1450 palesztin fogoly Gilád Shalitért cserébe
Dátum: 2009. november 25. szerda, 15:09
Rovat: Zsidó témák


Bár a palesztin és az izraeli oldalon nem győzik hivatalosan cáfolni a fogolycsere-megállapodást, az arab és a nemzetközi médiajelentések szerint már a hét végén átmenetileg Egyiptomba kerülhet a 2006 nyarán a gázai határ izraeli oldaláról elrabolt tizedes, Gilád Shalit.

Ha a német és egyiptomi közvetítéssel nyélbe ütött alku valóban létrejön, akkor több lépcsőben hazatérhet családjához 1450 palesztin fogoly, és Salitot már az első 450 rab után visszaszállítják Izraelbe.

Pénteken kezdődik az iszlám áldozati ünnep, az Eid al-Adha, amit idén a Hamasz a fogolyszabadítás sikerével szeretne emlékezetessé tenni, egyben megmutatva a Fatahnak és az arab világnak, hogy csakis az erőszak, a túszejtés vezethet Izraellel szemben sikerre, hiszen a Fatah az évek óta tartó és mindeddig sehová sem vezető békefolyamat tárgyalásain egy-egy ünnepre legfeljebb 2-300 kisebb kaliberű foglyot tudott hazajuttatni.Ezúttal viszont a Hamasznak sikerül számos olyan rabot is kiszabadítani az izraeli börtönökben élő több mint tízezer palesztin közül, akinek „vér tapad a kezéhez", vagyis akik gyilkos terrorakciókban vettek részt. Hetekig is elhúzódhat a szabadulás, mivel a helyi törvények szerint a szeretteik gyilkosának kiengedése ellen tiltakozó családtagok a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak, s ez a jogi procedúra időigényes.

Az ügylet izraeli ellenzői szerint a fogolycsere a terrort támogatja, s nyomában újabb katonák elrablására készülhet Izrael, amit a Hamasz már jó előre be is ígért. A jeruzsálemi kormányban mégis megvan az egyezményt támogató többség, a zsidó államban a hasonló múltbeli ügyekhez hasonlóan a honfitárs kiszabadításakor a szív érvei legyőzik a rációt, s a lakosság nagy többsége is támogatja a döntést, a Gázában évek óta sínylődő kiskatona kiváltását akár több mint ezer palesztin fogoly árán.

Az eltelt két és fél évben mindkét oldalon hatalmas nyomás nehezedett a kormányzatokra, Gázában az egyre türelmetlenebb családok fényképeket felmutatva tüntettek rendszeresen a Hamasz vezérkarának épületénél, Jeruzsálemben pedig a folyamatos médiakampány mellett éjjel-nappal önkéntesek virrasztottak a miniszterelnöki rezidenciánál, hatalmas táblán számolva Gilád Shalit, „mindannyiunk katonafia" fogságban töltött napjait.A szabadulás fejében Izrael 160 mindeddig elutasított rabot is hazaenged, de mindeddig nem világos, hogy a listára került-e a Fatah legnépszerűbb embere, a terrorcselekményekért ötszörös életfogytiglant töltő Marwan Barguti, valamint Ahmad Sadat, Rehavam Zeevi miniszter gyilkosa. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy hány fogoly mehet haza gázai vagy ciszjordániai családjához, s Izrael hány palesztint enged el azzal a feltétellel, hogy külföldi száműzetésbe vonulnak.

Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem - NOL

A cikk tulajdonosa: Jewish Meeting Point - A zsidó közösségi portál
http://www.jmpoint.hu

A cikk webcíme:
http://www.jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=286