Szia Vendég! (5777 Ijjár 2)
Előételek | Levesek | Húsételek | Halak | Köretek | Főzelékek | Mártások | Saláták
Egytálételek | Húspótlók | Tésztafélék | Édességek | Kompótok | Ünnepi ételek

Egytálételek

Csőben sült csirkemell krumpliban
Húsos étel
Egytálételek
Beküldte: ynnad [3029]

Hozzávalók: 4 főre:
4 szelet csirkemell
8 db (kb 1 kg) közepes krumpli
1/2 zacsi mirelite zöldség
10 dkg liszt
2 dl zöldséglé
só, bors
2 dl olaj

-fele mennyiség krumplit héjában megfőzzük, de csak félig! (10-15 perc), ha kihült, megpucoljuk és 1 centis szeletekre vágjuk.

azt kikent (lehetőleg üveg) tálba tesszük.

-a befüszerezett húst enyhén belisztezzük és mindkét oldalát forró olajban kisütjük, ráhelyezzük a krumplira.

-a visszamaradt zsiradékban lepiritjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és a húsra halmozzuk.

-a maradék nyers krumplit ráreszeljük a kupacokra, sózzuk, borsozzuk.

-1/2 dl olajat megmelegítünk (nem forró!) és 2 kanál liszttel elkeverjük simára. Óvatosan hozzáadjuk a folyadékot, majd kis tüzön simára keverjük. Ízesités után (ha maradt kis zöldség, az is mehet bele) a reszelt krumplira öntjük óvatosan.

-előmelegitett sütőben 20 - 25 percig sütjük, amíg szép barna nem lesz.

-aki szeretné teljesen megtörni a kóserság szépségeit, annak ajánlom, hogy sajtot reszeljen a tetejére! (a sajt helyettesíthető tofuval. szerk.)

nagyon fini!

Kukoricás töltött kápopszta
Húsos étel
Egytálételek
Beküldte: gelsif [12359]

Hozzávalók:

Lehetséges hús alapanyagok: pulyka, liba,kacsa, bárány,marha csont nélküli husa
kukorica
káposzta
hagyma, fokhagyma
olaj, keleti fűszerek, só


Apró szemü kukorica darát be áztatunk előző este kb fél kilót ,vörös hagymát vagy lilahagymát ami még finomabb össze vagdalunk kb 1 cm darabokra , valamivel nagyobbra vagdaljuk a husokat odategyük a hagymát olajba dinsztelni meg sózzuk fűszerezzük nogyon fontos milyen állatból készitjük liba kacsa általánops iz pulyka édeskésebb, bárány marha borsosabb,nagyon finom ha a bárányhoz és a marhához babérlevelet is használunk ,a hagymát kb 2percig dinszteljük beletesszük a hust jól összekavarjuk jól befűszerezzük két dl vizet adunk hozzá majdnem készre pároljuk ami kb szárnyasoknál harminc negyven perc egyebeknél 1 óra is lehet a kukorica darát az utolsó tiz percben tegyük hozzá vigyázzunk ha nem kavargatjuk leragad! a lefonyasztott abált káposzta leveleket le gerezdeljük ésabba töltjük amár elkészült maszát ajánlatos atüzről levett edényt lefedni és ugy tartani had puhuljon a dara és mikor már kézmeleg akkor elkezdeni a töltést nagyon sokan paradicsomba főzik de szerintem sokkal finomabb bő fokhagymás olajos vizben.JÓ ÉTVÁGYAT

Lencseleves kakukkfűvel
Parve (semleges) étel
Egytálételek
Beküldte: SlomoKohen [11739]

Hozzávalók: 1/4 kg lencse
1 sárgarépa
1 fehérrépa
2 csapott ek liszt
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
citromlé
olaj
kakukkfű
borsikafű
majoránna
pirospaprika

bors

Lencseleves kakukkfűvel

Lencselevest nagyon szeretjük, gyakran főzök. Hétvégén kóser vendégünk volt, ezért kolbász nélkül készült, de a kakukkfű és borsikafű sosem maradhat el. A kóserságnak vannak fokozatai, van, aki szigorúan betartja, és soha sehol nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy tréflit egyen. Pl. Hanuka bálon a Gundelben, vagy akár saját édesanyjánál, a máshonnan rendelt kósert egyszer használatos műanyag evőeszközzel kanalazzák. Mások otthon betartják, de idegenben megengedőbbek; Vega lecsúszhat, de a nem kóser hústól tartózkodnak. Van, aki otthonába beenged futár hozta pizzát, de csak a papírdobozból, kézzel nyúlnak hozzá. Szerencsére az eltréflizett evőeszközre is van megoldás - mint minden eshetőségre a zsidó vallásban : - bizonyos időre földbe kell dugni.

Előző este hideg vízbe beáztatom a lencsét. Másnap leöntöm a vizet és leöblítem. Olajat forrósítok egy lábasban, lisztet szórok rá, kevergetem, míg egy kis színt kap, majd mehet rá a lencse, és felöntöm vízzel. A répát félbe és karikákra vágom, fokhagymát áttöröm, és a fűszerekkel együtt a leveshez adom. Az előzőleg beáztatott lencse hamar megpuhul, forrástól számítva elég neki fél óra. Bot mixerrel lazán átturmixolom, hogy kissé besűrűsödjön, de ne legyen belőle krémleves. Leveszem a tűzről, citromlevet belefacsarom, és hozzáadom az apróra vágott petrezselymet. Joghurttal és frissen őrölt chili pehellyel tálalom.

Leöntött hal
Tejes étel
Egytálételek
Beküldte: Nikol

Hozzávalók: 1 kg halfilé
2 tojás
tej amenyit felvesz

50 dkg liszt
szóda
2dl tejföl
3 gerezd fokhagyma

A tepsit kikenjük vastagon olajal belefektetjük a halfiléket szorossan egymás mellé sózzuk majd elkészitjük hozzá a tésztát: ami a liszt a tojás a só, szóda és a tej keveréke, ha ismerős lenne ez a palacsinta tészta. Csak piskóta sürűségű legyen ezután mehet az előmelegitett sütöbe. Szép lassan sütjük közepes hőfokon kb 30-40 percig mig a villára már nem ragad a tészta csak arra kell vigyázni, hogy ne süssük túl sokáig mert száraz lessz. Ha kész, kockákra vágjuk és fokhagymás tejfölel tálaljuk. Nagyon finom és egyszerű recept a férfiak imádni fogják próbáljátok ki!

Quiche (ejtsd:kis)
Tejes étel
Egytálételek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg liszt,
15 dkg margarin,

Töltelék:
1 nagy fej vöröshagyma
1 db póréhagyma
1 db közepes padlizsán
1 db kaliforniai paprika
2 db kis salátacukkini
25 dkg gomba
10 dkg reszelt ementhali sajt
2 kis gerezd fokhagyma
tarkabors
curry


A lisztet a margarinnal és egy nagy csipet sóval összegyúrjuk és egy nagyobb tepsiben tenyérrel szétterítjük úgy, hogy kis pereme is legyen. 180 fokos sütőben a tésztát félig sütjük (pereme széle zsemleszínű)

Apróra vágott nagy fej vöröshagymát kevés olajon (olíva nagyon jó) sóval üvegesre párolunk. A póréhagymát karikára vágva és a padlizsánt héjastól felkockázva rádobjuk a darabolt gombával, sózzuk és fedő alatt pároljuk, amíg félig megpuhul. Ekkor karikára vágott héjas cukkinit adunk hozzá. Beletörjük a fokhagymát és ízlés szerint őrölt tarkaborssal, curryvel ízesítjük és kicsit újrasózzuk.

Puhára pároljuk, a tűzről levéve kb. 10 dkg reszelt ementhali sajtot keverünk a forró zöldséghez. A meleg tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a féligsült tésztán és készre sütjük a sütőben kb. 25 perc alatt 200 fokon.

Sólet II. (energiatakarékos:-)
Húsos étel, Szombat
Egytálételek, Ünnepi ételek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 4-5 személyre

40 dkg tarkabab (vagy májbab)
1 db közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
egy csapott evőkanál libazsír
kevés édesnemes paprika
20 dkg füstölt liba, vagy pulyka
50 dkg marha lábszár, vagy stefánia
5 dkg gersli (árpagyöngy)
6 db kemény tojás

Mielőtt a főzéshez kezdünk legalább 8 órát áztassuk együtt a megmosott babot és a füstölt húst. A felaprított hagymát megpároljuk kevés sóval a libazsíron egy 5- 6 literes kuktában és egy csapott főzőkanálnyi pirospaprikával megszórjuk. Rádobjuk a bab felét. Erre fektetjük a húsokat, betakarjuk a maradék babbal, hozzászórjuk a gerslit és a tetejére dobjuk a fokhagyma gerezdeket.

Annyi vízzel öntjük fel, hogy elfedje. A kuktában forrástól számított 45- 50 percet főzzük.

A megfőtt babból kivesszük a húsokat és hűtőbe tesszük. Ha a füstölt hústól a bab nem elég sós, akkor sózzuk.

Másnap a kihűlt húst felszeleteljük, egy lábasban a megfőtt bab felét alulra öntjük. Ráfektetjük a hús szeleteket, közé a megtisztított kemény tojásokat, végül a bab másik felével befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon egy órát sütjük.

Sólet tojással
Húsos étel, Szombat
Egytálételek, Ünnepi ételek
Beküldte: Gabor [1]

Hozzávalók:

40 dkg tarka (fürj) szárazbab,
1/2 kg zsíros marhahús,
1 nagy libacomb,
25 dkg füstölt libahús,
3 púpozott kanál liszt,
20 dkg gersli,
6 tojás,
2 nagy vöröshagyma,
1 nagy kanál libazsír.


A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.

Spiláf
Húsos étel, Hanuka
Egytálételek, Ünnepi ételek
Beküldte: Renata [13688]

Hozzávalók: 1/2 csom. réteslap,
2 tojás fehérje,
tegnapi sült csirke maradék úgy 70 dkg színhús,
25 dkg krumpi tisztított,
25 dkg sárgarépa
10 dkg paradicsom tisztított,
15 dkg karikázott vöröshagyma,
2 cikk f.hagyma,
10 dkg szilva(befőtt is jó) a piacról...,
sütéshez 2dl olaj.
tárkony,bors,só pirospaprika lehet pikánsan is,méz vagy cukor

A sütőformát olajozzuk,beleigazítjuk a réteslapot úgy hogy ez fedi majd a formánkat,

1.- rátesszük az 1/3 csirkét szelve, majd megsütjük a sárgarépát és a paradicsom cikkeket, sütéskor megcukrozzuk picit mint egy kávét, ráöntjük a formában levő többire,( egy kis! cukorral megszórjuk, de itt jöhetne ehelyett méz is), csirkét rétegzünk ráhalmozzuk,

2.-kisütjük a krumplit és a f.hagymagerezdet-ez el is távolítható,picit sózzuk, erre a 3. réteg csirkét, majd együtt megsütjük a hagymakarikákat és a szilvát, ráhalmozzuk a többire a tojást és a többi fűszert a púpozott kanálnyi liszttel elkeverve ezt a formába öntjük, lefedjük ezt a rakottast.

Előmelegített sütőben egy bő 20 perc alatt összesütjük.

Nagyon kiadós étel, színes és hagyományos.

Jó étvágyakat kívánok!


Tabouleh - marokkói sábeszi fogás
Parve (semleges) étel, Szombat
Egytálételek, Ünnepi ételek
Beküldte: mouss [2797]

Hozzávalók: 1 csésze bulgur
1 csésze főzővíz
1 csésze vágott petrezselymet
1 közepes fej hagyma, kockára vágva
2 csésze kockázott paradicsom
1 csésze hasogatott koriander
egy ág friss menta, felaprítva
3 csésze citromlé
1 csésze olaj

bors

TaboulehA bulgurt egy nagy edényben felöntve a vízzel 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldséget, a citromlevet, olajat. Sózzuk, borsozzuk. Miután megfőtt, az egészet lehűtjük, egy éjszakán át pihentetjük, míg az ízek összeérnek. Hidegen tálaljuk.

Töltött káposzta
Húsos étel
Egytálételek
Beküldte: Gabor [1]

Hozzávalók: fél kg savanyú káposzta, 6-8 levél, fél kg darált marhahús, 10 dkg főtt rizs, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1 kanál sűrített paradicsom, ízlés szerint l-2 gerezd fokhagyma, kevés kapor vagy csombor, 20 dkg füstölt libamell vagy ugyanennyi karikára vágott libakolbász, 3 kanál zsír, l tojás, só, bors, 3 kanál liszt.

A darált húsból, főtt rizsből, tojásból, sóval, borssal elkészítjük a tölteléket. Ízlés szerint lehet egy kevés füstölt mellet is beleaprítani. A káposzta leveléről levágjuk a vastag eret, majd a tölteléket szorosan belegöngyöljük. Egy nagy lábosban zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk a hagymát, pirospaprikával megszórjuk, majd belerakjuk a savanyú káposzta felét. Kevés vizet öntönk rá, és sorba rakjuk a töltelékeket. Belerakjuk a füstölt húst vagy a kolbászt. A tetejére újra káposztát rakunk, majd újra vizet, beleadjuk a paradicsomot, a fűszereket és fedő alatt lassú tűzön több órán át főzzük. Amikor puha, a maradék zsírból és lisztből kevés pirospaprikával rántást készítünk, és még ezzel is néhány percig főzzük.

Zöldbab gombakrémben
Tejes étel
Egytálételek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 2 adaghoz:
kb.1/2 kg zöldhéjú ceruzabab (mirelite, vagy friss)
1 csomag gombakrémleves por (készítheted is, akkor nem kell bele tejes adalékanyag és így parve)
1 db kis fej vöröshagyma

A zöldbabot sós vízben, vagy mikroban puhára főzzük, leszürjük.
2,5 dl (1 csésze) vízzel a gombakrémet elkészítjük.
A hagymát karikára szeleteljük és megpirítjuk.
A három komponenst összekeverjük és olajjal kikent hőálló tálban 180 C fokon 20 percig sütjük, vagy mikroban 800W-on 10 percig.

Melegen tálaljuk.



E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló


Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7083 nő | 6429 férfi

Legutóbb regisztrált:
vikertes [20020]


Jelenleg 16 vendég és 7 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu