|
Hozzávalók: 1/2 kg egres
3 egész tojás
cukor, csipetnyi só |
A piszkét megfosztjuk kocsányától, annyi vízben, hogy épp csak ellepje, feltesszük főni. Vigyázz, nehogy a gyümölcs pépesre főjjön! Ízlés szerint édesítjük (ne vedd el teljesen a fanyarságát, mert elvész a pikáns íze!), csipetnyi sót és a tojások sárgáját elkeverjük a megfőtt mártásban. Kicsit hűlni hagyjuk, miközben a fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan keverjük el a habot a megfőtt alapba, hogy egyenletesen oszoljon el és ne törjön meg! Ezután lehűtjük és bármely ételhez hidegen fogyasztva különleges élvezetet ad!
Hasonló módon készíthetünk alma-, szilva- vagy bármilyen gyümölcsből mártást! |
|
|
|
Hozzávalók: 2 ek. libazsír vagy étolaj, 2 ek. liszt, 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma, törött bors, késhegynyi só, kevés húsleves |
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a péppé zúzott fokhagymát, fűszerekkel ízesítjük és húslevessel felengedjük mártássűrűségűre, óvatosan, hogy ne legyen csomós. |
|
|
|
Hozzávalók: - gomba
- hagyma
- petrezselyem
- bors |
Szárított gombát megtisztítva, jól megmosva puhára főzzük. Ha puha, levéből kivéve finomra vagdaljuk, készítünk egy vékony kis rántást, beleteszünk egy kis reszelt hagymát. Hozzáadjuk a vagdalt gombát és folytonos kavarás mellett ezt megdinszteljük. Levével föleresztjük és még egy merőkanál huslevest is adunk hozzá. Kis finomra vágott zöld petrezselyem, kis bors, együtt kissé forrni hagvjuk. A friss gombát nem kell főzni, csak finomra vagdalni, a rántásba tenni és levessel fölereszteni.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: Két személyre: - 1 db nagyobb vöröshagyma - 2 teáskanál/liba vagy kacsazsír/ - 2-3 dl húslé - 20-30 dkg levesben főtt marhahús/apróra szelve/ - kevés őrölt piros paprika - só - 2 db zeller levél - 2 teáskanál liszt |
Apróra vágjuk a vöröshagymát és a zsíron,kevés sóval fedő alatt sárgára pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát. A liszttel megszórjuk és a hideg húslé felével felengedjük. Kevergetés közben kicsit sűrűsödik. Másik edénybe rakjuk a feldarabolt húst és a mártást leves szűrőn keresztül fakanállal rá paszirozzuk. A zellerlevelet is beletesszük és rövid ideig főzzük,kicsit sózzuk és a maradék lével beállítjuk a sűrűséget.
Jó étvágyat hozzá. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 dc kaukázusi kefir 2 dc tejfől 10 dkg reszelt sajt/bármilyen lehet/ 2 kávéskanál vágott snidling/vagy apróravágott lilahagyna/pici só pici fehér öröltbors
|
A fent leirtak összekeverni.
Nagyon finom héjában sült burgonyához de az általam leirt türóvaltöltött gombához is.
Franciasaláta alaphoz is adható.
Érdekes "üde"izű olcsó és nagyon hamar készen van. Remek vendégváró. |
|
|
|
Hozzávalók: - 5 tojás
- bor
- zsír
- mustár
- ecet, só, cukor |
5 személy részére 5 tojás sárgáját egy edénybe teszszük, adunk hozzá egy deci bort, kis sót, dió nagyságú zsirt, ezt sürüre főzzük. Hűlni hagyjuk, ha kihűlt adunk hozzá 3 deka francia mustárt, ecetet és cukrot, hogy kellemes ize legyen. Ha halhoz készítjük, akkor finom francia olajat, vagy kis kókuszt adunk hozzá.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: - egy gyökér torma
- cukor, só |
Készítünk egy nagyon világos rántást, most egy gyökér tormát reszelve beleadunk, húslevessel föleresztjük. Cukrot, hogy édes legyen. Ha szükséges volna még egy kis sót is.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: 3-4 ek.libazsír vagy étolaj, 4 ek. liszt, 1 marék mazsola, 1 kk. cukor, 1 közepes szál torma, késhegynyi só, kevés húsleves |
A tormát lereszeljük, zsírból, lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a húslevessel, cukrozzuk, sózzuk, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát. Végül a reszelt tormát keverjük bele, tovább forraljuk és forrón tálalljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: - zeller
- só, cukor
- esetleg gesztenye |
Készítünk egy vékony piros rántást. Egy zellert letisztítva és lemosva, apró kis kockákba felvágva a rántásba tenni. Kissé megdinsztelni, levessel fölereszteni. Kis só és cukor jön hozzá. Lehet pár gesztenyét is hozzáadni, igen jó.
A petrezselyem-mártás ugyanígy készül, csakhogy a petrezselymet reszelve adjuk a rántásba.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7489 nő | 6741 férfiLegutóbb regisztrált: Mirjan56 [21200]
Jelenleg 12 vendég és 5 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|