Szia Vendég! (5777 Ádár I 26)
Előételek | Levesek | Húsételek | Halak | Köretek | Főzelékek | Mártások | Saláták
Egytálételek | Húspótlók | Tésztafélék | Édességek | Kompótok | Ünnepi ételek

Köretek

Ambrózia - marokkói gyümölcssaláta
Parve (semleges) étel, Szombat
Köretek, Ünnepi ételek
Beküldte: mouss [2797]

Hozzávalók: 3 hámozott, édes alma
3 narancs
3 hámozott, édes körte
2 banán
1 csésze édes vörös bor
1 csésze reszelt kókuszdió

A meghéjazott és magtalanított almákat és körtéket vékony szeletekre vágunk. A lefejtjük a narancs gerezdjeit védő hámot is majd vékonyan felszeleteljük a banánokkal együtt.

Az egészet rétegesen egy nagy üvegedénybe pakoljuk úgy, hogy legfelül a narancs legyen. Az egészet megöntözzük borral, és megszórjuk a kókusszal.

Chremzli
Parve (semleges) étel
Köretek
Beküldte: posalaki [7146]

Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya

4 nyers tojás

liszt - amennyit a tészta felvesz

olaj a sütéshez

só, kevés fekete bors


A kifőtt krumplit megtörjük és a tojásokkal elkeverjük, ízesítjük, és annyi lisztet szórunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne érje el a kenyértészta sűrűségét. Pogácsa méretű és alakú lepénykéket a forró olajon, mindkét oldalukkal pirosra sütjük.

Igazi zsidó étek! Ajánlom mellé a gyümölcsből készített szószt! Egres-, alma- vagy egyéb szezonális gyümölcsből készíthetjük ugyancsak tojással, így minden étkezéshez alkalmazhatjuk!

Cimesz: sárgarépa és almás sárgarépás Ros Hásánára
Parve (semleges) étel, Ros Hásáná - Új év
Köretek, Ünnepi ételek
Beküldte: Nyuszika [397]

Hozzávalók:

Sárgarépa cimesz:

Hozzávalók:
4 szál sárgarépa,
2 közepes burgonya,
l citrom héja,
fél csésze cukor,
fahéj, só, bors.

Sárgarépa-alma cimesz:

Hozzávalók:
4 csésze reszelt sárgarépa,
1 csésze reszelt alma,
1 evőkanál búzadara,
3 evőkanál olaj,
fél csésze víz,
só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Libazsírral még finomabb (olaj helyett)!


Sárgarépa cimesz:

A sárgarépát lereszeljük, a burgonyát kockára vágjuk, kevés vízzel, a citromhéjjal főni tesszük. Nagyon gyenge tűzön közel két órán át főzzük. Régen a sütőben készítették, szintén enyhe tűzön, hosszú ideig.

Sárgarépa-alma cimesz:

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Közel két órán át főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

Forrás: www.zsido.hu

Kremzli
Húsos étel, Pészáh
Köretek, Ünnepi ételek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: 3 tojás
2 evőkanál libazsír
kevés cukor
fahéj
4 evőkanál darált dió
reszelt citromhéj
kb. 10 evőkanál maceszdara.

A tojást, a zsírt a darált diót felverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a maceszlisztet. Kis cipókat formálunk, majd forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Készíthetjük sósan is, a fűszerek helyett sót, borsot, kevés gyömbért, esetleg reszelt hagymát, tört főtt krumplit is adhatunk hozzá.

Krumpli kugli
Parve (semleges) étel
Köretek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: 10 nagy krumpli
1 répa
1 hagyma
5 tojás
3/4-1 teáskanál só

A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük. A tojásokat a sóval elkeverjük. Az egészet összekeverjük, sütőtálba öntjük, és alacsony hőfokon másfél-két órán át sütjük, míg a teteje aranybarnára sül.

Latkesz peszáchra
Parve (semleges) étel, Pészáh
Köretek, Ünnepi ételek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: Személyenként:
2 tojás
2 evőkanál maceszdara
1 evőkanál olaj
só, bors

A tojást a sóval, borssal, olajjal, villával felverjük, hozzáadjuk a maceszdarát, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk.

Minden egyes lepényt külön kell megsütni.

Rakott krumpli
Tejes étel
Köretek
Beküldte: Agi [5897]

Hozzávalók: 1000 g krumpli, 1 kisebb fej vöröshagyma, 6-7 kemény tojás, 4-5 ek. vaj, 1 pohárnyi tejföl, só

A krumplikat héjában megfőzzük, vékony karikákra vágjuk. A kemény tojásokat is vékony karikákra szeljük. Egy tepsit kikenünk vajjal, beletesszük a krumplikat, majd a tojáskarikákat, erre az apróra vágott vöröshagymát szórjuk, az utolsó réteg krumpli legyen. Tetejét meglocsoljuk vajjal és tejföllel. A sütőben pirosra sütjük.

Vegetáriánus recept Izraelből
Parve (semleges) étel
Köretek
Beküldte: SlomoKohen [11739]

Hozzávalók: olívaolaj
1 db apróra vágott hagyma
20 dkg quinoa
20 dkg zöldbab (tisztítva, félbe vágva vagy harmadolva)
1 padlizsán
2 paradicsom (kockára vágva)
1 csomag mentalevél
1 kisebb zöld erős paprika (apróra vágva)

őrölt római kömény

Vegetáriánus recept Izraelbő

Húsevők figyelmébe is! Különleges köretajánlat!

Padlizsános-zöldbabos quinoa

Előzetesen rövid bevezetés: mi is az a quinoa?

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, a köleshez hasonló méretű fehér magocska. Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető. Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek vagy főételnek is. Receptjeinket érdekesebbé és főleg egészségesebbé tehetjük, ha rizs helyett quinoát használunk. Jó étvágyat!

A hagymát kevés olívaolajban átlátszóra pirítjuk, majd hozzáadjuk a quinoát, összekeverjük a hagymával, majd hozzáadunk 1, 5 csésze (1 csésze = 2,5 dl) vizet és kevés sót.

Fedővel letakarjuk és kb.28 percig főzzük tovább, amíg a quinoa puha lesz, és beszívja az összes vizet. Ezután 2-3 percig sós vízben forraljuk a zöldbabot, majd leszűrjük és csapvízben lemossuk (aki jobban kedveli, puhára is főzheti a zöldbabot, ez ízlés kérdése). A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, majd mikor "izzadni" kezd, lemossuk, kisebb kockákra vágjuk, és az előmelegített olívaolajban minden oldalát megpirítjuk.

A quinoát mély edényben finom mozdulatokkal összekeverjük a zöldbabbal, a padlizsánnal, a paradicsommal, a mentalevéllel és az erős paprikával. Sóval és kevés őrölt római köménnyel fűszerezzük. Hozzáadunk egy kevés olivaolajat, és kedvünk szerint melegen vagy hidegen tálaljuk. Jó étvágyat!



E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló


Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7079 nő | 6429 férfi

Legutóbb regisztrált:
Szigfrid [20008]


Jelenleg 35 vendég és 7 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu