Szia Vendég! (5784 Ijjár 15)

Mitől kóser a bor?
2011. december 23. péntek, 10:54
Kategória: Zsidó konyha
    

A napokban ünnepli a zsidóság a Fény ünnepét, a hanukát. A jó bor persze nemcsak ilyenkor kerül az asztalra. De milyenek is azok a nedűk, amelyeket bármely borkedvelő szívesen megkóstol?

A zsidó vallásban minden péntek este, vagyis a szombat ünnepének beköszöntekor kiddust, azaz boráldást kell mondani. Az ima nélkülözhetetlen velejárója természetesen a bor is, nem árt tudni, hogy a szőlőtő gyümölcse Izrael országára emlékezteti a vallásukat gyakorló zsidókat. A kiddus egyébként megszentelést jelent, a szertartás végzője ilyenkor magasba emeli a borral telt serleget és hálát ad Istennek. A jó bort szerető zsidók örülhetnek, mert nemcsak a szombat beköszöntét, de annak távozását is borral illik üdvözölni, mi több, Purimkor és a hanuka idején is kóser dolog az alkoholtól megvidámulni.

Vallásilag korrekt borok

Persze, csak akkor, ha kóser a bor. A vallásilag korrekt bor fontos jellemzője, hogy szőlőből kell készülnie. Továbbá hiába készül jó minőségű szőlőből a bor, ha azt pogány áldozati célra szánták, nem ihat belőle az igaz zsidó. A legkóserebb bor pedig kétségkívül az, aminek alapanyagát vallásos zsidók művelik, majd készítik el belőle az italt. Ennek hiányában legalább az állandó rituális felügyeletről kell gondoskodni, nehogy nem kóser élesztő vagy más tisztátalan összetevő kerüljön az italba.

Ami azonban a többi eljárást illeti, a jó kóser bor éppen úgy készül, ahogyan a többi jó bor. Igaz, hosszú időn át a kóser bor egyet jelentett az édes borral – részben amiatt, hogy Európában sok kóser bor készült az akkoriban még főleg édes bort termelő Tokaj-Hegyalján, részben pedig azért, mert az USA-ban szorgoskodó zsidó szőlőművesek a pusztító karcosságú tengerentúli szőlőfajtákat csak édesen tudták eladni. Az elmúlt évtizedekben azonban európai fajtákat is telepítettek a tengerentúlon, és még bordeaux-i pincészetek közül is áttértek többen a kóser termelésre, így ma már kiváló száraz Cabernet-ket is iszogathatnak péntek esténként (is) a vallásos zsidók.

Pörkölt csili hanukára?

Olyannyira így van ez, hogy a snooth.com ma már a legjobb kóser borokat ajánlja hanukára. Például a 2010-es Goose Bay South Island Sauvignon Blanc-t. Az új-zélandi fehérbor frissességével és pörkölt csilis, citromfüves jegyeivel csábíthatja el a hanukázásban megfáradt ünneplőket – a 14 eurós bor 87 pontot kapott.

Ám ez még csak a kezdet. Lehet-e kóserebb annál a bor, mintha magán a Szentföldön termett? Szintén 87 pontra értékelték a Golan Heights pincészet Sion Creek White 2010-es fehérét, amit a szakértők könnyedsége, citrusos és mandulás jegyei miatt dicsértek. A borászat egyébként már 1983 óta készíti Kacrinban nemzetközileg is elismert kiváló italait, nem utolsósorban azért népszerűek, mert hajlandóak voltak rengeteg pénzt ölni a modern technológiai háttér megteremtésébe.

Csokoládés jegyekkel a nagyágyú

Még egy fehér szerepel a snooth.com listáján. A chenin blanc Kaliforniából, Baron Herzog pincéjéből származik. A 2010-es bor florális, almás illatával tán még a Magyar Gárdát is megpuhítaná. Sőt, lehet, már meg is puhította, merthogy a trükkös tulajdonos – talán a piac szélesítése miatt – nemcsak kóser borokat készít és forgalmaz. A Csehszlovákiából 1948-ban elmenekült Herzog família néhány évtizedes keleti parti borászkodás után Kaliforniában eresztett gyökeret, és ma már sokan kedvelik trendi, a szélesebb ízlést megcélzó italaikat.

A kóser nagyágyú  a 2009-es Domaine Netofa Galilee Red Israel. A syrah-mourvèdre cuvée ibolya és fekete gyümölcsös illatokkal bódítja el a kóser vörösborok kedvelőit, és az élményt még a relatíve kemény tanninok sem tudják felülírni. Szombatköszöntéshez éppen alkalmas a rendkívül elegáns, csokoládés jegyekkel is csábító, 89 pontra értékelt bor.

Szabadságharcos bor

A legmagasabb pontszámot, 90 pontot a 2006-os Ella Valley Vineyards Cabernet Sauvignon érte el. A júdeai dombok között megbúvó 25 pincészet egyikének a neve, az Ella Völgy a zsidó-keresztény kultúrkörben onnan is ismert, hogy itt terítette le parittyakövével Dávid a nála sokkalta kigyúrtabb Góliátot. Szó, mi szó, az értékelések szerint ugyanilyen ütős a borászat cabernet sauvignonja is. A csöppet tölgyfahordós illat mögül dől a ribizli és a cseresznye, szájban friss, miközben fűszerekből is jut bőven az ízlelőbimbóknak. Tökéletes győzelmi bor – különösen hanukakor, amikor a Júdás Makkabeus által vezetett, közel 2200 évvel ezelőtti szabadságharcot ünneplik. A hellenizáló Szeleukidák elleni csatákat, a Templom újraszentelését és az olaj csodáját annál is inkább meg kell becsülni – akár jó borral is – mert a világtörténelemben (de különösen a zsidó történelemben), meglehetősen alacsony a győztes szabadságharcok aránya.

Forrás: hvg.hu - I. N.


  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Mitől kóser a bor?" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu