Szia Vendég! (5778 Chesván 2)
Előételek | Levesek | Húsételek | Halak | Köretek | Főzelékek | Mártások | Saláták
Egytálételek | Húspótlók | Tésztafélék | Édességek | Kompótok | Ünnepi ételek

Mártások

Egresmártás
Parve (semleges) étel
Mártások
Beküldte: posalaki [7146]

Hozzávalók: 1/2 kg egres

3 egész tojás

cukor, csipetnyi só

A piszkét megfosztjuk kocsányától, annyi vízben, hogy épp csak ellepje, feltesszük főni. Vigyázz, nehogy a gyümölcs pépesre főjjön! Ízlés szerint édesítjük (ne vedd el teljesen a fanyarságát, mert elvész a pikáns íze!), csipetnyi sót és a tojások sárgáját elkeverjük a megfőtt mártásban. Kicsit hűlni hagyjuk, miközben a fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan keverjük el a habot a megfőtt alapba, hogy egyenletesen oszoljon el és ne törjön meg! Ezután lehűtjük és bármely ételhez hidegen fogyasztva különleges élvezetet ad!

Hasonló módon készíthetünk alma-, szilva- vagy bármilyen gyümölcsből mártást!

Fokhagymamártás
Húsos étel
Mártások
Beküldte: Agi [5897]

Hozzávalók: 2 ek. libazsír vagy étolaj, 2 ek. liszt, 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma, törött bors, késhegynyi só, kevés húsleves

A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a péppé zúzott fokhagymát, fűszerekkel ízesítjük és húslevessel felengedjük mártássűrűségűre, óvatosan, hogy ne legyen csomós.

Gomba-mártás
Parve (semleges) étel
Mártások
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - gomba

- hagyma

- petrezselyem

- bors

Szárított gombát megtisztítva, jól megmosva puhára főzzük. Ha puha, levéből kivéve finomra vagdaljuk, készítünk egy vékony kis rántást, beleteszünk egy kis reszelt hagymát. Hozzáadjuk a vagdalt gombát és folytonos kavarás mellett ezt megdinszteljük. Levével föleresztjük és még egy merőkanál huslevest is adunk hozzá. Kis finomra vágott zöld petrezselyem, kis bors, együtt kissé forrni hagvjuk. A friss gombát nem kell főzni, csak finomra vagdalni, a rántásba tenni és levessel fölereszteni.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)

HAGYMA MÁRTÁS HÚSSAL
Húsos étel
Mártások
Beküldte: STERN FERENC

Hozzávalók: Két személyre:
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 teáskanál/liba vagy kacsazsír/
- 2-3 dl húslé
- 20-30 dkg levesben főtt marhahús/apróra szelve/
- kevés őrölt piros paprika
- só
- 2 db zeller levél
- 2 teáskanál liszt

Apróra vágjuk a vöröshagymát és a zsíron,kevés sóval fedő alatt sárgára pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát. A liszttel megszórjuk és a hideg húslé felével felengedjük. Kevergetés közben kicsit sűrűsödik.
Másik edénybe rakjuk a feldarabolt húst és a mártást leves szűrőn keresztül fakanállal rá paszirozzuk. A zellerlevelet is beletesszük és rövid ideig főzzük,kicsit sózzuk és a maradék lével beállítjuk a sűrűséget.

Jó étvágyat hozzá.

Sokoldalu inyencség /fantázianév/
Tejes étel
Mártások
Beküldte: mirjam2 [9865]

Hozzávalók: 2 dc kaukázusi kefir
2 dc tejfől
10 dkg reszelt sajt/bármilyen lehet/
2 kávéskanál vágott snidling/vagy apróravágott lilahagyna/pici só
pici fehér öröltbors












A fent leirtak összekeverni.

Nagyon finom héjában sült burgonyához de az általam leirt türóvaltöltött gombához is.

Franciasaláta alaphoz is adható.

Érdekes "üde"izű olcsó és nagyon hamar készen van. Remek vendégváró.

Tartár-mártás
Húsos étel
Mártások
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - 5 tojás

- bor

- zsír

- mustár

- ecet, só, cukor

5 személy részére 5 tojás sárgáját egy edénybe teszszük, adunk hozzá egy deci bort, kis sót, dió nagyságú zsirt, ezt sürüre főzzük. Hűlni hagyjuk, ha kihűlt adunk hozzá 3 deka francia mustárt, ecetet és cukrot, hogy kellemes ize legyen. Ha halhoz készítjük, akkor finom francia olajat, vagy kis kókuszt adunk hozzá.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)

Torma-mártás
Parve (semleges) étel
Mártások
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - egy gyökér torma

- cukor, só

Készítünk egy nagyon világos rántást, most egy gyökér tormát reszelve beleadunk, húslevessel föleresztjük. Cukrot, hogy édes legyen. Ha szükséges volna még egy kis sót is.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)

Tormamártás mazsolával
Húsos étel
Mártások
Beküldte: Agi [5897]

Hozzávalók: 3-4 ek.libazsír vagy étolaj, 4 ek. liszt, 1 marék mazsola, 1 kk. cukor, 1 közepes szál torma, késhegynyi só, kevés húsleves

A tormát lereszeljük, zsírból, lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a húslevessel, cukrozzuk, sózzuk, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát. Végül a reszelt tormát keverjük bele, tovább forraljuk és forrón tálalljuk.

Zeller-mártás
Parve (semleges) étel
Mártások
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - zeller

- só, cukor

- esetleg gesztenye

Készítünk egy vékony piros rántást. Egy zellert letisztítva és lemosva, apró kis kockákba felvágva a rántásba tenni. Kissé megdinsztelni, levessel fölereszteni. Kis só és cukor jön hozzá. Lehet pár gesztenyét is hozzáadni, igen jó.

A petrezselyem-mártás ugyanígy készül, csakhogy a petrezselymet reszelve adjuk a rántásba.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)



E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló


Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7140 nő | 6461 férfi

Legutóbb regisztrált:
KatzDavid [20163]


Jelenleg 19 vendég és 2 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu