A csukát, ha megtisztítottuk, a nyakánál kereken vágjuk. Ujjunkkal a bőrét a hústól leválasszuk és ugy végig egészben lehúzzuk. A halnak a belső részét kiveszszük, lemossuk, egy kevés cukorral vegyitett sóval besózzuk. így egy óra hosszáig állni hagyjuk. Ha ez megvan, a húst a csontjairól letisztítjuk és husőrlőn átőröljük, hogy ne maradjon szálkásan. Deszkán egy hagymát nagyon apróra vágunk, hozzáadunk egy fél sárgarépát, ugyanannyi petrezselymet, kevés zellert, egy nagyon kevés tormát hozzáreszelni. Két egész tojást, két tojás fehérjét összekeverni és késsel olyan finomra vagdalni, mig egész pépes lesz. Hozzáadunk fél kávéskanál csipős borsot, ha a hal húsától nem elég sós, egy kevés sót, egy-két kockacukrot, nagyon jól összekeverni és ezzel a hal bőrét teletölteni. A megmaradt húst vekni alakba gömbölyiteni, vizes kézzel lesimítani és a hal mellé tenni. A lábos aljára hagymát, mindenféle zöldséget teszünk. Hideg vizzel feltölteni, hogy a halat ellepje. Fedő alatt egy órát főzni. Főzés közben a lábost kissé megforgatva megrázni, mielőtt levesszük, a levébe két-három kockacukrot, borsot és paprikát teszünk, hogy kellemes ize legyen.
Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)