Szia Vendég! (5777 Ádár I 26)
Előételek | Levesek | Húsételek | Halak | Köretek | Főzelékek | Mártások | Saláták
Egytálételek | Húspótlók | Tésztafélék | Édességek | Kompótok | Ünnepi ételek

Levesek

Arany leves vagy Goldzip
Húsos étel, Szombat
Levesek, Ünnepi ételek
Beküldte: Nyuszika [397]

Hozzávalók:

1 tyúk
4 l víz
1 hagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 karalábé
1 zellergumó
1 csomó petrezselyem
kis darab gyömbér
szemes bors.


A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.

Céklaleves pészáchra
Parve (semleges) étel, Pészáh
Levesek, Ünnepi ételek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: 1 kg cékla
1 csésze só
8-10 liter víz
só, bors
2-3 tojás
2 kisebb főtt burgonya

Két héttel az ünnep előtt előveszünk egy peszahi fazekat, belerakjuk a kockára vágott céklát, a sót, felöntjük a vízzel, és meleg helyen savanyítjuk. Használatkor leszűrünk néhány liter levet, sóval, borssal felfőzzük. A levesestálba néhány nyers tojást teszünk, villával felverjük, és a levest folytonos keverés mellett ráöntjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Habgaluska
Parve (semleges) étel
Levesek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - 2 tojás

- gríz

2 tojás fehérjét kemény habnak verünk, a sárgáját kissé eldörzsölve, szintén hozzáadjuk, egy kanál grizes liszttel könnyedén összekeverjük. A levest leszűrjük, ha jól fő, az egészet egybe beleereszteni, egy pár percig fedő alatt főni hagyjuk, megfordítani és még egy-két percig főzni. Tálaláskor kanállal kiszaggatjuk a levesestálba, a levest reáöntjük. Ez az adag négy személyre elég.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)

Húsleves
Húsos étel
Levesek
Beküldte: Gabor [1]

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.

Krótzip vagy káposztaleves, hús nélkül
Parve (semleges) étel
Levesek
Beküldte: Nyuszika [397]

Hozzávalók: 1 kis fej káposzta
1 kávéskanál só
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szitált liszt
1 liter víz

A zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk.Az apróra vágott vöröshagymát beleforgatjuk és kicsit megpároljuk, a káposztát vékonyan szálasra vágjuk, éd vízben puhára főzzük. A káposzta főzőlevéből kevéskét kivéve a rántást simára keverjük, hozzáadjuk a káposztaleveshez. Összeforralva tálaljuk.

A káposztaleves savanyúkáposztából készülő variációját füstölt libával vagy marhával készítik.

Forrás: Herbst-Krausz Zorica: Régi zsidó ételek

Macesz gomboc
Parve (semleges) étel, Pészáh
Levesek, Ünnepi ételek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók:

2 tojas
2 evokanal olaj
1 db fott burgonya
so, bors
reszelt gyomber
macesz liszt, macesz lap


A tojast, 2 evokanal olajat, sot, borsot valamint a reszelt gyombert osszekeverjuk es habosraverjuk. Hozzaadjuk a macesz lisztte. Belekeverunk 1 db. fott tort krumplit (ha huslevest foztunk, fozzuk a levesbe) es 2 db. beaztatott es jol kicsavart macesz lapot.
Osszegyurjuk es annyi macesz lisztet adunk hozza, hogy nokedliteszta surusegu masszat kapjunk. Hutoben kb. 1 orat allni hagyjuk, utana forrasban levo huslevesbe apro gombocokat szaggatunk. Lassu tuznel kb. 20 percig fozzuk, a tuzet lekapcsoljuk es a gombocokat meg kb. 15 percig a levesben hagyjuk, hogy meg puhuljanak. Huslevesben kinaljuk.

Májgaluska leves
Húsos étel
Levesek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - csont

- vegyes zöldségek

- félkiló szárnyas, vagy borjumáj

- hagyma

- petrezselyem

- zsír

- 6 tojás

- só, bors, paprika, liszt, prézli

Csontokból és mindenféle zöldségből egy finom levest főzünk. Félkiló szárnyas, vagy borjumájat — ha nincs marhamáj is megfelel — szenén kissé megsütünk, megdaráljuk, kis nagyon finomra vágott hagymát, zöld petrezselymet, sót, borsot, paprikát, egy evőkanál kemény zsirt, 6 egész tojást, egy evőkanál lisztet és egy kanál prézlit adunk hozzá. Nagyon jól összekeverjük s ha a leves kész, leszűrjük és mikor erősen forr, kanállal kis gombócokat eresztünk bele. Ez az adag 12 személynek elegendő.

Ugyanezt a levest készíthetjük ugy is, hogy májgaluska helyett szépen fölcikkeit karfiolt főzünk bele és egy evőkanál világos rántást adunk hozzá.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)


Meceszgombóc gyorsan
Húsos étel
Levesek
Beküldte: Adrien [12959]

Hozzávalók: 3 tojás,
3 csapott evőkanál zsír
kb. 9 evőkanál maceszdara

bors
őrölt gyömbér

A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt maceszlapból is.

Miso Leves - japán sábeszi étel
Parve (semleges) étel, Szombat
Levesek, Ünnepi ételek
Beküldte: mouss [2797]

Hozzávalók: 3 Tbsps. Miso
1 csésze víz
3 Tbsps. olaj
1 csésze vékony, vékonyra szeletelt sárgarépa
1 csésze aprított káposzta
1 csésze zeller, vékonyra szeletelt
1 csésze hagyma, vékony szeletelt
kevés fokhagyma, törve
1 tsp. frissen reszelt, vagy
1 tsp. porított gyömbér
1 csésze vagdalék petrezselymet
1 csésze vékony szelet gomba és/vagy beáztatott gesztenyék és/vagy bambuszgyökér (választható)
6 csészék víz
3 Tbsps. Tamari szójaszósz
1 csésze vagdalék scallion
1 adag tofu, egy centis szeletekre vágva

Miso levesA misot egy kis edényben áztassuk vízbe, majd tegyük félre.

Alacsony lángon melegítsünk olajat, és pároljuk meg rajta a zöldségeket. Öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a szójaszószt és a misot. Összefűzzük, és melegen, tofuval tálaljuk.

Mit nisht vagy borshts
Húsos étel
Levesek
Beküldte: Nyuszika [397]

Hozzávalók: 3 l víz
1 kg marhahús
1 kg marhacsont
8 db hámozott, reszelt cékla
2 apróra vágott hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál só
3 evőkanál cukor
1 citrom leve
2 tojás.

A húst és a csontot főni tesszük, majd forráskor lehabozzuk. Beleadjuk a reszelt céklát, a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, majd mérsékelt hőfokon, 2 órán át főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, és még fél órát főzzük. A két nyers tojást villával felverjük, s tálalás előtt a forró levesbe öntjük.



Forrás: Magyar Zsidó Honlap

tejfölös burgonya leves
Tejes étel
Levesek
Beküldte: mirjam2 [9865]

Hozzávalók: 4 személyre

0, 50 kg burgonya
1 kévéskanál só
1 szál lestyán/vagy vegeta/
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 babérlevél

A kockára vágott burgonyát puhára fözzük a babérlevéllel és lestyánnal izesitett sos vizben.

Tejfölös liszttel behabarjuk

Ez a leves hidegen is kitünő, hamar elkészül, olcsó és különlegesen finom.

Tejfölös almaleves
Tejes étel
Levesek
Beküldte: Csabi [396]

Hozzávalók: - alma

- 2 tojás

- só, cukor, liszt

A megtisztított almát cikkekre vágjuk, vízben puhára főzzük. Kevés só, cukor jön hozzá. Egy evőkanál lisztet kis vizzel simára dörzsölünk s a megfőtt almához adjuk és ezzel egy kissé főzzük. A levest a tűzről levéve, két egész tojással felhabarjuk, tálalás előtt még[kis tejfölt adunk hozzá.

Forrás:
Ganz Ábrahámné - Kóser Szakácskönyve (1928)

Töltött liba nyak
Húsos étel
Levesek
Beküldte: gelsif [12359]

Hozzávalók: - Hízott libának a leves húsa
- liba nyak bőre a szárnytőtöl a fejig
- mindenféle leves zöldség
- fűszerek

A húst odakészitjük főni majd a felfőtt levest lehabozzuk szép tisztára. Teszünk bele szemes borsot és izlés szerint zöldségfélét lassú tűzön főzzük, ép hogy csak bugyanjon. Elkészitjük a tölteléket mely áll a liba belszervéből és egyéb szeleteléskor kimaradt hús darabkákból melyet apróra vágunk vagy darálunk és összetört pászka darabokkal fűszerekkel keverjük, majd a liba nyakba töltjűkl. Elvarjuk a két nyilást és beletesszük a már félig megfőtt levesbe. Öszefőzzük. A leszűrt levesbe tálaláskor vékony szeletre vágva tányéronként adagoljuk, a zöldséggel egyűtt.

Jó étvágyat!


Töltött libanyak a la Nagyi
Húsos étel
Levesek
Beküldte: kkoves [9876]

Hozzávalók: 4 személyre:

Egy nagyobb bőrös libanyak
3-4 sárgarépa,
1-2 fehérrépa
1 kis fej zeller
kis kelkáposzta
1/2 karalábé
egész feketebors
2 db. közepes vöröshagyma
3 db. zsemle
1 db. tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
kis édes-nemes paprika
kevés olaj, só.

A libanyakról egészben lehúzzuk a bőrt. A nyakból és a zöldségből, egy vöröshagymával és 1 gerezd fokhagymával, kb. 10 szem feketeborssal feltesszük a levest főni.

A zsemléket vízbe áztatjuk, és jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk a kevés olajon megpárolt apróravágott vöröshagymát, beletörjük a gerezd fokhagymát és a felaprított petrezselymet. Ízlés szerint megsózzuk, egy késhegynyi pirospaprikát szórunk hozzá és végül a tojást beleütve egyenletesen összekeverjük.

A nyakbőr egyik végét fehér cérnával összekötjük, az így készített zsákba a tölteléket beletöltjük és a másik végét is összekötjük, majd a forrásban lévő levesbe helyezzük.

A levest kislángon főzzük ezután 1 órát fedő alatt.



E-mail


Jelszó


Még nem vagy a felhasználónk?
Regisztrálj, ingyenes!

hirdetés

143

JMPoint Business Club ajánlatai

1090

Fotóalbum ajánló


Felhasználók
Regisztrált felhasználók:
7079 nő | 6429 férfi

Legutóbb regisztrált:
Szigfrid [20008]


Jelenleg 38 vendég és 7 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

Támogatás    Impresszum    Médiaajánlat    Adatvédelem    Kapcsolat
A hozzászólások a szerzőik tulajdona, minden más tartalom: © 2002-2012. JMPoint.hu