vagyok. Szeretnék megismerkedni a zsidó vallással, kultúrával. Hol kezdjem el?
Köszönettel: Tünde


mindenképpen keressen meg egy rabbit, aki tud segíteni. A mi zsinagógánkba is van ilyen tanfolyam, oda is várom szeretettel!


1088. Tisztelt Rabbi!

Különös kérdéssel fordulok Önhöz, szeretném, ha nem hagyna válasz nélkül.
Múlt év decemberében, annak is a végén, szét kellett szedetnem egy sírkövet temetés miatt, amit a napokban szeretnék visszaállíttatni, ám az emlék táblát újra kell csináltatnom a plusz név miatt. A sírköves kért, hogy segítségként adjak neki valami információt arról az 5 db betűről, amit a sírkő tetejére szoktak vésni. Erről sajnos nem találok sehol semmi információt. Ebben tudna nekem segíteni?
Előre is köszönöm szépen és várom a segítséget, esetleg tanácsot, hogy hol, merre keressem tovább az információt.
Köszönettel
József


Kedves József!
az öt betű:
ת נ צ ב ה
de ezt a kő aljára szokták bevésni. --- jelentése: legyen a lelke egybekötve az öröklét szálaival.


1087. Rabbi!

Családom anyai ágán zsidó származású vagyok, bár ez az ág a beiktatását követően, még a 18. század elején kikeresztelkedett. Megkívánom ismerni a felmenőim vallását, kultúráját, nyelvét, szokásait. Mivel ezidáig nem volt közvetlen kapcsolatom a zsidósággal, nem tudom, hol kezdhetném. Tud ajánlani nekem valamilyen vegyes korosztályú csoportot vagy közösséget a II. kerület vonzáskörzetében?

Köszönettel:
Áron


Nálunk a zsinagógában. A program: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RXZyDcsBjg1EoHI6ZDW1DRSVo80OnkOKzJce-MJw4A8/edit#gid=2


1086. Tisztelt Rabbi,

Arról szeretnék érdeklődni, hogy esetleg van-e hétköznapi/praktikus (azaz nem spirituális) oka és eredete a tejes és húsos ételek elkülönítésének a kóser konyhában? Ha esetleg van fellelhető tudás/utalás ennek a szabálynak a hétköznapi értelemben vett eredetére és azt meg tudná jelölni (vagy tanácsot tudna adni, hogy merre lenne érdemes ezt keresnem), annak nagyon örülnék.

Köszönettel, A.


A kasrut a Tóra egyik "irracionális" törvénye (hukim), aminek elsődeleges célja, hogy az ember tudjon elválasztani rituálisan tiszta és tisztátalan között. A Tejes és húsos szétválasztása tórai alapokra épülő rabbinikus parancsolat, éppen ezért ugyanolyan fontos, mint ha tórai lenne. ---- Itt rengeteg jogesetet találhat...


1085. Tisztelt Rabbi!

Mi a véleménye arról, ha valaki minden jó szándékom, és jóindulatom ellenére sem hajlandó megváltozni. Tehát mindezek ellenére is rosszindulatú, sőt ellenséges marad velem szemben. Mi a helyes ilyenkor? Nem szeretnék én is ilyen lenni vele.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: ÉGy


Az ember a saját magatartásáért felel, és nem tudunk mindenkit megváltoztatni. A legfontosabb, hogy őn ne legyen vele olyan, mint ő másokkal. Abban lehet reménykedni, ha ez a bizonyos ember látja a jó példákat maga körül, talán rájön, hogy nem is olyan rossz dolog jónak lenni. Ennél többet nem lehet tenni közvetve... Hosszabb válaszhoz ismernem kellene az egész háttértörténetet.


1084. Üdv Rabbi, az lenne a kérdésem, hogy Betéréskor ,választhatok magamnak héber nevet, vagy ugy adják?todá rábá.

választhat, de a bét din-nek vétójoga van


1083. Azon kérdéssel fordulok Önhöz,!
A Buharit - kipa (szó) eredete ,színvilága ,mintázata meghatározó e ? A Buharit az díszviselet ? .Milyen alkalomra viselhető ? Vagy csak Magyarországon nem terjedt el?
Ki hordhatja ,vagy csak tisztséghez köthető ?. Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel Moshe ben Avrohom


Buharit kipa ügyben nem vagyok otthon, de a zsidóságban nincs szerepe a kipa mintájának, színének, formájának, stb... azaz bárki, bármhol, bármilyet...


1082. Shalom!

1 éve Amerikában élek és megismerkedtem egy izraeli férfival, akivel komolyabb jövőt tervezünk.
Édesanyám szerint zsidók vagyunk, de sajnos ezt semmilyen dokumentummal nem tudjuk alátámasztani, ennek hiánya végett, nem tervezhetünk még esküvőt a párommal.
A kérdésem az lenne, hogyan lehetne ennek utána járni, milyen adatok szükségesek ahhoz, hogy bizonyitsam ennek valóságát?
Továbbá, hol tanulhaték a vallásról New York-ban magyar nyelven? Kerestem magyar zsidó közösséget, de nem jutottam konkrét információhoz.

Köszönöm a válaszát, további szép napot kivánok!

Nikoletta


Az anyai nagymama vagy dédnagymama 1947 előtti állami anyakönyvi kivonatában megtalálható a vallás. Magyar nyelvű tananyagot pedig könyvből lehet tanulni: pl: Donin, zsidónak lenni


1081. Kedves Rabbi! Mit jelent, honnan származik az Izrael szó?
Köszönöm, ha válaszol.


A Tórából származik, Jákob ősapa kapta ezt a nevet, miután harcolt Isten angyalával. héberül: Jiszráél, A Jelentése: Istenért harcoló.


1080. Kedves Rabbi

Az lenne a kérdésem, hogy a Tóra parancsként miért csak a férfiaknak írja elő a cicit viselését.

Köszönöm válaszát!.


mert időhöz kötött tevőleges parancsolat, ami alól a nők fel vannak mentve... Részletesen itt


1079. Dear Rabbi,
Please forgive me for writing in English. Although I can speak and read Hungarian, I have not learned to write very well. My parents were both Hungarian jews, survivors of WWII, that left 1956 and have since passed away. I grew up in a Swedish town with virtually no jewish community. I did not have a Bar Mitzvah. I am now in my fifties and wonder if there is a program for adults in Budapest where I can late in life complete this. Best, Paul


Yes, You can do it!, please contact me! Zoli


1078. Kedves Rabbi! Egy lusta fasz vagy. Tessék szépen az összes kérdésre válaszolni, nem csak
a "talán zsidó vagyok, de mindenképpen az akarok lenni" típusúakra.


a stilus az ember :)


1077. Rabbi! Ha zsigereimben érzem a zsidó identitást, de "papíron" nem vagyok az! Mit tegyek?

kezdjen tanulni a zsidóságról! olvasni regényeket, könyveket.


1076. Kedves Rabbi,

Prozelitából lehet rabbi?
Van erre példa a régebbi időkből vagy a közelmúltból?

Toda
Akiba


lehet. és van rá példa.


1075. Tiszteletem!

Egy Amerikában élő zsidó családhoz fogok kiutazni dolgozni mint házvezetőnő. Elnézést kérek a tudatlanságomért de nem tudok a kultúrájukról semmit. Tudna nekem segíteni abban mire kell oda figyeljek?
Köszönettel. Szilvia


ha vallásos zsidó család, akkor meg kell ismerni a zsidó ünnepeket és a kóser zsidó konyha szabályait.


1074. Kedves Rabbi!
A XV. kerület Fóti úton van egy nagyon szép, kívülről jó állapotban lévő zsinagóga. http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/tizenotodik-kerulet/item/1939-regi
A képaláírásból kiderül, hogy az 1960-as évekig működött, azóta könyvraktár. Más adatot a neten nem találtam. Vajon miért nem működik?


sajnos nincsenek ott zsidók, akik fenntartanák a zsinagógát. Az újpesti zsinagóga működik a környéken.


1073. Kedves Rabbi!
A Bhaktivédanta Hittudományi Főiskolára járok jógamester képzésre. Szakdolgozathoz keresek témát. A leginkább érdekes és tanulmányozásra érdemesnek talált kérdés számomra az ima és meditáció kérdése, abból a szemszögből megvizsgálva, hogy a különböző vallást gyakorló emberek hogyan vélekednek róluk, hogyan gyakorolják és milyen kapcsolatot keresnek/feltételeznek megvalósulni Isten és ember között az ima, ill. meditáció által. Szeretnélek megkérdezni ebben a témában, illetve a segítségedet kérni abban,hogy kit kereshetnék meg a kérdéseimmel. Jómagam nem vagyok egyik vallási közösség tagja sem, csak egy kutató lélek.
Köszönettel: Keller Tímea


ilyen esetekben keressenek meg személyesen a zsinagógában, vagy magánlevélben vagy a Facebookon.


1072. napot SZERETNÉM TUDNI HOGY RÉGEN A HALLOTTKÉRT KERESZKEDTEK MEG EZ RÖVIDEN MIÉRT VOLT ? ÚJ SZÖVETSÉG PÁL LEVELE A KORINTUSBELIEKHEZ 1 15.FEJEZET,29 VERS. SOK FORDITÁST ÉRTEK DE EZT AZÉRT NEM TUDOM MIVEL PONTOSSAN NEM TALÁLTAM MEG A MÓZES KÖNYVÉBEN ,LEHET HOGY BENNE VAN DE NEM TALÁLTAM EZ ÉRDEKELNE A VÁLASZÁT EŐRE KÖSZÖNÖM TISZTELETTEL ANETT

a zsidók nem keresztelkednem meg. sohasem. azaz erről sem Mózes könyveiben, sem az ószövetségben nem olvashat.


1071. Tisztelt Rabbi!

Ros hásáná és az iskolai év kezdetének közelsége között létezik valamilyen "történelmi" kapcsolat, vagy ez csak a véletlen műve?

Tisztelettel
Péter


nem tudom, hogy a tanév mióta kezdődik ősszel, de azt igen, hogy a zsidó év immáron 2500 esztendeje ősszel kezdődik. Netalántán tudtak valamit a rabbik? :)


oldal:  [1] 2 3 4 5 ... 55 tovább


E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés
# Izrael 70 magyar

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló
Nincs kép az albumban:

Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7477 nő | 6730 férfi

Legutóbb regisztrált:
webartgenius [21156]


Jelenleg 9 vendég és 3 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu