Szia Vendég! (5783 Niszán 2)

Elhunyt Jean-Marie Lustiger
2007. augusztus 07. kedd, 09:17
Kategória: Zsidó témák
    

Nyolcvanéves korában vasárnap Párizsban elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek - közölte a francia elnöki hivatal.

2006 októberében a bíboros maga jelentette be a párizsi papságnak, hogy "súlyos betegségben szenved, amelynek a kezelését megkezdték".

A francia katolikus egyház egyik legbefolyásosabb személyisége 1926. szeptember 17-én született Aaron Lustiger néven Párizsban lengyel zsidó bevándorló családban. Édesanyja az auschwitzi náci haláltáborban halt meg.

1940-ben vette fel a kereszténységet és a Jean-Marie keresztnevet. 1954-ben szentelték pappá, a párizsi Sorbonne egyetem és a főiskolák, majd a Sainte-Jeanne de Chantal parókia lelkésze lett. II. János Pál pápa 1981-ben nevezte ki Párizs érsekévé. Ezt a tisztséget 2005-ig töltötte be, amikor 78 éves korában lemondott. 1983-ban lett bíboros. Számos hittani mű szerzője volt. 1995-ben a Francia Akadémia tagjává választották. Utolsó nyilvános megjelenése az akadémián volt május 31-én, amikor elbúcsúzott a "halhatatlanoktól". "Engem nem látnak többé" - mondta akkor.


  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Elhunyt Jean-Marie Lustiger" | Belépés/Regisztráció | 3 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Elhunyt Jean-Marie Lustiger (Értékelés: 1)
Szerző: sandor53 [6322] Dátum: 2007. október 10. szerda, 12:18
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Béke poraira. Kár, hogy kitért, feladta elődeinek hagyományait.Re: Elhunyt Jean-Marie Lustiger (Értékelés: 1)
Szerző: patrovitstibor [8679] Dátum: 2007. október 13. szombat, 20:00
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Tisztelettel búcsuzunk és örzünk! Talán úgy van ,hogy nagy emberekről csak nagy emberek véleménye hiteles,de mégis engedtessék meg egy gondolat.mégpediglen,hogy a nagyok és igazak velünk maradnak örökké bármilyen ember csinálta hitvallás szabdalja szét a lalkeket ,amalyet kulönféle mindenhatóval ilyen-olyan módon leigazoltatni próbálkozik ez az agyafurt élőlény aki többnek gondolja magát mint amely helyet elfoglalja az ..egy és minden.. teremtő világában. Mint a házunk lépcsőjének oldalán a fogozkodó kapaszkodó korlátot úgy cifrázzuk ösidők óta a hivallásokat különféle istenekről. !!! AZ IGAZAKTÓL EGYFORMÁN KELL BÚCSUZNI ÉS ŐRIZNI LÁNGJUKAT !!!!! tisztelettel: arvid Pátrovits TiborRe: Elhunyt Jean-Marie Lustiger (Értékelés: 1)
Szerző: patrovitstibor [8679] Dátum: 2007. október 13. szombat, 20:03
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Tisztelettel búcsuzunk és örzünk! Talán úgy van ,hogy nagy emberekről csak nagy emberek véleménye hiteles,de mégis engedtessék meg egy gondolat.mégpediglen,hogy a nagyok és igazak velünk maradnak örökké bármilyen ember csinálta hitvallás szabdalja szét a lalkeket ,amalyet kulönféle mindenhatóval ilyen-olyan módon leigazoltatni próbálkozik ez az agyafurt élőlény aki többnek gondolja magát mint amely helyet elfoglalja az ..egy és minden.. teremtő világában. Mint a házunk lépcsőjének oldalán a fogozkodó kapaszkodó korlátot úgy cifrázzuk ösidők óta a hivallásokat különféle istenekről. !!! AZ IGAZAKTÓL EGYFORMÁN KELL BÚCSUZNI ÉS ŐRIZNI LÁNGJUKAT !!!!! tisztelettel: arvid Pátrovits Tibor


Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu