|
Hozzávalók: 3 db közepes sárgarépa 2db közepes fehérrépa 2 szál szárzeller 1 db közepes vöröshagyma 1 csomag petrezselyem 1 db csirke (vagy ízlés szerint combok) 1-2 evőkanál olaj |
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk egy közepes lábosban. Rádobjuk a kockára vágott zöldségeket és a csirke darabokat.
Felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje, ízlés szerint sózzuk és felforraljuk. Ezután kislángon, fedő alatt pároljuk, amíg a csirke puhára fő.
A csirkedarabokat kiemeljük a léből és átmenetileg egy tálra tesszük. A zöldségeket a lében finomra törjük, a csirkedarabokat visszatesszük az így besűrített lébe és megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, amivel még egyszer két percre átforraljuk.
Rizs körítéssel igen könnyű vacsora Yom Kippur előtt. |
|
|
|
Hozzávalók: Marokkói sábeszi fogás
2 kg bárány 2 hagyma, kockázva 3 gerezd fokhagyma, egész vagy vagdalék 1 apróra tör gomba, szeletelt 2/3 csésze sárgabarackbefőtt 1 csésze száraz vörös bor 1 csésze víz 1 bors 2 babérlevél |
Előmelegítjük a sütőt. A zöldséget és a gyümölcsöt fazékban összefőzzük a vízzel és borral, illetve a fűszerekkel. A húst olajozott sütőtálba helyezzük, majd az előbb főzött zöldséges-gyümölcsös keveréket ráöntjük. Sütőben lefedve 2-2.5 órát sütjük. Mikor elkészült, vegyük ki és egy éjszakán át hagyjuk érni az ízeket. Másnak helyezzük vissza a sütőbe, és nagy hőn süssük még legalább fél órát. |
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg mélyhtött meggy, de bármilyen gyümölcsből jó 2 szelet citrom/héjastol/ 5 szem szegfűszeg kis darab egész fahéj picike só izlés szerint cukor 2 dl tejföl 2 evökanál liszt |
A gyüölcs a tejföl és a liszt kivételével kb 1 liter vizben forraljuk a hozzávalókat a forrástol számitva legalább öt percig. Szürővel kiszedjük a szegfüszeget és az egész fahéjat/hátha valaki nem szereti/Mielőtt a tejfölös habarást beletesszük kicsi hideg vizet öntök hozzá,igy elkerülhető hogy a habarás csomos legyen.Én a habarásba a forro léből hozzáteszek és elkeverem hogy ne legyen nagy a hőkülömbözet!!Ha mégis csomos szürölapáttal szedjük le és állandóan keverjük forrásig. Ezt követően tegyük bele a mélyhütött meggyet JEGESEN!! Bármilyen gyümölcsből készülhet a mélyhűtött de ne engedjük fel hanem a forrroba tegyük igy nem lesz löttyedt.Ha eper vagy málna levest készitünk kb 1 dl szörpöt tegyünk bele és a gyümölcsöt ne fözzük semeddig hanem takarjuk le fedővel néhány percre.Én kajszibol,szilvábol és sárgadinnyéből is szoktam késziteni. A hőségben kitünő hűsitő.. |
|
|
|
Hozzávalók: - Libaháj (hasháj tetszés szerinti mennyiségben) - Só - Őrölt pirospaprika - Fokhagyma (fél kiló hájhoz kb egy nagy fej) |
A hájat alaposan megmossuk, kézmeleg vízben könnyen lehúzható a rajta lévő hártya, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. Tányérra rakjuk, gyengén besózzuk, az apróra vágott - darált fokhagymával bekenjük, ezután bepaprikázzuk, átlátszó fóliába (folpack) csomagoljuk és kifagyasztjuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg darált hús (pulyka felsőcomb, vagy marha) 1 csomag macesz tojás vöröshagyma fokhagyma olaj, só, bors |
A darált húst párolt vöröshagymán, megtört fokhagymával , sóval , borssal ízesítve átfőzzük.
A macesz lapokat nedves konyharuhára helyezzük és a húst beletekerjük.
A tekercseket felvert sózott tojásba forgatva olajban hirtelen kisütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 2-3 apróra darabolt csibe 2 tojás 2 tbsps. víz 1 csésze maceszliszt 1 tsp. sóz 1/8 tsp. bors 1 csésze olaj 1 csésze meleg víz 1 csésze méz 1 csésze narancslé |
A csirkéket megtisztítjuk, megmossuk.
A tojást vízzel jól felverjük, egy másik edényben pedig összedolgozzuk a sóval és borssal ízesített maceszliszttel. A keverékben megmártjuk a csirkedarabkákat, majd olajon kisütjük. A húsokat ezután jénai tálba helyezzük.
Az öntethez egy kis edényben a narancslevet mézzel és vízzel felforraljuk, majd nyakon öntjük vele a csirkéket, és a tálat lefedjük. Előmelegített sütőben az egészet összesütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: • 8 szelet marhacomb • 2 nagy fej vöröshagyma • 10 dkg vaj vagy zsír • mustár • só • bors • víz • olaj |
A húst enyhén klopfoljuk, a szélét késsel bevagdossuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk és megkenjük mustárral.
Egy tálba rétegezzük úgy, hogy a rétegek közé hagymakarikákat és ½ -1 evőkanál olajat teszünk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A felhevített zsiradékon a marhahús szeleteket kuktában puhára pároljuk annyi víz hozzáadásával amennyi elfedi. (kb. 45 perc)
Amikor elkészült, akkor a húst a léből kivesszük, a levet átöntjük serpenyőbe és addig rotyogtatjuk, amíg drappos szósz-szerű lesz. Ekkor egy csomag apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
A hússzeleteket visszatesszük és újraforraljuk, majd elzárjuk és forrón tálaljuk burgonyapürével, rizzsel, tarhonyával, vagy krokettel.
A latkesz is kiváló körítés hozzá. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 pulyka nyakbőr, 1 kg darált borjú- vagy mellhús, 1 db áztatott, facsart zsemle, 2 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, 2 kanál libazsír vagy olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 kemény tojás, só, bors, l fej vöröshagyma, 2 dl húsleves, l kanál zsír. |
A darált húst jól összekeverjük a zsemlével, a tojással, a zsemlemorzsával, a zsírral, a zúzott fokhagymával és a sóval, borssal. Beletöltjük a nyakbőrbe, beledugjuk a tisztított kemény tojásokat, és a végeket bevarrjuk. Egy tepsibe szeletekre vágott vöröshagymát szórunk, ráöntjük a húslevest, majd belehelyezzük a kanál zsírral megkent pulykanyakat. Gyakran locsolva pirosra sütjük. Készíthetjük sütőzacskóban is. Hidegen-melegen egyaránt kitűnő étel. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg. szeletelhető darab marha lapocka, vagy vegyesen fele marha, fele pulykamell 1 db kb. 20 cm hosszú sárgarépa 1 db hasonló méretű fehérrépa 2 db babérlevél 1 nagy fej meghámozott vöröshagyma egész feketebors mustár kristálycukor liszt sárgabarack lekvár Két evőkanál 10% ecet |
1. pácolás
Előző nap ½ liter vizet az ecettel, 12-15 szem borssal, babérlevéllel, zöldségekkel és a vöröshagymával ízlés szerint sózva (kicsit sósabb legyen, mint amit véglegesen szeretnénk) felforralunk és az előzőleg késsel megszurkált húsra forrón ráöntjük. Ha kihült, akkor letakarva a hűtőbe tesszük.
2. főzés
Másnap kuktában az egészet a forrástól 50 percig főzzük .
A kuktából kivett húst egy tálba tesszük. A zöldségeket a hagymával megturmixoljuk és legalább két evőkanál mustárral és két csapott evőkanál kristálycukorral , ugyanennyi lekvárral, egy kissé púpozott evőkanál liszttel és kis sóval összekeverjük. Egy lábosban , amiben majd a hússzeletekkel együtt elfér, a páclét felforraljuk és az ízesített zöldség krémet hozzáadjuk és símára keverjük.
Újraforráskor megkóstoljuk és ha szükséges, továbbízesítjük. (Só, mustár, lekvár jön szóba.) A húst felszeleteljük, a szeleteket óvatosan belehelyezzük a szaftba és továbbforraljuk kb. 20 percig lassú tűzön. Figyelem! Ezalatt időnként megrázzuk a lábast, nehogy leragadjon a hús.
Zsemlegombóccal, vagy egyéb tésztával tálalható.
Ha pácolásra nem volt idő, akkor a két lépést összevonhatjuk és bedobhatjuk egyenesen a kuktába a kellékeket |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7481 nő | 6733 férfiLegutóbb regisztrált: Akos [21175]
Jelenleg 7 vendég és 2 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|