|
Hozzávalók: 1 tyúk 4 l víz 1 hagyma 3 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 1 karalábé 1 zellergumó 1 csomó petrezselyem kis darab gyömbér szemes bors. |
A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg cékla 1 csésze só 8-10 liter víz só, bors 2-3 tojás 2 kisebb főtt burgonya |
Két héttel az ünnep előtt előveszünk egy peszahi fazekat, belerakjuk a kockára vágott céklát, a sót, felöntjük a vízzel, és meleg helyen savanyítjuk. Használatkor leszűrünk néhány liter levet, sóval, borssal felfőzzük. A levesestálba néhány nyers tojást teszünk, villával felverjük, és a levest folytonos keverés mellett ráöntjük. Főtt burgonyával tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: - 2 tojás
- gríz |
2 tojás fehérjét kemény habnak verünk, a sárgáját kissé eldörzsölve, szintén hozzáadjuk, egy kanál grizes liszttel könnyedén összekeverjük. A levest leszűrjük, ha jól fő, az egészet egybe beleereszteni, egy pár percig fedő alatt főni hagyjuk, megfordítani és még egy-két percig főzni. Tálaláskor kanállal kiszaggatjuk a levesestálba, a levest reáöntjük. Ez az adag négy személyre elég.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér. |
A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel. |
|
|
|
Hozzávalók: 1 kis fej káposzta 1 kávéskanál só 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj 2 evőkanál szitált liszt 1 liter víz |
A zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk.Az apróra vágott vöröshagymát beleforgatjuk és kicsit megpároljuk, a káposztát vékonyan szálasra vágjuk, éd vízben puhára főzzük. A káposzta főzőlevéből kevéskét kivéve a rántást simára keverjük, hozzáadjuk a káposztaleveshez. Összeforralva tálaljuk.
A káposztaleves savanyúkáposztából készülő variációját füstölt libával vagy marhával készítik.
Forrás: Herbst-Krausz Zorica: Régi zsidó ételek |
|
|
|
Hozzávalók: 2 tojas 2 evokanal olaj 1 db fott burgonya so, bors reszelt gyomber macesz liszt, macesz lap |
A tojast, 2 evokanal olajat, sot, borsot valamint a reszelt gyombert osszekeverjuk es habosraverjuk. Hozzaadjuk a macesz lisztte. Belekeverunk 1 db. fott tort krumplit (ha huslevest foztunk, fozzuk a levesbe) es 2 db. beaztatott es jol kicsavart macesz lapot. Osszegyurjuk es annyi macesz lisztet adunk hozza, hogy nokedliteszta surusegu masszat kapjunk. Hutoben kb. 1 orat allni hagyjuk, utana forrasban levo huslevesbe apro gombocokat szaggatunk. Lassu tuznel kb. 20 percig fozzuk, a tuzet lekapcsoljuk es a gombocokat meg kb. 15 percig a levesben hagyjuk, hogy meg puhuljanak. Huslevesben kinaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: - csont
- vegyes zöldségek
- félkiló szárnyas, vagy borjumáj
- hagyma
- petrezselyem
- zsír
- 6 tojás
- só, bors, paprika, liszt, prézli |
Csontokból és mindenféle zöldségből egy finom levest főzünk. Félkiló szárnyas, vagy borjumájat — ha nincs marhamáj is megfelel — szenén kissé megsütünk, megdaráljuk, kis nagyon finomra vágott hagymát, zöld petrezselymet, sót, borsot, paprikát, egy evőkanál kemény zsirt, 6 egész tojást, egy evőkanál lisztet és egy kanál prézlit adunk hozzá. Nagyon jól összekeverjük s ha a leves kész, leszűrjük és mikor erősen forr, kanállal kis gombócokat eresztünk bele. Ez az adag 12 személynek elegendő.
Ugyanezt a levest készíthetjük ugy is, hogy májgaluska helyett szépen fölcikkeit karfiolt főzünk bele és egy evőkanál világos rántást adunk hozzá. Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír kb. 9 evőkanál maceszdara só bors őrölt gyömbér |
A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt maceszlapból is. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 Tbsps. Miso 1 csésze víz 3 Tbsps. olaj 1 csésze vékony, vékonyra szeletelt sárgarépa 1 csésze aprított káposzta 1 csésze zeller, vékonyra szeletelt 1 csésze hagyma, vékony szeletelt kevés fokhagyma, törve 1 tsp. frissen reszelt, vagy 1 tsp. porított gyömbér 1 csésze vagdalék petrezselymet 1 csésze vékony szelet gomba és/vagy beáztatott gesztenyék és/vagy bambuszgyökér (választható) 6 csészék víz 3 Tbsps. Tamari szójaszósz 1 csésze vagdalék scallion 1 adag tofu, egy centis szeletekre vágva |
A misot egy kis edényben áztassuk vízbe, majd tegyük félre.
Alacsony lángon melegítsünk olajat, és pároljuk meg rajta a zöldségeket. Öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a szójaszószt és a misot. Összefűzzük, és melegen, tofuval tálaljuk. |
|
|
|
Hozzávalók: 3 l víz 1 kg marhahús 1 kg marhacsont 8 db hámozott, reszelt cékla 2 apróra vágott hagyma 3 gerezd zúzott fokhagyma 1 evőkanál só 3 evőkanál cukor 1 citrom leve 2 tojás. |
A húst és a csontot főni tesszük, majd forráskor lehabozzuk. Beleadjuk a reszelt céklát, a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd mérsékelt hőfokon, 2 órán át főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és még fél órát főzzük. A két nyers tojást villával felverjük, s tálalás előtt a forró levesbe öntjük.
Forrás: Magyar Zsidó Honlap |
|
|
|
Hozzávalók: 4 személyre
0, 50 kg burgonya 1 kévéskanál só 1 szál lestyán/vagy vegeta/ 2 dl tejföl 2 evőkanál liszt 1 babérlevél |
A kockára vágott burgonyát puhára fözzük a babérlevéllel és lestyánnal izesitett sos vizben.
Tejfölös liszttel behabarjuk
Ez a leves hidegen is kitünő, hamar elkészül, olcsó és különlegesen finom. |
|
|
|
Hozzávalók: - alma
- 2 tojás
- só, cukor, liszt |
A megtisztított almát cikkekre vágjuk, vízben puhára főzzük. Kevés só, cukor jön hozzá. Egy evőkanál lisztet kis vizzel simára dörzsölünk s a megfőtt almához adjuk és ezzel egy kissé főzzük. A levest a tűzről levéve, két egész tojással felhabarjuk, tálalás előtt még[kis tejfölt adunk hozzá.
Forrás: Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928) |
|
|
|
Hozzávalók: - Hízott libának a leves húsa - liba nyak bőre a szárnytőtöl a fejig - mindenféle leves zöldség - fűszerek |
A húst odakészitjük főni majd a felfőtt levest lehabozzuk szép tisztára. Teszünk bele szemes borsot és izlés szerint zöldségfélét lassú tűzön főzzük, ép hogy csak bugyanjon. Elkészitjük a tölteléket mely áll a liba belszervéből és egyéb szeleteléskor kimaradt hús darabkákból melyet apróra vágunk vagy darálunk és összetört pászka darabokkal fűszerekkel keverjük, majd a liba nyakba töltjűkl. Elvarjuk a két nyilást és beletesszük a már félig megfőtt levesbe. Öszefőzzük. A leszűrt levesbe tálaláskor vékony szeletre vágva tányéronként adagoljuk, a zöldséggel egyűtt. Jó étvágyat! |
|
|
|
Hozzávalók: 4 személyre:
Egy nagyobb bőrös libanyak 3-4 sárgarépa, 1-2 fehérrépa 1 kis fej zeller kis kelkáposzta 1/2 karalábé egész feketebors 2 db. közepes vöröshagyma 3 db. zsemle 1 db. tojás 2 gerezd fokhagyma 1 csomag petrezselyem kis édes-nemes paprika kevés olaj, só. |
A libanyakról egészben lehúzzuk a bőrt. A nyakból és a zöldségből, egy vöröshagymával és 1 gerezd fokhagymával, kb. 10 szem feketeborssal feltesszük a levest főni.
A zsemléket vízbe áztatjuk, és jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk a kevés olajon megpárolt apróravágott vöröshagymát, beletörjük a gerezd fokhagymát és a felaprított petrezselymet. Ízlés szerint megsózzuk, egy késhegynyi pirospaprikát szórunk hozzá és végül a tojást beleütve egyenletesen összekeverjük.
A nyakbőr egyik végét fehér cérnával összekötjük, az így készített zsákba a tölteléket beletöltjük és a másik végét is összekötjük, majd a forrásban lévő levesbe helyezzük.
A levest kislángon főzzük ezután 1 órát fedő alatt. |
|
|
|
| |
JMPoint Business Club ajánlatai
|
Regisztrált felhasználók: 7481 nő | 6735 férfiLegutóbb regisztrált: Akos [21175]
Jelenleg 16 vendég és 3 regisztrált felhasználó olvas bennünket.
Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt! |
|