Szia Vendég! (5784 Ádár I 20)

Elie Wiesel hatvan év után Budapesten
2009. november 11. szerda, 10:47
Kategória: Kultúra
    

A magyar származású Holokauszt túlélő, Elie Wiesel, béke Nobel díjas, világhírű író, a Holocaust óta először érkezik hivatalos látogatásra Budapestre, 2009. december 9-én.


A magyar származású Holokauszt túlélő, Elie Wiesel, béke Nobel díjas, világhírű író, a Holocaust óta először érkezik hivatalos látogatásra Budapestre, 2009. december 9-én.
Wiesel, Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának meghívását fogadta el abból az apropóból, hogy a zsidó tudományok és kultúra ismeretterjesztésében, a zsidó közösségi élet rendszerváltozás utáni újjáélesztésében nagy érdemeket szerzett Chábád Lubavics mozgalom hazánkban idén ünnepli 20. születésnapját. Itt tartózkodásának két fő programpontja:

„Magyar-zsidó együttélés” – szimpózium a Parlamentben

Az emberi jogok és a világbéke elkötelezett 81 éves harcosának budapesti látogatása, természetesen túlmutat a zsidó közösség számára hordozott jelentőségén. Az EMIH által szervezett budapesti látogatás alkalmával az író igyekszik eljutatni üzenetét a döntéshozó politikai vezetéshez és a magyar társadalom egészéhez is. Budapesti tartózkodása során a Magyar Országgyűlés Emberijogi, kisebbségi, civil - és vallásügyi bizottsága, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös szervezésében díszvendége és központi előadója lesz a „Magyar-zsidó együttélés a közös jövőért” konferenciának, ahol a hitközségek vezetőin túl többek közt felszólal Kányádi Sándor, Kossuth díjas magyar költő, és köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök. Ittléte alatt külön találkozik hazai egyházi vezetőkkel, előadást tart a Hetek klubjában, találkozik továbbá Sólyom László államelnökkel, Bajnai Gordon miniszterelnökkel, a magyar Holocaust túlélők egy csoportjával, a sajtó képviselőivel és ellátogat a budapesti Holokauszt Emlékközpontba.

Díszvacsora Elie Wiesel tiszteletére

December 9-én Wiesel a Chábád Lubavics Alapítvány tiszteletére rendezett jótékonysági vacsora díszvendége lesz, ahol előadást is tart. A díszvacsora házigazdája: Vitray Tamás. Az est vendégei lesznek többek között: Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke, Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövetasszonya, Jeffrey Levine, az Amerikai Nagykövetség ügyvivője, Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budapesti nagykövetasszonya és a magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségei. Az esten fellép: Vásáry Tamás, Kossuth díjas zongoraművész és Érdi Tamás, zongoraművész.
Wiesel, egyes szóbeszédek szerint a múltban nem fogadta el magyar állami vezetők invitálását, most mégis hazánkba látogat, ugyanis a 20. század egyik legjelentősebb zsidó szellemi vezetőjét, a világméretű lubavicsi mozgalom fejét, az 1994-ben elhunyt Menachem M. Schneershon rabbit egyik szellemi mentorának tekinti, és a lubavicsi mozgalom munkáját úgy Magyarországon, mint külföldön figyelemmel kíséri és támogatja.

Elie Wiesel, 1928. szeptember 30-án Máramarosszigeten született, ortodox hászid zsidó családban. Édesapja Magyarországról származott, ezért anyanyelve a jiddis mellett, magyarul is beszél. Hagyományos ortodox, héder és jesiva nevelésben részesült. Tizenöt évesen családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan a monowitzi, majd a buchenwaldi táborba került. Szülei és hatéves húga nem élték túl a borzalmakat.

1948-tól a Sorbonne-on filozófiát tanult, majd újságíróként dolgozott. A Párizsban eltöltött évek alatt kezdett el könyveket írni. Esszéi, novellái és drámái elsősorban az európai zsidóság kiirtásáról szóltak. Ő használta először – mai értelemben – a holokauszt kifejezést.

1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint „az egyik legfontosabb vezéralak és szellemi vezető azokban az időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet rányomta bélyegét a világ arculatára.” Nem sokkal ezután feleségével megalapították az Elie Wiesel Alapítványt az Emberiségért, amelynek a mai napig elnöke. Őt tartják a holokauszt történetének egyik legismertebb szakértőjének. 1978 és 1986 között a nemzetközi holokauszt-emlékbizottság elnöke volt. Napjainkban is fő feladatának tekinti a fajgyűlölet elleni küzdelmet.

Közel negyven könyvet írt, amelyből több magyarul is megjelent: Az éjszaka (1956), A hajnal (1961), Az eskü (1973), Egy meggyilkolt zsidó költő testamentuma (1980), Minden folyó a tengerbe siet (1995).

EMIH Sajtóközlemény


  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Elie Wiesel hatvan év után Budapesten" | Belépés/Regisztráció | 2 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Elie Wiesel hatvan év után Budapesten (Értékelés: 1)
Szerző: efraim [13335] Dátum: 2009. november 11. szerda, 12:20
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Kiváló alkalom tisztázni vele egy kényes kérdést, amin hónapokig lovagolt a szélsőjobb média. Néhány dolog. egy másik irás Grüner bácsiról: http://www.truthforever.com/savethemales_ca%20-%20Elie%20Wiesel%20Stole%20Book%20&%20Identity%20Says%20Survivor.htm érdekes részletek. Eszerint Wiesel jiddish-ül irta első Páirzsban megjelent könyvét! - a magyar wikipedia szerint jiddish az anyanyelve! Elie Wiesel's book "Night" is " 87% a word-for-word plagiarism" of a Yiddish book by Gruner's friend Lazar Wiesel published in Paris in 1956 entitled "... Un di velt hot geshvign," ("The Silence of the World.") Miklós bá szerint Wiesel 31 éves volt 44-ben, ő meg 15 éves. In 1944, Lazar Wiesel, 31, befriended the 15-year- old Gruner in Auschwitz and saved his life more than once. Szerintem itt van a kutya elásva! Hiszen a wikipedia szerint Elie 15 éves volt 44-ben !!! azaz egy idős Grüner-rel! Mintha eredeti gyanúm, feltevésem lenne helytálló: Miklós bá összekevert valakit, vagy valamit. (esetleg, ő az imposztor?) Aztán az élete is elég furcsa: Gruner is publishing a book entitled "Stolen Identity A-7713" in 16 languages and intends to use the proceeds to help his fellow survivors. After the war, Gruner went to Australia and became a successful painter and sculptor. He speaks English with an Australian accent. In 1962, he joined his sister in Sweden where he still lives. He did well manufacturing Hungarian sausages but was put out of business after he exposed Swedish complicity in the holocaust. He married and his wife passed away five years ago. 1945 után Australiaba ment, 62-ben 32 éves korában Svédországba ment. Eszerint 15-32 éves koráig sikeres festő és szobrász volt Australiaban. Majd - hirtelen - "szakmát váltott" és magyar kolbászt gyártott Svédországban, de ez befuccsolt, miután feszegette a svédek szerepét a Holocaustban. Szóval, ez a pali - szerintem -, NEM "tiszta".!!! A wikipedia MINDEN nyelven 1928-as születésűnek irja Wieselt, tehát egyidős Miklós bá-val !!! - és nem 16 évvel idősebb, mint azt Grüner úr állítja! Ami viszont érdekes, *csak* a magyar nyelvű wiki említi ezt a Grüner-story-t !!!! http://hu.wikipedia.org/wiki/Elie_Wiesel Ebben az ügyben már fordultam a cfáti múzeumhoz, hogy hátha tudják azoknak a holocaust túlélőknek a cimét, vagy telefonját, akikkel Grüner Miklós Izraelben találkozott. Választ nem kaptam. Grüner Miklós sem válaszolt a levelemre. Ő most Svédországban él. Jobb lenne tehát az igazságot Elie Wieseltől hallani, hogy megcáfolható legyen a Kurucinfo és a többi szennylap hazugsága.Re: Elie Wiesel hatvan év után Budapesten (Értékelés: 1)
Szerző: CarpeDiem [14304] Dátum: 2009. november 11. szerda, 16:29
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
A közleményben hibásan szerepel a vacsora díszvendégei között Mádl Ferenc, mint a Magyar Köztársaság elnöke, mert a JELENLEGI ELNÖK Sólyom László, tehát vagy ő lesz ott, vagy Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság VOLT elnöke, esetleg mindketten. Ez utóbbi esetben (kellemesen) meg lennék lepve.


Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu