|
|
Hozzávalók: 4 főre: 4 szelet csirkemell 8 db (kb 1 kg) közepes krumpli 1/2 zacsi mirelite zöldség 10 dkg liszt 2 dl zöldséglé só, bors 2 dl olaj |
-fele mennyiség krumplit héjában megfőzzük, de csak félig! (10-15 perc), ha kihült, megpucoljuk és 1 centis szeletekre vágjuk.
azt kikent (lehetőleg üveg) tálba tesszük.
-a befüszerezett húst enyhén belisztezzük és mindkét oldalát forró olajban kisütjük, ráhelyezzük a krumplira.
-a visszamaradt zsiradékban lepiritjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és a húsra halmozzuk.
-a maradék nyers krumplit ráreszeljük a kupacokra, sózzuk, borsozzuk.
-1/2 dl olajat megmelegítünk (nem forró!) és 2 kanál liszttel elkeverjük simára. Óvatosan hozzáadjuk a folyadékot, majd kis tüzön simára keverjük. Ízesités után (ha maradt kis zöldség, az is mehet bele) a reszelt krumplira öntjük óvatosan.
-előmelegitett sütőben 20 - 25 percig sütjük, amíg szép barna nem lesz.
-aki szeretné teljesen megtörni a kóserság szépségeit, annak ajánlom, hogy sajtot reszeljen a tetejére! (a sajt helyettesíthető tofuval. szerk.)
nagyon fini! |
|
|
|
Hozzávalók: Lehetséges hús alapanyagok: pulyka, liba,kacsa, bárány,marha csont nélküli husa kukorica káposzta hagyma, fokhagyma olaj, keleti fűszerek, só |
Apró szemü kukorica darát be áztatunk előző este kb fél kilót ,vörös hagymát vagy lilahagymát ami még finomabb össze vagdalunk kb 1 cm darabokra , valamivel nagyobbra vagdaljuk a husokat odategyük a hagymát olajba dinsztelni meg sózzuk fűszerezzük nogyon fontos milyen állatból készitjük liba kacsa általánops iz pulyka édeskésebb, bárány marha borsosabb,nagyon finom ha a bárányhoz és a marhához babérlevelet is használunk ,a hagymát kb 2percig dinszteljük beletesszük a hust jól összekavarjuk jól befűszerezzük két dl vizet adunk hozzá majdnem készre pároljuk ami kb szárnyasoknál harminc negyven perc egyebeknél 1 óra is lehet a kukorica darát az utolsó tiz percben tegyük hozzá vigyázzunk ha nem kavargatjuk leragad! a lefonyasztott abált káposzta leveleket le gerezdeljük ésabba töltjük amár elkészült maszát ajánlatos atüzről levett edényt lefedni és ugy tartani had puhuljon a dara és mikor már kézmeleg akkor elkezdeni a töltést nagyon sokan paradicsomba főzik de szerintem sokkal finomabb bő fokhagymás olajos vizben.JÓ ÉTVÁGYAT |
|
|
|
Hozzávalók: 1/4 kg lencse 1 sárgarépa 1 fehérrépa 2 csapott ek liszt 2 nagy gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem citromlé olaj kakukkfű borsikafű majoránna pirospaprika só bors |
Lencseleves kakukkfűvel
Lencselevest nagyon szeretjük, gyakran főzök. Hétvégén kóser vendégünk volt, ezért kolbász nélkül készült, de a kakukkfű és borsikafű sosem maradhat el. A kóserságnak vannak fokozatai, van, aki szigorúan betartja, és soha sehol nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy tréflit egyen. Pl. Hanuka bálon a Gundelben, vagy akár saját édesanyjánál, a máshonnan rendelt kósert egyszer használatos műanyag evőeszközzel kanalazzák. Mások otthon betartják, de idegenben megengedőbbek; Vega lecsúszhat, de a nem kóser hústól tartózkodnak. Van, aki otthonába beenged futár hozta pizzát, de csak a papírdobozból, kézzel nyúlnak hozzá. Szerencsére az eltréflizett evőeszközre is van megoldás - mint minden eshetőségre a zsidó vallásban : - bizonyos időre földbe kell dugni.
Előző este hideg vízbe beáztatom a lencsét. Másnap leöntöm a vizet és leöblítem. Olajat forrósítok egy lábasban, lisztet szórok rá, kevergetem, míg egy kis színt kap, majd mehet rá a lencse, és felöntöm vízzel. A répát félbe és karikákra vágom, fokhagymát áttöröm, és a fűszerekkel együtt a leveshez adom. Az előzőleg beáztatott lencse hamar megpuhul, forrástól számítva elég neki fél óra. Bot mixerrel lazán átturmixolom, hogy kissé besűrűsödjön, de ne legyen belőle krémleves. Leveszem a tűzről, citromlevet belefacsarom, és hozzáadom az apróra vágott petrezselymet. Joghurttal és frissen őrölt chili pehellyel tálalom. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg halfilé 2 tojás tej amenyit felvesz só 50 dkg liszt szóda 2dl tejföl 3 gerezd fokhagyma |
A tepsit kikenjük vastagon olajal belefektetjük a halfiléket szorossan egymás mellé sózzuk majd elkészitjük hozzá a tésztát: ami a liszt a tojás a só, szóda és a tej keveréke, ha ismerős lenne ez a palacsinta tészta. Csak piskóta sürűségű legyen ezután mehet az előmelegitett sütöbe. Szép lassan sütjük közepes hőfokon kb 30-40 percig mig a villára már nem ragad a tészta csak arra kell vigyázni, hogy ne süssük túl sokáig mert száraz lessz. Ha kész, kockákra vágjuk és fokhagymás tejfölel tálaljuk. Nagyon finom és egyszerű recept a férfiak imádni fogják próbáljátok ki! |
|
|
|
Hozzávalók: Tészta: 15 dkg liszt, 15 dkg margarin, Töltelék: 1 nagy fej vöröshagyma 1 db póréhagyma 1 db közepes padlizsán 1 db kaliforniai paprika 2 db kis salátacukkini 25 dkg gomba 10 dkg reszelt ementhali sajt 2 kis gerezd fokhagyma tarkabors curry só |
A lisztet a margarinnal és egy nagy csipet sóval összegyúrjuk és egy nagyobb tepsiben tenyérrel szétterítjük úgy, hogy kis pereme is legyen. 180 fokos sütőben a tésztát félig sütjük (pereme széle zsemleszínű)
Apróra vágott nagy fej vöröshagymát kevés olajon (olíva nagyon jó) sóval üvegesre párolunk. A póréhagymát karikára vágva és a padlizsánt héjastól felkockázva rádobjuk a darabolt gombával, sózzuk és fedő alatt pároljuk, amíg félig megpuhul. Ekkor karikára vágott héjas cukkinit adunk hozzá. Beletörjük a fokhagymát és ízlés szerint őrölt tarkaborssal, curryvel ízesítjük és kicsit újrasózzuk.
Puhára pároljuk, a tűzről levéve kb. 10 dkg reszelt ementhali sajtot keverünk a forró zöldséghez. A meleg tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a féligsült tésztán és készre sütjük a sütőben kb. 25 perc alatt 200 fokon. |
|
|
|
Hozzávalók: 4-5 személyre
40 dkg tarkabab (vagy májbab) 1 db közepes vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma egy csapott evőkanál libazsír kevés édesnemes paprika 20 dkg füstölt liba, vagy pulyka 50 dkg marha lábszár, vagy stefánia 5 dkg gersli (árpagyöngy) 6 db kemény tojás |
Mielőtt a főzéshez kezdünk legalább 8 órát áztassuk együtt a megmosott babot és a füstölt húst. A felaprított hagymát megpároljuk kevés sóval a libazsíron egy 5- 6 literes kuktában és egy csapott főzőkanálnyi pirospaprikával megszórjuk. Rádobjuk a bab felét. Erre fektetjük a húsokat, betakarjuk a maradék babbal, hozzászórjuk a gerslit és a tetejére dobjuk a fokhagyma gerezdeket.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy elfedje. A kuktában forrástól számított 45- 50 percet főzzük.
A megfőtt babból kivesszük a húsokat és hűtőbe tesszük. Ha a füstölt hústól a bab nem elég sós, akkor sózzuk.
Másnap a kihűlt húst felszeleteljük, egy lábasban a megfőtt bab felét alulra öntjük. Ráfektetjük a hús szeleteket, közé a megtisztított kemény tojásokat, végül a bab másik felével befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon egy órát sütjük. |
|
|
|
Hozzávalók: 40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús, 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír. |
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára. |
|
|
|
Hozzávalók: 1/2 csom. réteslap, 2 tojás fehérje, tegnapi sült csirke maradék úgy 70 dkg színhús, 25 dkg krumpi tisztított, 25 dkg sárgarépa 10 dkg paradicsom tisztított, 15 dkg karikázott vöröshagyma, 2 cikk f.hagyma, 10 dkg szilva(befőtt is jó) a piacról..., sütéshez 2dl olaj. tárkony,bors,só pirospaprika lehet pikánsan is,méz vagy cukor |
A sütőformát olajozzuk,beleigazítjuk a réteslapot úgy hogy ez fedi majd a formánkat,
1.- rátesszük az 1/3 csirkét szelve, majd megsütjük a sárgarépát és a paradicsom cikkeket, sütéskor megcukrozzuk picit mint egy kávét, ráöntjük a formában levő többire,( egy kis! cukorral megszórjuk, de itt jöhetne ehelyett méz is), csirkét rétegzünk ráhalmozzuk,
2.-kisütjük a krumplit és a f.hagymagerezdet-ez el is távolítható,picit sózzuk, erre a 3. réteg csirkét, majd együtt megsütjük a hagymakarikákat és a szilvát, ráhalmozzuk a többire a tojást és a többi fűszert a púpozott kanálnyi liszttel elkeverve ezt a formába öntjük, lefedjük ezt a rakottast.
Előmelegített sütőben egy bő 20 perc alatt összesütjük.
Nagyon kiadós étel, színes és hagyományos. Jó étvágyakat kívánok! |
|
|
|
Hozzávalók: 1 csésze bulgur 1 csésze főzővíz 1 csésze vágott petrezselymet 1 közepes fej hagyma, kockára vágva 2 csésze kockázott paradicsom 1 csésze hasogatott koriander egy ág friss menta, felaprítva 3 csésze citromlé 1 csésze olaj só bors |
A bulgurt egy nagy edényben felöntve a vízzel 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldséget, a citromlevet, olajat. Sózzuk, borsozzuk. Miután megfőtt, az egészet lehűtjük, egy éjszakán át pihentetjük, míg az ízek összeérnek. Hidegen tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg főtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sűrített paradicsom, ízlés szerint l-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, l tojás, só, bors, 3 kanál liszt. |
A darált húsból, főtt rizsből, tojásból, sóval, borssal elkészítjük a tölteléket. Ízlés szerint lehet egy kevés füstölt mellet is beleaprítani. A káposzta leveléről levágjuk a vastag eret, majd a tölteléket szorosan belegöngyöljük. Egy nagy lábosban zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk a hagymát, pirospaprikával megszórjuk, majd belerakjuk a savanyú káposzta felét. Kevés vizet öntönk rá, és sorba rakjuk a töltelékeket. Belerakjuk a füstölt húst vagy a kolbászt. A tetejére újra káposztát rakunk, majd újra vizet, beleadjuk a paradicsomot, a fűszereket és fedő alatt lassú tűzön több órán át főzzük. Amikor puha, a maradék zsírból és lisztből kevés pirospaprikával rántást készítünk, és még ezzel is néhány percig főzzük. |
|
|
|
Hozzávalók: 2 adaghoz: kb.1/2 kg zöldhéjú ceruzabab (mirelite, vagy friss) 1 csomag gombakrémleves por (készítheted is, akkor nem kell bele tejes adalékanyag és így parve) 1 db kis fej vöröshagyma |
A zöldbabot sós vízben, vagy mikroban puhára főzzük, leszürjük. 2,5 dl (1 csésze) vízzel a gombakrémet elkészítjük. A hagymát karikára szeleteljük és megpirítjuk. A három komponenst összekeverjük és olajjal kikent hőálló tálban 180 C fokon 20 percig sütjük, vagy mikroban 800W-on 10 percig.
Melegen tálaljuk. |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7481 nő | 6735 férfiLegutóbb regisztrált: Akos [21175]
Jelenleg 14 vendég és 3 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|