Szia Vendég! (5784 Niszán 10)

Anyagi jólétünk izraeli segítője – a Bank Hapoalim Magyarországon
2010. március 30. kedd, 12:08
Kategória: Pénzvilág
    

A zsidó vallás filozófiája nem veti meg a gazdagságot és a jólétet, és így az anyagi jólétre való törekvés nem megtűrt rossz, hanem a földi isteni küldetés. Vallásunk építőnek találja a törvény és az etika korlátai között történő vagyonszerzést. Tudjuk, hogy jólétünk egyik fontos értékmérője a pénz, és annak fáradságos megszerzését követően még fontosabb, hogy azt megőrizzük, gyarapítsuk.A zsidóság több évszázados kitaszítottságában kényszerült rá arra, hogy a pénzzel kapcsolatos – számukra nem tiltott – tevékenységeket végezzen. Ma sokak - zsidók és nem zsidók által elismert tény – hogy tapasztalatunk a pénz kezelésében, megőrzésében egyedülálló. Mindezekről kérdeztük Radó Ákost a Bank Hapoalim magyarországi képviselet vezetőjét.

- Mikor alapították Izrael egyik legpatinásabb bankját?
- 1921-ben, az akkori Palesztinában. A Bank Hapoalimot, szándékuk szerint az ott fokozatosan megtelepedő/visszatelepedő zsidóság számára hozták létre ezzel kívánták a hagyományos banki szolgáltatásokat nyújtani. Mára a Hapoalim bankcsoport Izrael legnagyobb pénzügyi szolgáltatójává vált és közel fél évszázada a kiváló izraeli banki szolgáltatások egy részét a világon igen sok helyen élvezhetik zsidók és nem zsidók egyaránt. Ezek közül is kiemelkedik a magánbankári tevékenység, amely Izraelen kívül számos, a Hapoalim által alapított bankban is elérhető: Svájcban, Singapore-ban, az USA-ban, Angliában és Jersey-n.

Ezen bankok segítője a széleskörű képviseleti hálózat, melynek magyar irodája immár hat éve – dr. Radó Ákos, a több évtizedes banki tapasztalatokkal rendelkező bankszakember vezetésével – informálja a hazai érdeklődőket a magánbankári szolgáltatásokról. (Dr. Radó Ákos a B’nai B’rith Budapest Páholy korábbi elnöke, jelenlegi Kincstárnoka és a szeptemberben megnyíló Izraeli Kulturális Intézet Alapítvány magyar társelnöke)

- Mi az, ami megkülönbözteti Önöket másoktól?
- Az elmúlt 6 év tapasztalata alapján a bank magyar ügyfelei a hagyományosan megbízhatónak tekintett svájci banki szolgáltatásokat részesítik előnyben, és a Svájcban dolgozó izraeli bankárok saját tradicionális hagyományainkat ötvözik a több évszázados svájci banki tapasztalatokkal. Az állandóan változó gazdasági környezetben az állandóság és a konzervatív befektetési politika a legfontosabb horgonyok. A bank igyekszik megóvni ügyfeleit az irreális optimizmustól, mert ez vezet a legtöbb esetben a veszélyes kockázatokhoz. Liberális paternalista szemléletünk szerint minden lehetséges megoldást felvázolunk, és természetesen az ügyfélé a döntés joga, de e liberális felfogást azzal egészítjük ki, - és ez paternalizmusunk jellemzője – hogy megpróbálunk rámutatni, melyek azok a befektetések amelyek ügyfeleink érdekeit a legjobban szolgálják. Ez a finom ösztökélés általában sikert hoz, és mind ügyfeleink, mind a bank nyugodtan aludhat, a nehezen megszerzett gazdagság nem fog eltűnni. Mindannyian tudjuk, a veszteséget sokkal nehezebben viseljük el, és kár minimális előnyökért egy egész élet munkáját kockáztatni. Azt sem szabd elfelejteni, hogy sokkal bátrabban kockáztatunk, ha az nem saját tevékenységünkből, hanem a tőzsdén megszerzett nyereségünkből történik. Ilyenkor óvatos bankáraink mindig azt javasolják az ügyfeleknek, hogy az így képződött nyereséget vagy annak egy részét továbbra is konzervatívan kezeljék az ügyfelek, tekintsék azt sajátjuknak.

- A magánbankári területen vélhetően éles verseny van, mit érzékelnek Önök ebből?
- A zsidó vallás támogatja a szabad versenyt az üzleti életben, hiszen ez kedvezőbb feltételeket, jobb minőséget teremt. (Zárójelben azért azt is érdemes megjegyezni, hogy a háláchá óva int az etikátlan versenytől, mivel ez mások pénzvesztéséhez vezethet.) Soha nem féltem a konkurenciától, sőt, mindig igyekeztem ellesni, mit csinálnak versenytársaink, hiszen ezekből sokat lehet tanulni, és hibáinkat kijavíthatjuk. (Az életben sokszor sajnos nincs idő a tévedésre, végleg elveszíthetjük a nehezen megszerzett lehetőséget)
Bizonyos vagyok benne, a Bank Hapoalim nagyon sok tekintetben mást kínál, mind választékban, mind minőségben mind a befektetések filozófiájában, mint a hazai versenytársak. És ahogy anyagi helyzetünk változik, úgy változnak igényeink is: egyre szélesebb körben tekintjük át lehetőségeinket, és mind több és több befektetési lehetőséggel élünk. Aki a Bank Hapoalim „úri, mérték utáni szabóság” szolgáltatásait választja, bizton nem fog csalódni.

- Végezetül nem állom meg a kérdést: hogyan látja Magyarország helyzetét és az euró bevezetésének jövőjét?
- Sajnálatos módon - néhány rövidebb-hosszabb periódustól eltekintve – az elmúlt száz évben Magyarországnak nem sikerült közelednie a nyugat-európai fejlettségi színvonalhoz, és ennek a kilátásai most még kevésbé kedvezőek. Csatlakozásunk az Európai Unióhoz ezt a gondot nem fogja megoldani, ebben nagyobb részben csak mi magunk tudunk segíteni. Az euró bevezetése néhányéves távlatban minden bizonnyal segítségünkre lehet abban, hogy felzárkózásunkat valamelyest felgyorsíthassuk.

Szerző: Pálmai Tamás
zsido.com


  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Anyagi jólétünk izraeli segítője – a Bank Hapoalim Magyarországon" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu