Szia Vendég! (5784 Ijjár 15)30. tiborvietnam [14590] - Saigon (HCM City), Viet Nam
2010.01.29.


A JMPointosok a nagyvilágból című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost és a helyi zsidó közösséget, ahol élnek. Minden héten egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Tel Avivtól New Yorkig minden JMPoint-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, hogy betekintést nyerhessünk az adott város és ország hétköznapjaiba, zsidó közösségének életébe. Ezen a héten tiborvietnam [14590] válaszol Saigon (HCM City) városból.


Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Nagyon egzotikus, igazi ázsiai tradícióval teli élet folyik Vietnamban. Az emberek nagyon barátságosak, annak ellenére, hogy évtizedekig az ország idegen-ellenes elzártságban élt (1975 óta). Az ételek ízletesek, finomak és többnyire egészséges összetételű, bár a higiéniai viszonyok meglehetősen távol esnek a "kóser" minőségtől. Chabad of Vietnam rabbija rendszeresen részt vesz az Európába, ill. Amerikába induló élelmiszer-készítmények kóserizálásában. Az útviszonyok kissé még az 1975-ös polgárháborús helyzetre emlékeztető minőségben vannak. A pénzátváltás jót tesz a turistáknak és azoknak akik itt élnek $-alapú nyugdíjakon. (1 US$ = 18.600 Vietnámi Dong, VND). 1 ebéd ára 12.000 VND ami kevesebb, mint 1 US$. A legtöbb vietnámi család azonban szegény, számukra ez drágaság.

Mit érdemes tudni a helyi zsidó közösségről?
3 éve alakult a Lubavitch mozgalom helyi szervezete. Péntekenként Kiddush, szombatonként Tóra-olvasás és ebéd segíti az összejöttek aktivitását. Mintegy 50 fős zsidó-közösség van, amely időnként - különösen most a Têt, a vietnámi Hold Újév idején - sok turistával is kiegészül. Izraelből igen sokan jönnek délkelet Ázsiába, mert a pénzértékben nézve igen jók az arányok.

Mikor, hogyan és honnan vetődtél oda ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2009. júliusában kerültem ide, azelőtt vagy 9-szer látogattam Vietnámba az elmúlt 6 év során. Előtte az USA-ban éltem 24 évet. 2005-ös válóperem anyagi csődöt hozott, ill. a lehetőségek nagyarányú beszűkülését, így másik ország, új lehetőségek felé kellett orientálódnom. Megismerkedtem valakivel és az ismeretségből szerelem lett, majd házasság. Jelenleg üzleti lehetőségek iránt érdeklődöm, kutatok-keresek, megélhetésemért, természetesen lehetőleg zsidó társakkal.

Miben jobb vagy rosszabb a hely ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A "kulturális sokk" mindenkit érint; legfőképp ami családi vonalon van. Mivel nincs senki saját családtagom itt, csak a feleségem családja, ezért velük kell élnünk - remélem nem sokáig - a súrlódási pontok lehetősége meglehetősen érzékeny és sok. A vietnámi "íratlan törvények" szerint ha egy férjhez ment, vagy megnősült családtag a familiával marad, akkor az "ő védelmüket élvezi", tehát gyakorlatilag bármit tehetnek velük, még csak hozzászólási joguk sincs a család ügyeiben. Igazi börtönviszonyok, nem egy zsidó öntudat számára való életmód, de reménykedünk sorsunk jobbrafordulásában, saját ház vásárlásában és eddigi szorult helyzetünk megszűnésében. Vietnámban ha valaki saját házat vesz, a földszinten éttermet, kis szupermarketot, vagy bármilyen más üzletet nyit ami elég a ház és a benne élők megélhetéséhez, a számlák kifizetéséhez. A ház többi, emeletes része pedig a családhoz tartozik. Így egy helyen van a biznisz és a lakás is. A közlekedési viszonyok azonban kaotikusak. Több millió motorbicikli és az elmúlt 5 évben a kocsik kereslete is megnőtt. Jó példa erre az új AUDI, VW és Mercedes Benz ügynökség megnyitása. Jobbára csak új autókat látni, az elavult típusok nem futnak az utakon. Az autók árairól és a rájuk nehezedő 100%-os forgalmi (állami) adóról jobb nem is beszélni... Saigon csak most érte el a 8 milliomodik lakost, ezért az ingatlanárak, bérletek is tükrözik az emelkedést. Ma házat venni Saigonban többe kerül mint az USA-ban. A jelenlegi ingatlanárak szerint Saigonban 138 US$ / m2, míg pl. San Franciscóban 77US$ / m2 és lehet egyezkedni az áron. Itt is, de csak készpénzes vevőknek. Ezért mindenki kifelé menekül a külvárosok ill. más városokban keres megélhetést.

Mi hiányzik Magyarországról?
Sok minden hiányzik, bár nem vágyom vissza különösebben. Annyiban bántam meg, hogy elhagytam szüleimet és ez még most is bűntudatot okoz.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan, ahol most laksz?
Vietnám nagyon sokat változott az elmúlt 10 év során, sőt: az elmúlt 6 év során ahogy visszatértem évente 2-3-szor saját szememmel láttam a nagy változásokat nemcsak gazdasági, de politikai téren is. Sokaknak ez szemkápráztatónak hangozhat, de 24 év az USA-ban nem adott annyi szabadságot, mint amennyi itt van. Kevesebb a törvény, kevesebb a rendőri atrocitás (valójában egyről sem tudok), a hatóságok humánusak, bár nem mosolygósak, a vallásokat nem üldözik.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A szolgáltatások nagyon jók, szinte minden kapható, ha meg nem, megszerzik napokon belül. Ezért látható még mindig az NDK-s időkből ittragadt IFA, ROBUR és néha ZIL teherautók még utakon futó néhány darabja. Ezeket felváltotta a Hyundai és Toyota, bár a levegőszennyezés olyan mértékű, hogy a ma Saigonban született gyerekek eleve tüdőproblémával. ill. koraszülötten jönnek világra elsősorban ennek "köszönhetően". A pénzt már említettem erősen devalválódott, érdekes, míg a többi ázsiai piacon a dollár lefelé hanyatlott, itt felment. 100 US$ - 1,970.000 VND volt nem is kevés ideig. Elsőosztályú szupermarketektől, gyémántüzletekig minden megtalálható ami csak egy amerikai, vagy európai városban szükséges. Az életszínvonal? Külföldieknek, valutával a zsebükben nagyon jó. Vietnámiaknak valuta nélkül nyomorúságos, bár vietnámi mentalitás a vásárlás, költekezés.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva, és miről beszélgettek mostanában?
A nagy nyirkos hőség miatt a mindennapok eléggé ennek jegyében telik: mindenki menekül az égető nap elől. Komolyra fordítva: számomra az Interneten való kutatás, üzleti lehetőségek feltérképezése, kontaktok létrehozása a napi teendő. Néha vásárlás, vietnámi módra, ami azt jelenti, hogy motorral el kell vinnem a feleségemet a piacra ahol ő alapos kutatómunkával kiválassza a legmegfelelőbb zöldséget, húsárut az aznapi fogyasztásunkhoz. A nap hátralevő része a kábelTV, ill. családi beszélgetésé.

Van valamilyen jellegzetes zsidó étel felétek?
Csak 3 hónapja nyílt egy kóser étterem Saigon belvárosában (district 1), amúgy zsidó ételekkel csak a Kiddush péntekén találkozom.

Milyen érdekes zsidó közösségi esemény történt mostanában?
A helyi Chabad of Vietnam közössége minden zsidó ünnepet megtart, igaz én csak pár hónapja élek itt, tehát csak a Hanukkah megünneplése érintett személyesen.

Menyire összetartó a zsidó közösség?
Az itt élő zsidóság számáról nincs tudomásom, azok akik eljönnek rendszeresen a pénteki ill. szombati eseményekre jobbára itt élnek 2-7 éve. Sokan visszaköltöznek Izraelbe, vagy az USA-ba családi, ill. üzleti okokból. A "mag", amely rendszeresen összetart, mintegy 12 fő. Újabb adat: kb. 200 izraeli társaságnak van irodája Vietnámban.

Tudod esetleg, hogy hogyan szoktak ismerkedni a helyi zsidó fiatalok (és kevésbé fiatalok)?
Azt hiszem csak a Chabad of Vietnam összejövetelein a Kiddush alkalmával. Sok izraeli fiatal utazik manapság, legutóbb 15 turistát fogadtunk.

Milyen az ottani hozzáállás a zsidókhoz? Vannak esetleg biztonsági problémák?
Nincs problémánk. Bár a muzulmán vallás nem elterjedt (buddhisták és katolikusok alkotják a vietnámi népesség vallási összetételét), nem jelent veszélyt ezidáig semmi a zsidóság itteni tagjaira.

Hogyan viszonyulsz a zsidóságodhoz, identitásodhoz amióta elköltöztél Magyarországról?
Elég későn tudtam meg zsidóságomat, bár sejtéseim voltak, ezeknek azonban nem jártam utána. Mindegy, ma már büszke vagyok rá!

Végállomás az az ország ahol most élsz? Tovább mész más országba, vagy visszajössz esetleg Magyarországra?
Nem kerestem erre választ még. Szeretnék üzletet nyitni itt, mert Vietnámnak új lehetőségei vannak, de ha szerencsém nem ide szólít, akkor visszatérnék Magyarországra és ott próbálkoznék az üzleti dolgokkal

Előző interjú

Hozzászólások (8 db)


1. Válassz földrészt:
Ausztrália Afrika Ázsia Európa Dél-Amerika Észak-Amerika
2. Válassz várost:  
 E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés
# Izrael 70 magyar

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló
Nincs kép az albumban:

Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7477 nő | 6730 férfi

Legutóbb regisztrált:
webartgenius [21156]


Jelenleg 27 vendég és 4 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu