Szia Vendég! (5784 Tisri 13)28. AgnesGartner [12847] - Kitchener, Kanada
2009.02.02.


A JMPointosok a nagyvilágból című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost és a helyi zsidó közösséget, ahol élnek. Minden héten egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Tel Avivtól New Yorkig minden JMPoint-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, hogy betekintést nyerhessünk az adott város és ország hétköznapjaiba, zsidó közösségének életébe. Ezen a héten AgnesGartner [12847] válaszol Kitchener városból.


Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Kitchener Torontótól 100 km nyugat felé. 3 város együtt. KITCHENER-WATERLOO és CAMBRIGE kb. 500.000 lakos. Nem sok zsidó él itt. 3 zsinagóga van. Konzervatív, reform, és most indult Lubovics. A gyerekekkel a konzervatívba jártunk, mióta felnőttek azóta az ünnepekre bejárunk Torontóba. 22 éve élünk itt. 5 évig voltunk EDMONTON /ALBERTA/-ban. 1981-ben érkeztünk. Húgom és a férje testvére már ott éltek. Mikor a sógorom mint háziorvos elköltözött Ontarioba, mi is közelebb akartunk kerülni hozzájuk. KITCHENER nagyon szép és kellemes város. Van minden amire szükség van. Nem kell bemenni Torontóba. Élvezzük hogy csendes nyugalmas, nem hiányzik a nagyvárosi forgalom és zaj.

Mit érdemes tudni a helyi zsidó közösségről?
Mint írtam, 3 KÖZÖSSÉG van. Meglepően a szokások nagyon hasonlóak a magyarokra. Legtöbb lengyel vagy orosz származású. 2 egyetem van, ahol van saját klub, ott tudnak ismerkedni.

Mikor, hogyan és honnan vetődtél oda ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Mikor a húgom és férje elmentek 1979-ben, mert teljes kilátástalan volt a lakáshoz jutásuk és jövőjük, mint orvos és építőmérnök friss diplomával, mi is úgy döntöttünk hogy utánuk megyünk. Hosszú huzavona többszörös visszautasítás után azzal a feltétellel hogy mindent otthagyunk, 1981-ben Rómában kötöttünk ki, ahol a amerikai zsidó szervezet segítségével október 11-én érkeztünk EDMONTONBA. Sok segítséget kaptunk az államtól és a zsidóktól is. Gyerekek zsidó iskolába jártak, ahol megtanultak olyan fontos dolgokat amit mi a kommunizmus alatt nem tudtunk megtanulni mint zsidók. Egyébként nehéz volt. Nyelvet nem tudtuk, a diplomát nem fogatták el. Vissza kellett menni az iskolába újat vagy hasonlót tanulni. Gyerekek hamar beilleszkedtek. Férjemnek sikerült visszakerülni amit Magyarországon csinált, én kitanultam nővérnek hisz mindig az egészségügyben dolgoztam.

Miben jobb vagy rosszabb a hely ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Én szeretem Kanadát .Hazámnak tekintem. Minden nap hálát adok az istennek hogy elhoztam a gyerekeimet, akikre jobb jövő vár. Nekünk nehéz volt 34 éves korban kezdeni egy új életet .De megérte mert a gyerekeimnek most jobb. Igaz hogy tehetségesek, de a rokon és ismerős gyerekek is otthon és sajnos nehezebb az előrejutás. Szülői segítség kell. Az én 2 fiam megáll a lábán segítség nélkül, ez a legnagyobb különbség amit én látok.

Mi hiányzik Magyarországról?
Ez volt életem legjobb döntése. Nem bántam meg. Hogy 1981-ben eljöttünk, abban fontos szerepe volt ami történt a 2 fiammal akik 3 és 5 évesek voltak. Az utcában a gyerekek ugyanolyan korúak kiabáltak utánuk "sárga csillag van a hátadon" és az egyik szomszéd jött hozzám mondani ő nem bánja hogy az ő fia játszik az enyémmel. Ez volt az utolsó lökés elmenni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan, ahol most laksz?
Mivel közel állok nyugdíjhoz, ha nyugdíjba leszünk, lehet hogy eladjuk a házat, és mivel egyik fiam Atlantában, Amerikában él, ott lennénk 6 hónapot és itt hatot. Itt cserélni helyet ahol laksz megszokott és nem okoz különösebb megrázkódtatást vagy hiányt.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A statisztikát nem ismerem. Itt is van minden, ha van jó szakmád jól keresel ha nincs és keveset keresel nehezen élsz. Színház drága, 100 dollár egy jegy, meg kell gondolni. Utazás pénz kérdése, mi két évben egyszer megyünk egy komolyabb útra. Kisebb utazások rokonlátogatás gyakrabban. Házat szeretnek cserélni itt sokan, gyakran, de nem mindenki.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva, és miről beszélgettek mostanában?
A mindennapi élet hasonló. Reggel felkelünk, megyünk dolgozni. Este vacsorát készítünk, nyáron kimegyünk a kertbe, kutyát sétáltatok.Olvasunk, ügyeket intézünk, stb. Hétvégén találkozunk rokonokkal barátokkal stb. Politika nem olyan zajos itt, nem idegeskedünk rajta. Az élet itt sokkal nyugalmasabb. Különösen a pesti zsidóellenes tüntetések nem megnyugtatóak, itt ilyen durva tüntetés egy vallási csoport ellen nem lenne megengedve.

Van valamilyen jellegzetes zsidó étel felétek?
Nincs. De van nekem Amerikából, a fiam anyósa irt egy passover szakácskönyvet.

Milyen érdekes zsidó közösségi esemény történt mostanában?
Az új zsinagóga nyílt WATERLOO-ban az egyetem mellett. Próbálják összefogni a helyi zsidókat és segíteni az új egyetemistákon akik más városból jöttek.

Menyire összetartó a zsidó közösség?
Nem tudom, mert a rokonokkal barátokkal Torontoba megyünk ünnepekre.

Tudod esetleg, hogy hogyan szoktak ismerkedni a helyi zsidó fiatalok (és kevésbé fiatalok)?
Az egyetemi klubokban, vagy zsidó ismerkedési oldalakon. Az én fiam is úgy ismerte meg a feleségét. És többet ismerek akik így ismerkedtek.

Milyen az ottani hozzáállás a zsidókhoz? Vannak esetleg biztonsági problémák?
Nincs biztonsági probléma. Az emberek nagy része tiszteletben tartja a másik vallását. A magyarok a legrosszabbak.

Hogyan viszonyulsz a zsidóságodhoz, identitásodhoz amióta elköltöztél Magyarországról?
Gyerekkoromban nem tartottuk, de tudtuk hova tartozunk. Mikor megismertem a férjemet, az ő családjában tanultam meg a szokásokat. Mivel én nem tudtam gyerekeket megtanítani, itt zsidó iskolába jártak és ez rányomja a bélyegét az életükre, de nem vallásosak.

Végállomás az az ország ahol most élsz? Tovább mész más országba, vagy visszajössz esetleg Magyarországra?
Nem megyek vissza. Mint már írtam Amerika és Kanada között osztom meg időmet.

Előző interjú Következő interjú

Hozzászólások (3 db)


1. Válassz földrészt:
Ausztrália Afrika Ázsia Európa Dél-Amerika Észak-Amerika
2. Válassz várost:  
 E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló
Nincs kép az albumban:

Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7449 nő | 6709 férfi

Legutóbb regisztrált:
galla [21089]


Jelenleg 9 vendég és 9 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2023. JMPoint.hu