 |
Hozzávalók: Tésztához 1 evőkanál cukor ½ dl tej ½ dl tejszín 2 db tojás 3-4 evőkanál liszt csipet só reszelt citromhéj Alma töltelék 3 db közepes alma 1 cs. vaníliás cukor 1 késhegynyi őrölt fahéj kevés porcukor
|
1. A tésztához valókat a tojásfehérjék kivételével masszává keverjük.
2. A 2 tojás fehérjét habbá verjük és a kikevert masszát a habverővel 1-es fokozaton hozzáelegyítjük.
3. Olajjal kikent közepes méretű , kerek, kicsit előmelegített jénai tálba a tészta egyik felét beleöntjük, és a hámozott, kimagozott, karikára vágott almákat több sorban ráfektetjük fahéjas, vaníliás cukorral soronként meghintve.
4. 2-3 percig mint egy palacsintát a tészta megkötéséig a főzőlapon hevítjük.
5. A tetejére öntjük a tészta másik felét és 180 fokos sütőben sütjük, amíg a teteje megpirul (kb. 30 perc)
Egyszerű porcukorral is szórhatjuk, de vaníliaöntettel is finom. Cikkelyekre vágva tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 25 dkg reszelt alma 25 dkg liszt 1 tojás 1 csomag sütőpor fahéjas cukor sütéshez olaj |
Összekeverjük a hozzávalókat. Forró olajban sütjük ki, miután evőkanállal kis pogácsákat készítettünk a tésztából. Fahéjas porcukor illik hozzá.
A fánkok kevesebb olajat szívnak be, ha a tészta belehelyezése előtt nagy lánggal forróra hevítjük, majd a lángot mérsékelve sütjük fedő alatt az egyik oldalt, majd megfordítás után fedő nélkül folytatjuk. Kivétel után háztartási papírral itatjuk fel a felesleget. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 hámozott, édes alma 3 narancs 3 hámozott, édes körte 2 banán 1 csésze édes vörös bor 1 csésze reszelt kókuszdió |
A meghéjazott és magtalanított almákat és körtéket vékony szeletekre vágunk. A lefejtjük a narancs gerezdjeit védő hámot is majd vékonyan felszeleteljük a banánokkal együtt.
Az egészet rétegesen egy nagy üvegedénybe pakoljuk úgy, hogy legfelül a narancs legyen. Az egészet megöntözzük borral, és megszórjuk a kókusszal. |
|
|
|
Hozzávalók: 1+2 dl tej 2 dkg élesztő 1+2,5 evőkanál cukor 0,25 teáskanál só 0,25 teáskanál őrölt szerecsendió 0,25 teáskanál fahéj 1 tojás 4 dkg vaj 27, 5 dkg liszt sütéshez olaj |
Az 1dl enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejbe tesszük a maradék tejet, cukrot és a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztából 12 gombócot készítünk, amit 10 percig tovább kelesztünk. Sütés előtt a gombócok közepébe lisztes ujjal lukat fúrunk, amit köröző mozdulatokkal kitágítunk, míg a donuts-okra jellemző formát megkapjuk. (Szaggatni is lehet: az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából egy 10 és 3 cm átmérőjű kiszúró segítségével.) Forró olajban 2 perc alatt, mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Belehempergethetjük fahéjas cukorba, vagy tehetünk rá citrom illetve csoki mázat.
Citrom máz: 15 dkg porcukrot 3 evőkanál citromlével kikeverjük, a fánkra kenjük, majd hagyjuk megszáradni.
Csoki máz: 15 dkg csokit összevágunk, 4 evőkanál vízzel és 7, 5 dkg porcukorral állandóan kevergetve megolvasztjuk. Picit hűlni hagyjuk a mázat és ebbe mártjuk a fánkokat. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 tyúk 4 l víz 1 hagyma 3 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 1 karalábé 1 zellergumó 1 csomó petrezselyem kis darab gyömbér szemes bors. |
A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: - 7 tojás - 250g porcukor - 200g keményítő - 1 kávéskanál narancsvirág aroma (szerintem helyettesítő más aromával) |
1. Felmelegíteni a sütőt 180° fokra (5-ös)
2. Kiolajozni a formát, megszórni cukorral
3. Tojásfehérjét és sárgáját szétválasztani
4. Erősen összekeverni a sárgáját, a cukrot és a narancsvirágot
5. Belekeverni a keményítőt óvatosan.
6. Felverni a fehérjét, és mikor félig kemény, belekeverni 20 g cukrot, majd tovább felverni.
7. Óvatosan belekverni a fehérjehabot az első keverékbe, alulról felülre keverve lágyan.
8. Azonnal beleönteni a formába, és sütni 30 percig
9. Már langyosra hűlve lehet a formából kiborítani. |
|
|
|
Hozzávalók: személyenként: 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap. |
A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 4 tojás 20 dkg főtt, áttört burgonya 2 evőkanál kakaó 3 dkg margarin 3 kanál finom maceszliszt |
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük. |
|
|
|
Hozzávalók: (4-6 adaghoz):
5 nagy burgonya, meghámozva 1 nagy fej vöröshagyma 3 tojás ⅓ csésze liszt 1 teáskanál só ¼ teáskanál őrölt feketebors ¾ csésze olaj a sütéshez
A sütéshez használjunk 25 cm átmérőjű nyeles serpenyőt. |
Reszeljük le a burgonyát és a hagymát. Szűrőedénybe rakva, nyomkodjuk ki a fölösleges vizet a lereszelt burgonya-hagyma keverékből. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és a fűszereket, majd az egészet keverjük jól össze. Forrósítsunk fel a serpenyőben ½ csésze olajat, majd vegyük kisebbre a lángot és helyezzünk egy nagy evőkanálnyi masszát a sistergő olajba (egyszerre mindig csak egy kanálnyit). Süssük körülbelül 5 percig, amíg aranybarna színt nem kap, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 2-3 percig. Vegyük ki a serpenyőből, és itassuk le róla a fölösleges olajat. Folytassuk a sütést, amíg a masszánk tart, közben szükség szerint pótolva a serpenyőben az olajat. Tálaláskor adjunk mellé almaszószt.
Más változat: Cukkinis vagy sárgarépás latkesz: a burgonyát helyettesítsük 5 közepes cukkinival illetve 5 közepes sárgarépával. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg cékla 1 csésze só 8-10 liter víz só, bors 2-3 tojás 2 kisebb főtt burgonya |
Két héttel az ünnep előtt előveszünk egy peszahi fazekat, belerakjuk a kockára vágott céklát, a sót, felöntjük a vízzel, és meleg helyen savanyítjuk. Használatkor leszűrünk néhány liter levet, sóval, borssal felfőzzük. A levesestálba néhány nyers tojást teszünk, villával felverjük, és a levest folytonos keverés mellett ráöntjük. Főtt burgonyával tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: Sárgarépa cimesz:
Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 2 közepes burgonya, l citrom héja, fél csésze cukor, fahéj, só, bors.
Sárgarépa-alma cimesz:
Hozzávalók: 4 csésze reszelt sárgarépa, 1 csésze reszelt alma, 1 evőkanál búzadara, 3 evőkanál olaj, fél csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.
Libazsírral még finomabb (olaj helyett)! |
Sárgarépa cimesz:
A sárgarépát lereszeljük, a burgonyát kockára vágjuk, kevés vízzel, a citromhéjjal főni tesszük. Nagyon gyenge tűzön közel két órán át főzzük. Régen a sütőben készítették, szintén enyhe tűzön, hosszú ideig.
Sárgarépa-alma cimesz:
Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Közel két órán át főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
Forrás: www.zsido.hu |
|
|
|
Hozzávalók: 3 száraz zsemle vagy 6 szelet kenyér 4 evőkanál libazsír vagy margarin 4 evőkanál cukor 4 tojás 1,5 kávéskanál fahéj csipet só 1 lereszelt citromhéj marék mazsola 2 golden alma 2,5 dl víz 2,5 dl maceszdara 1 dl búzadara kevés olaj |
A zsírt vagy margarint, 3 evőkanál cukrot és a négy tojás sárgáját fehéredésig keverjük. Beletesszük a fahéjat, sót, citromhéjat, mazsolát és a lehámozott és apróra vágott alma kockákat.
A száraz zsemlekockákat vízbe áztatjuk, a felesleget kinyomkodjuk majd a keverékhez tesszük. Hozzáadjuk a darákat, majd 10 percig pihentetjük. A tojásfehérjéket 1 kanál cukorral kemény habbá verjük. A habot két részletben óvatosan hozzákeverjük. Olajjal kikent tepsiben 50 percig sütjük, rácsra borítva hűtjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 csomag réteslap 15 dkg margarin 20 dkg darált dió 20 dkg porcukor 2 kávéskanál őrölt fahéj 25dkg porcukor 4 dl víz 1 evőkanál citromlé |
Öntet:
Porcukrot vízzel és citromlével nagy lángon 10-15 percig forraljuk. Sűrűsödik. Félretenni.
Egy tálban a töltelékhez összekeverjük a diót, 20 dkg porcukrot, és fahéjat.
Magas peremű tepsit (32*20 cm ha van otthon) kikenünk margarinnal. Belefektetünk 4 réteslapot félbehajtva, kis peremet is hajtogatva.
Bekenjük olvasztott margarinnal (5 dkg), majd rá a töltelék, és beborítjuk a többi réteslappal.
A tetejét is bekenjük olvasztott margarinnal (5 dkg)
Előmelegített sütő.
Közepes hőfok...170 C kb.
15 percig sütni.
Kihúzni óvatosan és éles késsel bevagdosni (mintha szeletelnénk)
A maradék margarint (10 dkg) felolvasztva ráönteni egyenletesen.
10-15 perc még, és aranybarna lesz.
Kész. Sütőből kihúzva a forró sütire ráöntjük a hideg szirupot, állni hagyjuk utána fél órát.
("levecses" süti lesz)
Többször sütöttem már, mandulával is ajánlják, de diósan is remek.
Együtt a ropogós rétestészta részletek, és a diós márc...laktató!
:)
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
|
Hozzávalók: 15 dkg dióbél 10 tojásfehérje 2 evőkanál citrom Fél citrom leve |
A tojásfehérjébe beleteszem a cukrot és felverem habossá. 7-8 dkg diót ledarálok, és beleteszem a habba. Elkeverem, kivajazom és habkinyomóba teszem a habot, majd kis piramisokat nyomok a tepsibe, 5-5 cm távolságra egymástól. Utána a dióbelet ráteszem egyenként mindegyik tetejére. A sütőt előmelegítem, 10 perccel utána beleteszem, és 10 percig sütöm. |
|
|
|
Hozzávalók: 30-35 mini fánkhoz: 25 dkg fehér liszt (pl. tönköly liszt) 4 tojás 7,5 dkg puha vaj csipet só 1 ek porcukor (pl. fehér nádcukor) 2 kk őrölt fahéj 1 zacskó száraz élesztő víz olaj a sütéshez |
A lisztet keverjük össze az élesztővel.
A tojásokat verjük fel, akár egy rántottát, majd adjuk hozzá a fahéjat, cukrot, sót.
A puha vajat is keverjük a tojásos masszába.
Majd keverjük fakanál segítségével a lisztet a tojásos keverékbe.
Ha jól veszi fel a liszt a nedvességet, akkor egy hagyományos, rugalmas kelt tészta alapot kell, hogy kapjunk.
Ha morzsalékos marad, akkor hideg vízzel (evőkanalankénti mennyiséggel) lazítsuk a tésztát.
Dagasszuk ki, majd lefedve kelesszük a kétszeresére.
Ha ezzel megvagyunk, vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk 1 cm vastagságúra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Bő zsiradékban minden oldalukat süssük 1-2 percig arany barnára.
TIPP: Fahéjas porcukorral, és lekvárral kínáljuk. Legjobb frissen fogyasztva.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu |
|
|
|
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, másfél dl rum, késhegynyi só, fél kg liszt.
|
Az élesztőt összekeverjük a porcukorral, a langyos tejjel és felfuttatjuk. A lisztet mély tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a sót, a rumot, a tejes élesztőt, majd jól összekeverjük. Vigyázzunk, minden hozzávaló szobameleg legyen. Géppel jól kidolgozzuk, amíg a tészta lágy nem lesz. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük. Széles serpenyőbe olajat hevítünk, majd belerakjuk a fánkokat, fordítva, mint a deszkán voltak. Lefedjük a serpenyőt, majd amikor a fánk alja megpirult, szűrőkanállal megfordítjuk. A másik oldalát fedő nélkül sütjük. Amikor piros, kivesszük az olajból és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. Forró lekvárral tálaljuk.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: Marokkói sábeszi fogás
2 kg bárány 2 hagyma, kockázva 3 gerezd fokhagyma, egész vagy vagdalék 1 apróra tör gomba, szeletelt 2/3 csésze sárgabarackbefőtt 1 csésze száraz vörös bor 1 csésze víz 1 bors 2 babérlevél |
Előmelegítjük a sütőt. A zöldséget és a gyümölcsöt fazékban összefőzzük a vízzel és borral, illetve a fűszerekkel. A húst olajozott sütőtálba helyezzük, majd az előbb főzött zöldséges-gyümölcsös keveréket ráöntjük. Sütőben lefedve 2-2.5 órát sütjük. Mikor elkészült, vegyük ki és egy éjszakán át hagyjuk érni az ízeket. Másnak helyezzük vissza a sütőbe, és nagy hőn süssük még legalább fél órát. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 kg hal 3 tojás 2 hagyma 2 nagy sárgarépa 1 zeller só és cukor |
A halat először ledaráljuk, majd össze turmixszoljuk 3 tojással, 1 hagymával, 1 sárgarépával. Hozzá kell adni 2 evőkanál sót és 2 evőkanál cukrot, majd gombóccá formálni és forrásban lévő vízbe tenni. A vízbe kell még tenni 1 répát, 1 fej hagymát, 1 zellert, 1-2 evőkanál sót, 2 evőkanál cukrot. Gyakran kevergetve egy másfélóráig főzzük kis tűzön. Ha elforrja a vizet, akkor hozzá kell adni. |
|
|
|
Hozzávalók: Negyed kg cukor, 4 tojássárgája, l egész tojás, 1 dkg őrölt gyömbér, negyed kg liszt. |
A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, kikent, lisztezett tepsire tesszük, 2 óra hosszat állni hagyjuk, majd gyenge tűznél sütjük. Napokkal korábban kell készíteni, mert eleinte kemény.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, l csirkemáj, l kanál só, kevés törött bors.
Olaj helyett libazsírral finomabb, de akkor húsos lesz. |
A tojást apró kockákra vágjuk vagy sajtreszelőn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk a kóserított, összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tojással. Tálba tesszük, uborkával, paradicsommal díszítjük.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztő, 10 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék. |
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 pohár cukor
1/3 pohár olaj
1/3 pohár margarin
3 tojás
1/2 pohár narancslé
4 pohár liszt
1 tk só
1 felvert tojás
töltelék: mák, lekvár, dió stb. |
Összekeverjük a cukrot az olajjal és a margarinnal. Hozzáadjuk a 3 tojást és a narancslevet. Eldolgozzuk a sós liszttel és egy nagy golyót gyúrunk. Ezt elosztjuk három felé. Lisztes gyúródeszkán nagyon vékonyra simitjuk ki a tésztát. Majd egy pohárral sok kört készítünk. A körökbe tesszük a tölteléket, majd három helyen kicsit megcsípjük a kört és az összenyomott csípéseket a kör közepére nyomjuk. Így háromszögletű lesz a süti. A felvert tojással bekenjük a tetejét. Közepes lángon 15-20 percig sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 400 gram vékony tészta 4 tojás 1 pohár cukor 1 pohár olaj 3 evőkanál őrölt bors 1 kávéskanál só |
Felforralunk 3 liter vizet 1 kávéskanál sóval. Betesszük a tésztát a vizbe és főzzük 7-8 percig. Leszűrjük a tésztát és lemossuk hideg vizzel (ne ragadjon össze). Összekeverjük a tésztát, a tojásokst, cukort, olajat, borsot és a sót. A keveréket betöltjük egy 3-4 literes magas tepsibe. Bátakarni a tetejét pergament papirral hogy ne égjen le.
Sütjük 20 percen keresztül közepes hőmérsékleten előre bemelegitett sütőben.
Melegen tálalni.
Jó étvágyat |
|
|
|
Hozzávalók: - 60 dkg liszt - 30 dkg margarin (tejmentes) - 20 dkg cukor - 1 dkg élesztő - csipet sütőpor - 2 kanál rum
|
A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió vagy mák töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben sütjük. Dió, mák töltelék a flódninál található.
Forrás:http://www.interdnet.hu/zsido/receptek |
|
|
|
Hozzávalók: 1 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 1 kg liszt 1 egész tojás 3 tojás sárgája 1 kávéskanál só 3,5 evőkanál cukor 3 dl langyos víz 1 dl bor 6 dkg meleg margarin (vagy zsír) olaj a sütéshez |
A cukros langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt, a tojást és a sárgákat, sót, a langyos vizet és bort. Finom tésztát dagasztunk, hozzáadjuk a forró zsiradékot és tovább dagasztunk. Kelni hagyjuk (45-60 percig). A kelt tésztát gyúródeszkára téve ujjnyi vastagra nyújtjuk, vizespohárral köröket szaggatunk. Néhány percig tovább kelesztjük.
Készíthetjü töltve is: két kiszaggatott korong közé dzsemet tesszük, a szélét ujjainkkal könnyedén körbenyomkodjuk, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük és így sütjük ki.
Forró zsírban lefedve sütjük, majd megfordítás után fedő nélkül.
Tálaláskor porcukorral meghintjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 tojás 2 evőkanál libazsír kevés cukor fahéj 4 evőkanál darált dió reszelt citromhéj kb. 10 evőkanál maceszdara. |
A tojást, a zsírt a darált diót felverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a maceszlisztet. Kis cipókat formálunk, majd forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Készíthetjük sósan is, a fűszerek helyett sót, borsot, kevés gyömbért, esetleg reszelt hagymát, tört főtt krumplit is adhatunk hozzá. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás
1 csésze víz (2,5 dl)
22 dkg burgonyaliszt
2 ek. olaj sütéshez
só, bors ízlés szerint |
Ha a maceszgombóc után kis változatosságra vágysz, akkor próbáld ki ezt. Már csak azért is, mert előre elkészíthető és fagyasztható.
A tojásokat, sót, borsot ½ csésze vízzel kézi habverővel felverjük. Hozzáadjuk és csomómentesen elkeverjük a burgonyalisztet, ha szükséges, annyi vizet adagolunk még, hogy palacsinta sűrűségű legyen. ½ órát pihentetjük és kis serpenyőben forró olajban palacsintácskákat sütünk belőle.
Amikor kihűltek, akkor feltekerve egyenként keskeny szeletekre vágjuk.
Ha Pészahra előre készítjük , akkor dobozba szórva mélyhűtjük és a felhasználás napján reggel kivesszük szobahőmérsékletre . Forró levest ráöntve tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: Személyenként: 2 tojás 2 evőkanál maceszdara 1 evőkanál olaj só, bors |
A tojást a sóval, borssal, olajjal, villával felverjük, hozzáadjuk a maceszdarát, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk.
Minden egyes lepényt külön kell megsütni. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 tojas 2 evokanal olaj 1 db fott burgonya so, bors reszelt gyomber macesz liszt, macesz lap |
A tojast, 2 evokanal olajat, sot, borsot valamint a reszelt gyombert osszekeverjuk es habosraverjuk. Hozzaadjuk a macesz lisztte. Belekeverunk 1 db. fott tort krumplit (ha huslevest foztunk, fozzuk a levesbe) es 2 db. beaztatott es jol kicsavart macesz lapot. Osszegyurjuk es annyi macesz lisztet adunk hozza, hogy nokedliteszta surusegu masszat kapjunk. Hutoben kb. 1 orat allni hagyjuk, utana forrasban levo huslevesbe apro gombocokat szaggatunk. Lassu tuznel kb. 20 percig fozzuk, a tuzet lekapcsoljuk es a gombocokat meg kb. 15 percig a levesben hagyjuk, hogy meg puhuljanak. Huslevesben kinaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg darált hús (pulyka felsőcomb, vagy marha) 1 csomag macesz tojás vöröshagyma fokhagyma olaj, só, bors |
A darált húst párolt vöröshagymán, megtört fokhagymával , sóval , borssal ízesítve átfőzzük.
A macesz lapokat nedves konyharuhára helyezzük és a húst beletekerjük.
A tekercseket felvert sózott tojásba forgatva olajban hirtelen kisütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 kanál maceszliszt, 2 kanál darált dió. |
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük.
Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.
Diókrém: hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, fél csésze darált dió, 25 dkg margarin.
A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sűrű, kevés vizet öntünk hozzá.
Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk. |
|
|
|
Hozzávalók: 100 gr. dio kicsire osszevagva 100 kokusz 4 kanal krumpliliszt ! citrom reszelt heja 4 tojas kulonvalasztva 150 gr.cukor Tetejere-porcukor |
Egy talban osszekeverjuk a diot, kokuszt, krumplilisztet es a citromhejat.
A tojasfeherjet jol fekverjuk a cukorral. Egy masik talban jol kikeverjuk a tojasfeherjeket. A feherjehez hozzakeverjuk a sargajat nagyon ovatosan. Azutan beletesszuk a szaraz adalekot, s lassan osszekeverjuk.
Mapensz sutoben sutjuk 180 c fokon 25 percet.
Kiprobalt recept. Jo etvagyat. |
|
|
|
Hozzávalók: 1-3 apróra szeletelt fehér húsú hal 1-2 paradicsom 2-3 gerezdek fokhagyma víz zöld vagy piros bors só sáfrány olaj |
Megtisztítjuk a halat, a paradicsomnak és a fokhagymának lehántjuk a héját, majd felaprítjuk. Nagy tálba alulra pakoljuk a zöldségeket, majd a haldarabokat a tetejére rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Előmelegített sütőbe rakjuk, és mikor a víz felforr, hozzáadjuk a fűszereke, majd lassú tűzön 50-50 percig sütjük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, és a zöldségekből mixerben szószt is készíthetünk.
|
|
|
|
Hozzávalók: 2-3 apróra darabolt csibe 2 tojás 2 tbsps. víz 1 csésze maceszliszt 1 tsp. sóz 1/8 tsp. bors 1 csésze olaj 1 csésze meleg víz 1 csésze méz 1 csésze narancslé |
A csirkéket megtisztítjuk, megmossuk.
A tojást vízzel jól felverjük, egy másik edényben pedig összedolgozzuk a sóval és borssal ízesített maceszliszttel. A keverékben megmártjuk a csirkedarabkákat, majd olajon kisütjük. A húsokat ezután jénai tálba helyezzük.
Az öntethez egy kis edényben a narancslevet mézzel és vízzel felforraljuk, majd nyakon öntjük vele a csirkéket, és a tálat lefedjük. Előmelegített sütőben az egészet összesütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 pohár liszt 1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 evőkanál kakaópor 2 tojás 1 pohár mez 1 pohár cukor 1 pohár forró víz 1/2 pohár olaj |
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Egy tálba tesszük a tojásokat, mézet, cukrot, olajat és jól kikeverjük. Lassan hozzáadjuk lassú keverés mellett a száraz adalékokat. Mikor összeállt a tészta hozzáadjuk a forró vizet lassanként, és tovább keverjük. Mikor ez kész kiolajozott és lisztezett kuglóf formába ontjuk.
25-30 percet sütjük.
Fogpiszkálóval megvizsgáljuk. Mikor kihűlt, porcukorral meghintjük.
Sana tova, és jó étvágyat. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 Tbsps. Miso 1 csésze víz 3 Tbsps. olaj 1 csésze vékony, vékonyra szeletelt sárgarépa 1 csésze aprított káposzta 1 csésze zeller, vékonyra szeletelt 1 csésze hagyma, vékony szeletelt kevés fokhagyma, törve 1 tsp. frissen reszelt, vagy 1 tsp. porított gyömbér 1 csésze vagdalék petrezselymet 1 csésze vékony szelet gomba és/vagy beáztatott gesztenyék és/vagy bambuszgyökér (választható) 6 csészék víz 3 Tbsps. Tamari szójaszósz 1 csésze vagdalék scallion 1 adag tofu, egy centis szeletekre vágva |
A misot egy kis edényben áztassuk vízbe, majd tegyük félre.
Alacsony lángon melegítsünk olajat, és pároljuk meg rajta a zöldségeket. Öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a szójaszószt és a misot. Összefűzzük, és melegen, tofuval tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 250 ml víz, 125 ml olaj, 4 tojás, 500 g darált macesz, 1 kanál cukor, 1 kávéskanál só.
Töltelék; lekvár |
Forrald a vizet es olajat eggyutt, keverd bele a maceszlisztat, tojast cukrot sot. Jol keverd meg. Hutoszekrenybe vard meg amig kemeny lesz. Csinalj gombocokat. Sutobe 320 c. fokon sussed egy orat. Ha akarod, akkor megötlheted lekvárral is.
Sütöd, majd szórj rá porcukrot. Ezt a receptet ,"Tobb mint maces' szakacskonyvbol irtam ki. A konyv Amerika Atlantaban irta a fiam anyosa. Valtozattossa tenni a passovert. Sok recept van benne. Ha valakit erdekli tudok kuldeni tobbet. |
|
|
|
Hozzávalók: • 2 tojás • 1 / 2 csésze víz • 1 csésze liszt • 1 tk só • 1 tk olaj • bors, kömény koriander ízlés szerint • 0,5 kg a sütni való hal • olaj sütéshez
Citrom, petrezselyem tálaláshoz |
A két tojásokhoz adjuk hozzá a fél csésze vizet. Keverjük össze és adjuk hozzá apránként a lisztet és a sót, fűszereket, majd óvatosan az olajat. A halat megmártjuk a keverékben, majd forró olajban kisütjük. Sütés után papírtörlőre téve leitatjuk a felesleges olajat. Citromkarikával és petrezselyemmel tálalható.
Hagyományosan Szombat déli étel. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 pohar mace liszt 1 peszahi sutopor 3 pohar viz 1 kaveskanal so 1/4 kavaskanal bors 3/4 pohar olaj 5 tojas |
Egy talban osszekeverjuk a macelisztet a sutoporral.
A vizet, olajat, sot, borsot felfozzuk.Mikor felfott raontjuk a lisztes keverekre,s jol osszedolgozzuk.Hagyjuk jol kihulni. Mikor kihult egyenkent beledolgozzuk a tojasokat. Gombocokat formalunk beloluk, s kozepes langon 50 percet sutjuk. Kiprobalt recept, s nagyon finom.Jo etvagyat es peszah kaser szameah. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 tojás 4 evőkanál maceszliszt só |
A tojások sárgáját egy kis kanál sóval és a meceszliszttel nagyon finoman eldolgozzuk, majd a kemény habbá felvert fehérjét hozzákeverjük. Pihentetés után apró galuskákat szaggatunk, és forrásban lévő levesben kifőzzük. |
|
|
|
Hozzávalók: 4 tojás csipetnyi krumpliliszt só olaj |
A tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. A lazán felvert sárgájába belekeverjük a sót. A sárgáját óvatosan bekeverjük a tojáshabba, és legvégül hozzáadjuk a krumplilisztet. Kiskanállal forró olajba szaggatjuk, és kisütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 nat. joghurt 2dl 3 db köz. tojás fél csom. sütöpor, egy késhegy szódabikarbóna 1,5 poh. cukor 1 poh. rizsdara 1,5 poh. f. liszt 0.5 poh.olaj vagy olasztott vaj
ízlés szerint egy poh.friss gyümölcs, vagy dió, csoki,túró, a fantáziádra bízva ananászt kókuszt is....
a fűszer némi fahéj és gyömbérpor
(jelenleg vettem milka rudit 2 csom. ,és friss szilvát, ha kosherben kellene milky wayt javaslom tuti!) egy sütőforma kilisztezve. |
Fogok egy keverőtálat és beleöntöm a joghurtot, csipetnyi sót is teszek bele majd a cukrot ráöntöm és a sütőport, bikarbónát, és egyenként a leütött tojásokat. Kissé összekeverem, majd a rizst ledarálom otthon, ehelyett lehet sima lisztet alkalmazni vagy búzakorpát, búzagrízt, végül a lisztet és elkeverem egy kanállal, ha félig meddig sima a tésztamassza jöhet a fűszer és az ízesítő, szilva és csokis túró. Óvatosan belekverem a darabokra vagdosott gyümölcsöt és csokit/túró rudit.
Az előzőleg kikent formában úgy közepes tűzőn fél óra alatt készre sül, de a tűpróba nem árt, ha nem ragad a közepén akkor kész.
Több napig kiadós, és hűtést nem igényel.ha kihűlt, felszeletelve tálalom ...
Jó étvágyat hozzá! |
|
|
|
Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt kevés margarin hal 2 főtt tojás fehér bors só pici petrezselyem |
A trappista sajtot kockákra vágjuk, beletesszük nejlnzacskóba,bekötjük a zacskó száját és lobogó forró vizbe tesszük,hogy a sajt megolvadjon.Ha kiolvadt rátesszük a gyuródeszkára kinyujtjuk,rákenjük a tojásból,halból,vagy amit akarunk összekeverni /só,bors,petrezselyem/kicsi margarinnal.Feltekerjük,fóliába csavarjuk és hütőbe tesszük.Másnap felszeleteljük. A tojást lereszeljük ugy keverjük össze a hozzávalókkal. Izlésünknek megfeleően bármilyen töltelékkel elkészithetjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 4-5 személyre
40 dkg tarkabab (vagy májbab) 1 db közepes vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma egy csapott evőkanál libazsír kevés édesnemes paprika 20 dkg füstölt liba, vagy pulyka 50 dkg marha lábszár, vagy stefánia 5 dkg gersli (árpagyöngy) 6 db kemény tojás |
Mielőtt a főzéshez kezdünk legalább 8 órát áztassuk együtt a megmosott babot és a füstölt húst. A felaprított hagymát megpároljuk kevés sóval a libazsíron egy 5- 6 literes kuktában és egy csapott főzőkanálnyi pirospaprikával megszórjuk. Rádobjuk a bab felét. Erre fektetjük a húsokat, betakarjuk a maradék babbal, hozzászórjuk a gerslit és a tetejére dobjuk a fokhagyma gerezdeket.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy elfedje. A kuktában forrástól számított 45- 50 percet főzzük.
A megfőtt babból kivesszük a húsokat és hűtőbe tesszük. Ha a füstölt hústól a bab nem elég sós, akkor sózzuk.
Másnap a kihűlt húst felszeleteljük, egy lábasban a megfőtt bab felét alulra öntjük. Ráfektetjük a hús szeleteket, közé a megtisztított kemény tojásokat, végül a bab másik felével befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon egy órát sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús, 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír. |
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára. |
|
|
|
Hozzávalók: Kb. 16 gombóchoz:
3 evőkanál olaj
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
90 dkg aprított, vagy fagyasztott, leszűrt spenót
2,5 dl maceszliszt
3 nagy tojás kézzel felverve
só, 2 gerezd áttört/apróra vágott fokhagyma,tarka/fekete bors ízlés szerint
½ citrom leve,
¼ kávéskanál szerecsendió,
1 csésze reszelt sajt (opcionális, enélkül parve) |
Kevés olajon kis sóval üvegesre pároljuk a hagymát, majd levesszük a tűzről.
Hozzáadjuk a spenótot, a maceszlisztet, a tojásokat és a fűszereket a sajttal, ha sajtos változatot készítünk. Legalább ½ órát állni hagyjuk.
Serpenyőben ujjnyi magasan olajat melegítünk.
A masszából kb 7-8 cm. átmérőjű korongokat formázunk két tenyér között, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük ki és melegen tálaljuk.
Hasábburgonyával finom főétel.
Ha sajt nélkül készül, akkor húsétel mellé is kiváló kísérő a vegyes köretben. |
|
|
|
Hozzávalók: 1/2 csom. réteslap, 2 tojás fehérje, tegnapi sült csirke maradék úgy 70 dkg színhús, 25 dkg krumpi tisztított, 25 dkg sárgarépa 10 dkg paradicsom tisztított, 15 dkg karikázott vöröshagyma, 2 cikk f.hagyma, 10 dkg szilva(befőtt is jó) a piacról..., sütéshez 2dl olaj. tárkony,bors,só pirospaprika lehet pikánsan is,méz vagy cukor |
A sütőformát olajozzuk,beleigazítjuk a réteslapot úgy hogy ez fedi majd a formánkat,
1.- rátesszük az 1/3 csirkét szelve, majd megsütjük a sárgarépát és a paradicsom cikkeket, sütéskor megcukrozzuk picit mint egy kávét, ráöntjük a formában levő többire,( egy kis! cukorral megszórjuk, de itt jöhetne ehelyett méz is), csirkét rétegzünk ráhalmozzuk,
2.-kisütjük a krumplit és a f.hagymagerezdet-ez el is távolítható,picit sózzuk, erre a 3. réteg csirkét, majd együtt megsütjük a hagymakarikákat és a szilvát, ráhalmozzuk a többire a tojást és a többi fűszert a púpozott kanálnyi liszttel elkeverve ezt a formába öntjük, lefedjük ezt a rakottast.
Előmelegített sütőben egy bő 20 perc alatt összesütjük.
Nagyon kiadós étel, színes és hagyományos. Jó étvágyakat kívánok! |
|
|
|
Hozzávalók: - darált dió, vagy mogyoró - 1 evőkanál méz - 3 evőkanál porcukor - 1 citrom leve és héja reszelve - őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék |
A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fűszereket forralja fel. Ez után folyamatos keverés mellett főzze annyi dióval és mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg őket reszelt csokoládéban. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 csésze bulgur 1 csésze főzővíz 1 csésze vágott petrezselymet 1 közepes fej hagyma, kockára vágva 2 csésze kockázott paradicsom 1 csésze hasogatott koriander egy ág friss menta, felaprítva 3 csésze citromlé 1 csésze olaj só bors |
A bulgurt egy nagy edényben felöntve a vízzel 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldséget, a citromlevet, olajat. Sózzuk, borsozzuk. Miután megfőtt, az egészet lehűtjük, egy éjszakán át pihentetjük, míg az ízek összeérnek. Hidegen tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 5 dl teljes kiőrlésű liszt 2 teáskanál sütőpor 2 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál őrölt fahéj 0,5 teáskanál őrölt gyömbér 0,25 teáskanál őrölt szegfűszeg 0,25 teáskanál őrölt szerecsendió vanília ízlés szerint (1 rúd belseje vagy aroma) 1 teáskanál só 1,25 dl cukor 4 evőkanál margarin 1,25 dl tökpüré de akár 2 dl is 2 egész tojás 2 sárgája 0,8 dl rizstej olaj a sütéshez |
A lisztel elkeverjük a sütőporokat és a fűszereket. A margarint elkeverjük a cukorral, utána a tojásokkal, majd a sütőtökkel és a rizstejjel. Ezt a masszát belekeverjük a lisztes keverékbe. A kapott ragacsos, sűrű masszát 3 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk, nagy vizespohárral szúrjuk ki, a belsejét kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval. Forró olajban 1-2 perc alatt megsül.
A tökös fánk jóval sötétebb színű és porhanyósabb!
Forrás: www.ritakonyhaja.hu |
|
|
|
Hozzávalók: 15 dkg tonhal konzerv (csomagolástól függően eltérhet) 10 dkg majonéz 2 db kemény tojás 1/2 fej kis hagyma ízlés szerint 1 kis hámozott zellerszár |
A tonhalról az olajos, vagy natúr sós levet leszűrjük, a halból a lé maradékát kinyomkodjuk. A tonhalat a kemény tojásokkal villával megtörjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és összekeverjük a majonézzel. Aki szereti, hozzáadhat kevés apróra vágott zellerszárat is. Ízlés szerint sózzuk. Tálalás előtt 1-2 órát jégre tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Hidegtálhoz, vagy szendvicsre is ízletes. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 tonhal konzerv 1 kis fej aprított hagyma 1 hámozott, aprított alma 2 evőkanál majonéz 2-3 evőkanál aprított dió Só, bors |
A hozzávalókat összekeverem, hűtőbe teszem. Másnapra érik össze. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 nagyobb csuka, 1 zsemle, 1 tojás, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 3 kanál morzsa, só, cukor, bors, petrezselyem zöldje. |
A megtisztított csuka bőrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba főni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedővel lefedve lassú tűzön főzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 20 darabhoz:
Töltelék: 120 ml (fél csésze) dióbél 50 g (negyed csésze) cukor 1 tojás 1 csipet fahéj
Tészta: 120 ml (fél csésze) olaj 60 (negyed csésze) víz liszt csipet szódabikarbóna
Szirup: 120 ml (fél csésze) méz 120 ml (fél csésze) cukor 120 ml (fél csésze) víz 1 evőkanál citromlé |
A töltelékhez mindent összekeverni (a dió nem porszerű, annál darabosabb). Hűvösre tenni.
Tészta (előmelegített sütő 180 C fokra) A vizet, olajat, cukrot összekeverni jól. A lisztet apránként (a szódab.val) amennyit felvesz, a lényeg, hogy finom felületű legyen, jól összeálljon. Fakanállal jobb, mint kézzel...lisztezett deszkán kinyújtani 2-3 mm-esre. Egy pohár szájával, vagy formával kör alakúra szaggatni, 5-6 cm átmérőjű.
Kávéskanálnyi töltelékkel tölteni, összehajtani félbe.
kb. 30 perc sütés, míg aranyszínű lesz.
Kihül.
Szirup:
Felforralni a mézet, cukrot, vizet és a citromlét, míg a cukor feloldódik teljesen. BELEDOBNI 2, 3 db. sütit a forró szirupba és pár percet (max.3) benne hagyni. Kivenni lukas kanállal és tányérra tenni.
Kihülni hagyni.
Hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolni.
(nem hűtőben)
Erősebb változat:
-karamellel megcsíkozni a tetejét még ezen felül
-dió helyett mandula, mogyoró
|
|
|
|
Hozzávalók: 4személyre: - 1 doboz tuna,vegetás lében, - 2 db keményre fött tojás, - 1-2 db kisebb csemegeuborka, - 1 szál újhagyma, - 2-3 evőkanál majonéz, - izlés szerint-só,mustár,fehérbors, citromlé. |
A tonhalat lecsurgatjuk a levétől, villával nagyjából összetörjük. Hozzá tesszük az apró kockára vágott uborkát, keménytojást, finomra vágott hagymát, és hozzá a majonézzel óvatosan, lazán összekeverjük. Azután izlésünk szerint ízesítjük. Frissen is ehető, de hütőbe téve egy fél órára, kitünő reggeli vagy vacsora. Aki szereti, tehet rá 1-2 karika hegyes erős zöldpaprikát is. Hétköznap is egészséges, de szombatra, előrekészítve, kitűnő ajánlat. |
|
|
|
|  |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7499 nő | 6739 férfiLegutóbb regisztrált: Bridzs52 [21216]
Jelenleg 13 vendég és 1 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|