Megalakult az Európai Zsidó Parlament
Dátum: 2012. február 28. kedd, 13:46
Rovat: Zsidó témák


2012. február 16-án Brüsszelben, az Európa Parlament épületében megalakult az Európai Zsidó Parlament. Évekkel korábban, Simon Peresz a 120 fős Kneszet mintájára álmodta meg az Európai Zsidó Parlamentet (EJP), ami mára valósággá vált. A 2011 őszén lezajlott választások során közel félmillióan szavaztak Európa szerte. A 21 századnak megfelelően már on-line történt az egész szavazás, ahol 47 európai ország képviselői jutottak be a Parlamentbe. A 120 képviselői szék közül 5 jutott Magyarország számára.


 

 

Az EJP-be megválasztott magyarországi képviselők az alábbiak lettek:
- Banyai László
- Bodnár Dániel
- Köves Slomó
- Kürti Csaba
- Olti Ferenc

 

 

Európában számos olyan szervezet működik, amelynek célja a különböző közösségek összefogása és érdekképviselete. Sok közül bár évtizedek óta működik, nem alkalmas arra, hogy érdemben fellépjen a zsidók érdekében. A most megalakult EJP-be, szakítva a korábbi hagyományokkal nem a hitközségek delegálnak képviselőket, hanem interneten keresztül közvetlenül lehetett jelölni képviselőjelölteket és szavazni rájuk. Magyarország öt mandátumáért is komoly versengés folyt.
Az EJP nem egy állami intézmény. Igor Kolomoisky támogatásával, a Europen Jewish Union égisze alatt jött létre. A parlament munkájában résztvevő képviselők pedig térítésmentesen végzik munkájukat. És a munka még csak most kezdődik, és nem is lesz kevés! Április végén állnak fel a tematikus bizottságok, ahol az aktív munka fog folyni. 
„Kürti Csaba - Mint az EJP egyik Magyarországi képviselője, bízok abban, hogy hasznos és tartalmas munka vár ránk a közeljövőben, és az Európai Zsidó Parlament valódi érdekképviseletet fog nyújtani az egész Európai zsidóság számára. Egyúttal szeretném megköszönni mindenkinek, aki bízott bennem és szavazott rám!”

 A cikk tulajdonosa: Jewish Meeting Point - A zsidó közösségi portál
http://www.jmpoint.hu

A cikk webcíme:
http://www.jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=863