Szia Vendég! (5777 Ádár I 26)

Azta, Pasta! Nyári kuglik és néhány tipp a Pasta specialista sztárséfektől
2011. augusztus 31. szerda, 09:09
Kategória: Zsidó konyha
    

Végre itt a nyár! Néha borongósan, néha forrón, de a zöldségpultok roskadásig teltek a hazai idény zöldségekkel és gyümölcsökkel. Meleg időben pedig szívesen fogyasztunk könnyen és gyorsan elkészíthető salátákat és tésztákat.



Az askenáz zsidó konyhát inkább az édeskés, nehéz ételek jellemzik, amik a téli időszakban kellemesen feltöltik energiával az embereket. Az egyik ilyen ünnepi ételféleség a Szombat déli sólet mellett feltálalt Kugli. A Kugli nevét van, aki a német kugel, vagyis gömb, van, aki a jiddis vagy héber kerek szóból vezeti le. A név is sugallja, hogy a manapság kockákban feltálalt kuglikat eredetileg kerek sütőformákban sütötték. Az első recepteket a 13. századból származtatják, valószínűleg a sóletnél fiatalabb, sőt eredetileg a sóletben sütötték. A 19. századtól viszont már olyan receptekkel találkozunk, ahol külön agyagedényekben sütik a kuglikat. Nem csak a forma, hanem a receptek is változtak, eredetileg a kuglik kenyér vagy zsemle alapúak voltak, majd megjelentek a krumpli és a rizs kuglik is. A sós kuglikon kívül hagyományosak az édes kuglik is, amelyek a desszert szerepét is betölthetik. Ma már sokféle formában és ízben sütik a kuglikat: lehetnek édesek és sósak vagy pikánsak, húsosak és zöldségesek is. A nyári időszakban érdemes a kuglik mediterrán konyhák hatását is magán hordozó spagettis és cérnametéltes változatát készíteni.

Tésztás alma kugli

Hozzávalók:

    1 csomag széles metélt vagy spagetti
    4-5 darab Golden alma lereszelve
    4-5 evőkanál cukor (vagy más édesítőszer)
    2 kiskanál fahéj
    3-4 tojás

A tésztát majdnem készre főzzük sós vízben és kéz melegre hűtjük. A tojást összekeverjük a többi hozzávalóval, majd a tésztával. Adhatunk hozzá mazsolát, ízesíthetjük citrommal is. Magas serpenyőbe öntjük a keveréket és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hidegen is tálalható.

Jeruzsálemi kugli

Hozzávalók:

    400 gramm vékony tészta
    4 tojás
    1 pohár cukor
    1 pohár olaj
    3 evőkanál őrölt bors
    1 kávéskanál só

Felforralunk 3 liter vizet 1 kávéskanál sóval. Betesszük a tésztát a vízbe és 7-8 percig főzzük. Leszűrjük a tésztát és lemossuk hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze.

Összekeverjük a tésztát, a tojásokkal és hozzáadjuk a cukrot, olajat, borsot és a sót. A keveréket betöltjük egy 3-4 literes magas tepsibe. Érdemes betakarni a tetejét sütőpapírral hogy ne égjen le. Előmelegített, közepes hőmérsékletű (180 C fokos) sütőben 20 percig sütjük, és melegen tálaljuk.


A nyáresti vacsorák kedvelt, könnyen elkészíthető fogásai a Pasta-k. A Pasta egyébként egy gyűjtőnév, ami eredetileg olasz száraztésztából és szószból készülő étel. Nem tepsiben készülnek, mint a kuglik, hanem serpenyőben. Íme, néhány tanács Mark Landnertől és Andrew Carmellinitől, két New York-i sztárséftől, vagyis:

Hogyan csináljuk a világ legjobb Pasta-ját?

Az első, hogy serpenyőben készítsük és nem fazékban! Legjobb például a 30 cm átmérőjű, magas falú serpenyő, mivel ebbe a serpenyőbe kerül a félig kész szószba a félig kész tészta és készül el a tűz felett rázogatva vagy keverve.

A második, hogy a legjobb szósz házilag frissen készül. A legbonyolultabb Pasta szósz elkészítése elvileg 20 perc, ezért érdemesebb az üveges szósz helyett a saját készítésűt kipróbálni. Főleg nyáron, amikor a jó minőségű és finom alapanyagokból való főzés igazi sikerélmény.

A harmadik, hogy a tésztafőző vizet ne dobjuk ki. A tésztafőző víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tenger, vagyis 2,5 dl-ként 1 evőkanál sót kell tenni a vízbe. A lobogó sós vízbe kerül a tészta, újraforrás után 2-3 percig főzzük. A félig kész tészta átkerül a félkész szószt tartalmazó serpenyőbe. A szószt pedig a levesporos vizek helyett a tészta főzővizével hígítsuk. Ez az egyik titkos hozzátevője a jó olasz tésztáknak, a zavarosnak tűnő víz ugyanis sok keményítőt tartalmaz.

Egy egyszerű Pasta (párve recept)

Hozzávalók:

    1-2 vöröshagyma apróra vágva
    2-3 aprított fokhagymagerezd
    2-3 apróra vágott közepes paradicsom
    0,6 dl vékonyra vágott gomba
    0,6 dl vékonyra vágott Oliva bogyó
    0,6 dl barna cukor vagy más édesítőszer
    0,6 dl sűrített paradicsom
    1 teáskanál só
    Oliva olaj
    50 dkg (1 csomag) spagetti vagy más tészta
    3 evőkanál tészta főzővíz

A felhevített olíva olajban megpároljuk a hagymákat, majd tovább pároljuk keverés közben a többi hozzávalóval.Ez után nagylángon, szintén keverés közben, a hozzáadott spagettivel vagy más tésztával további öt percig főzzük.

Orecchiette karamellizált hagymával, cukorborsóval és rikotta sajttal (tejes)

Hozzávalók:

    2 evőkanál Oliva olaj
    9,5 dl apróra vágott vöröshagyma
    50 dkg cukorborsó, 1 cm-es darabokra vágva
    50 dkg kagyló tészta vagy orecchiette (kis fül alakú tészta)
    1,2 dl rikotta típusú sajt
    0,6 dl friss aprított bazsalikom levelek
    1,5 teáskanál reszelt citromhéj

Egy nagy serpenyőben forró olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd kislángon további 10-15 perc alatt sötét aranyszínűre pároljuk. A hagyma háromnegyedét félre tesszük egy tálba, a maradék hagymához hozzátesszük a felvágott cukorborsót, melyet roppanósra sütünk 3 perc alatt. Levesszük a serpenyőt a tűzről és hozzákezdünk a tészta főzésének egy nagy lábosban (2,5 dl-ként egy evőkanál sóval), és félkészre főzzük. A serpenyőben lévő hagymához tesszük a tésztát és 1,2 dl-t a tészta főzővizéből. Nagy lángon fél percig főzzük, majd kis lángon hevítve és állandó keverés mellett hozzáadjuk a rikottát, a bazsalikomleveleket, citromhéjat és annyi tészta főzőlevet, amennyit a szósz és a tészta megkíván. Sóval és borsóval ízesítjük, koktélparadicsommal tálaljuk. A cukorborsó helyettesíthető brokkolival vagy cukkinival is.

Jó étvágyat!

Kürti Adrienn

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg a Lativ Kolel által kiadott Forrás című időszakos magazinban.


  

Belépés
E-mail

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Azta, Pasta! Nyári kuglik és néhány tipp a Pasta specialista sztárséfektől" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu