Szia Vendég! (5784 Niszán 10)

Izraeli-francia párbaj lehet az IMF vezérigazgatói székéért
2011. június 12. vasárnap, 09:07
Kategória: Pénzvilág
    

Stanley FischerStanley Fischer, az izraeli központi bank elnöke is jelölteti magát a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjára - közölte a pénzintézet. Stanley Fischer 2005. óta vezeti a Bank of Israelt. Tavaly másodszor választották meg a pénzintézet élére, ötéves mandátumra. Korábban a világbanknál és a Citigroupnál volt vezető pozíciókban.


Fischer komoly kihívója lehet a megüresedett poszt legesélyesebb várományosának tekintett Christine Lagarde francia pénzügyminiszternek. Az izraeli bankár nagy tekintélynek örvend, országa viszonylag jól megúszta a gazdasági világválságot. Izraelben a munkanélküliség alig haladja meg a 6 százalékot, az ingatlanpiac pedig virágzik.

Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter közölte, hogy támogatja a bankkormányzó jelöltségét. Fischer kora azonban akadályt jelenthet a poszt elnyerésében: a bankár 67 éves, miközben az IMF 65 év aluli jelölteket fogadd el.

Az IMF előző vezérigazgatója, a francia Dominique Strauss-Kahn május 19-én lemondott, mert szexuális bűncselekményekkel gyanúsították meg. Az IMF következő vezetőjét június 30-án fogja megválasztani a 24 tagú igazgatóság. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika május végén nyilatkozatban támogatták az elavulttá vált szabályok elhagyását, miszerint az IMF vezetőjének európainak kell lennie.

Lagarde mellett eddig hivatalosan Mexikó állított saját jelöltet Agustin Carstens személyében, valamint a Független Államok Közössége a kazah központi bank vezetőjét, Grigorij Marcsenkót javasolja a az IMF megüresedett vezérigazgatói székébe. Aurélie Trouvé, az Attac globalizációkritikus szervezet francia társelnöke is jelöltette magát a posztra.

Forrás: MTI

  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Izraeli-francia párbaj lehet az IMF vezérigazgatói székéért" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu