Elhunyt Peter Falk
Dátum: 2011. június 25. szombat, 23:22
Rovat: Kultúra


Peter Falk
83 éves korában elhunyt Peter Falk, Emmy- és Tony-díjas amerikai színész, akit világszerte Columbo hadnagy megformálójaként ismertek és szerettek a tévénézők. Falk Alzheimer-kórban szenvedett 2007 óta.
Édesapja Orosz zsidó származású volt, édesanyja pedig Lengyel zsidó, Magyar és Cseh zsidó gyökerekkel. Tehát, ellentétben a közvéleményben kialakult képpel, ő nem Olasz származású volt, hanem masszív kelet-európai zsidó gyökerekkel rendlekezett. Falk apai ágon magyar felmenőkkel bírt, a Pester Lloyd egykori főszerkesztőjének, Falk Miksának a dédunokája volt.


Karrierje során öt Emmy-díjat kapott, ebből négyet a ballonkabátos nyomozó szerepéért. Két Oscar-díjra is jelölték, a hetvenes években pedig egy Neil Simon darabban (A második utca foglyai) nyújtott színházi alakításáért Tony-díjat kapott. A televízióban érezte magát a legjobban, különösen Columbo hadnagy szerepében.

Színházi évek

Színészi pályafutását aránylag későn, harmincévesen kezdte, előtte két diplomát is szerzett, az egyiket politológiából. A CIA-nél szeretett volna elhelyezkedni, de a hírszerzésnek nem kellett, így egy Connecticut állambeli hivatalban kapott munkát, és szabadidejében egy kis színházban játszott mellékszerepeket. Itt fedezték fel tehetségét, így került New Yorkba, ahol 1956-ban, Moliere Don Juan című darabjában mutatkozott be.

Ennyi pénzért két ép szemet is kapok

Habár kétségkívül tehetséges volt, Hollywoodtól mindenki óvta, mivel egyik szeme üvegből volt egy gyermekkori műtét következtében (rosszindulatú daganat miatt kellett eltávolítani még hároméves korában). A Columbia filmstúdió is érdeklődött iránta, de amikor meghallották, hogy üvegszeme van, Harry Cohn, a stúdió főnöke azt mondta, "ennyi pénzért olyan színészt is kapok, akinek két ép szeme van." Falk gyakran hunyorgott, ami később védjegyévé vált, de karrierje elején sokat hátráltatta.

1958-tól kisebb filmszerepeket is kapott, 1960-ban pedig a Murder Inc. egyik gengszterének megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscarra is jelölték. Egy évvel később Frank Capra Egy maroknyi csoda című vígjátékában bizonyította, hogy a dráma mellett a komédiához is ért. Ez a film hozta meg számára a második Oscar-jelölést.

Columbo

Tévéfilmekben és sorozatokban 1957-től szerepelt, első Emmy-jelölését 1961-ben kapta. Ezt 11 további jelölés és öt díj követte, amelyek közül négyet a gyűrött ballonkabátot és kitaposott cipőt hordó nyomozó, Columbo hadnagy szerepéért meg is kapott. Ebben a szerepben először 1967-ben tűnt fel a képernyőn (a karaktert előtte két másik színész is megformálta), a Gyilkosság receptre című epizódban.

A Columbo epizódjai másfél-kétórás tévéfilmek voltak, évadonként 6-8 epizód került adásba, a történetek nem voltak összefüggők. Összesen 69 epizódot forgattak le. Peter Falk legutoljára 2003-ban öltötte magára a ballonkabátot. A sorozat szakított a hagyományos krimik szerkezetével, nem az volt a kérdés, hogy ki a tettes, hanem az, hogyan fogják elkapni. Minden rész azzal kezdődött, hogy a nézőknek megmutatták a gyilkosságot. A lényeg Columbo nyomozásán és módszerein volt.

Cassavetes és Wenders

A hetvenes évek közepére Falk félmillió dolláros fizetést kapott a kétórás Columbo-epizódokért (a sorozat soha nem olyan évadokkal futott, mint egy Vészhelyzet, évente sokkal kevesebb részt gyártottak belőle), de nem igazán kedvelte a karaktert, és szerette volna felbontani szerződését, de a gyártó Universal Television ezt nem engedte.

1970-től kezdve nagyon jó barátság fűzte John Cassavetes rendezőhöz, akinek több filmjében szerepelt. Játszott a Férjekben, az Egy hatás alatt álló nőben (ezt részben ő finanszírozta), 1986-ban szerepet kapott Cassavetes utolsó filmjében, az Egy kis gubancban. 1978-ban közölte a Universal Televisionnel, hogy több Columbo-epizódot nem forgat, és egészen 1989-ig csak filmes karrierjére koncetrált. Wim Wenders 1987-ben a Berlin felett az ég fontos szerepére is felkérte.

Csendes magánélet

Magánélete csendes, botrányoktól mentes volt. 1960-ban nősült először, és 16 éven át élt együtt Alice Mayóval, akivel két lányt fogadtak örökbe. 1977-ben a színésznőt Shera Danese-t vette feleségül, akivel haláláig élt együtt. A színészet mellett érdekelte a festészet és a grafika, utóbbihoz volt is tehetsége, erről a honlapján látható vázlatok is tanúskodnak. 2007-ben egy fogászati kezelés során elaltatták, utána Alzheimere egyre súlyosabb lett. 2009-re már azt is elfelejtette, hogy valaha  egy Columbo nevű nyomozót alakított a tévében.

A halál Beverly Hills-i otthonában érte péntek délután.

Forrás: Index.hu, imdb.com


A cikk tulajdonosa: Jewish Meeting Point - A zsidó közösségi portál
http://www.jmpoint.hu

A cikk webcíme:
http://www.jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=721